x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru La sfârşit de toamnă: “Acasă, în miezul verii”

La sfârşit de toamnă: “Acasă, în miezul verii”

de Maria Sârbu    |    01 Dec 2014   •   19:54
La sfârşit de toamnă: “Acasă, în miezul verii”
Sursa foto: Lucian Muntean
La Braşov s-a încheiat Festivalul de Dramaturgie Contemporană. Marele Premiu l-a obţinut Naţionalul ieşean
Spectacolul “Acasă, în miezul verii” de Tracy Letts, montat de regizorul Claudiu Goga la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri din Iaşi”, a obţinut Marele Premiu la Festivalul de Dramaturgie de la Braşov, desfăşurat între 24 şi 30 noiembrie. A fost decizia juriului, din care au făcut parte: Maria Zărnescu (critic de teatru), Adrian Titieni (actor, rectorul UNATC) şi Radu Alexandru Nica (regizor). Oricum, “Acasă, în miezul verii” este un spectacol impresionant, care a fost prezentat şi la ediţia din acest an a Festivalului Naţional de Teatru, din octombrie. Textul l-a captivat pe Claudiu Goga, căci, după cum ne-a spus, e un text complicat şi că astfel de piese rar se mai scriu chiar şi la americani.
Piesa (o comedie neagră) cu premiera absolută în 2007 şi care i-a adus, un an mai târziu, dramaturgului american Premiul Pulitzer, e complexă, are multe personaje, cu relaţii spectaculoase şi răsturnări de situaţie. Cam în aceeaşi perioadă când Claudiu Goga a hotărât să monteze spectacolul la Iaşi, a apărut şi filmul la baza căruia a stat această piesă - “August: Osage County” (joacă mari actori printre care Meryl Streep şi Julia Roberts).

Distribuţia spectacolului de la Iaşi e remarcabilă. Goga a lucrat de mai multe ori în acest teatru, aşa că a putut alege, în urma unei audiţii, pe “cei mai potriviţi actori” pentru rolurile respective. A rezultat un spectacol minunat – pe un text contemporan excepţional, bine desfăcut regizoral, bine montat, bine jucat... Nu are cum să nu placă această poveste de familie, cu multe situaţii – şi comice, şi dramatice. Goga crede că nu există om care să nu se regăsească, într-un fel sau altul, în “încrengătura de relaţii de familie” din acest text, că dacă pui în scenă o astfel de piesă, dacă o montezi bine, nu rişti foarte mult. Publicul vine, cronicarii se interesează...
“Cred că Teatrul Naţional din Iaşi a avut de câştigat, că actorii au avut de câştigat – sunt partituri extraordinare, că eu, ca regizor, am avut de câştigat, căci mi-a făcut plăcere să montez textul lui Tracy Letts. E greu de crezut că un text după care s-a făcut un film cu o distribuţie excepţională nu ar avea succes, nu ar interesa”, ne-a spus Claudiu Goga.

A fost o plăcută (re)întâlnire cu actorii ieşeni, distribuiţi în spectacolul “Acasă, în miezul verii”, datorită prestanţei artistice: Mihaela Arsenescu Werner, Doina Deleanu, Teodor Corban, Emil Coşeriu, Tatiana Ionesi, Constantin Puşcaşu, Haruna Condurache, Petronela Grigorescu, Călin Chirilă şi alţii. Scenografia, care te ajută să pătrunzi mai lesne în “încrengătura” despre care amintea regizorul, este semnată de Ştefan Caragiu. Nu doresc să descriu piesa, e mai bine ca cei care au posibilitate să meargă să vadă acest spectacol.

Festivalul de Dramaturgie Contemporană de la Braşov, ajuns la a XXV-e ediţie, este în organizarea Teatrului “Sică Alexandrescu”. Anul trecut festivalul nu s-a ţinut, pentru că s-au realizat lucrări de renovare la clădirea teatrului. Claudiu Goga, care este directorul Teatrului “Sică Alexandrescu” de 12 ani, a spus într-un interviu acordat pentru Jurnalul Naţional că festivalul a fost aşteptat de publicul braşovean, iar în anul de pauză, când s-a reabilitat sala mare, lumea suna la teatru întrebând de acest eveniment. Aşa că biletele pentru ediţia 2014 s-au vândut repede; oamenii nu au uitat de festival, nu au uitat drumul la teatru; un an de pauză nu a fost periculos.

Directorul a mai spus că sala e mult mai bună acum, e mai confortabilă, acustica e îmbunătăţită, s-au reparat instalaţiile de scenă etc, etc. “Practic, să ai o sală nouă, cu tot ce ţine de instalaţiile la scenă - mult mai bune, într-un singur an, e o performanţă. Sala a pierdut din locuri: din 700 au rămas 580, dar locurile care s-au pierdut erau cu o vizibilitate proastă. Nu s-a pierdut nimic important, de fapt s-a câştigat”, a remarcat Goga. În opinia sa, loc de îmbunătăţiri ar mai fi, doar teatrul “este o întreprindere mult mai complexă, decât pare la prima vedere”.


Premiile FESTIVALULUI DE DRAMATURGIE CONTEMPORANĂ

Premiul special al Juriului, ex aequo:

DIANA ROMAN, pentru rolul Becca din spectacolul ”Un pic prea intim” de Rajiv Joseph,
regia Cristi Juncu (Teatrul NOTTARA, Bucureşti) şi ANDREI CĂTĂLIN, pentru rolul Bob din spectacolul ”American Buffalo” de David Mamet, regia Vlad Massaci (Teatrul “Sică Alexandrescu”, Braşov)

Premiul pentru scenografie:
COSMIN ARDELEANU, pentru spectacolul ”Un pic prea intim” de Rajiv Joseph,
regia Cristi Juncu (Teatrul NOTTARA, Bucureşti)

Premiul pentru cea mai bună actriţă:
VIORICA GEANTĂ CHELBEA, pentru rolul Ruth Steiner din spectacolul “Povestiri alese” de Donald Margulies, regia Vlad Zamfirescu (Teatrul “Sică Alexandrescu”, Braşov)

Premiul pentru cel mai bun actor:
TEODOR CORBAN, pentru rolul Charlie Aiken din spectacolul ”Acasă, în miezul verii” de Tracy Letts, regia Claudiu Goga (Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri”, Iaşi)

Premiul pentru regie:
VLAD MASSACI, pentru spectacolul ”American Buffalo” de David Mamet (Teatrul “Sică Alexandrescu”, Braşov)

Premiul de Excelenţă:
Echipei de creatori a spectacolului ”Pai… despre ce vorbim noi aici, domnule?” de Cătălin Ştefănescu, adaptare după “Moromeţii” de Marin Preda, regia Alexandru Dabija, protagonişti: Marcel Iureş şi George Mihăiţă (Teatrul ACT, Bucureşti)

Marele Premiu:
“Acasă, în miezul verii” de Tracy Letts, regia Claudiu Goga (Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri”, Iaşi)

×