x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru O nouă premieră la Teatrul de Artă București: "O NOAPTE PE DOS" de Xavier Durringer

O nouă premieră la Teatrul de Artă București: "O NOAPTE PE DOS" de Xavier Durringer

08 Noi 2016   •   15:00
O nouă premieră la Teatrul de Artă București: "O NOAPTE PE DOS" de Xavier Durringer

Teatrul de Artă București are plăcerea să anunțe o nouă punere în scenă, după un autor francez contemporan, prezent an de an la Festivalul de teatru de la Avignon.

Este vorba despre spectacolul O NOAPTE PE DOS de Xavier Durringer, care va avea avanpremiera sâmbătă, 12 noiembrie și premiera duminică, 13 noiembrie, de la ora 20.15.

Regia spectacolului este semnată de Tudor Ţepeneag, iar din distribuție fac parte Marcela Motoc și George Constantinescu. Scenografia îi aparține lui MC Ranin iar afișul este semnat de Romulus Boicu.

Povestea este simplă, dar nu previzibilă: o prostituată și clientul ei, doi oameni care nu se cunosc, se află într-o cameră, pentru o noapte de amor. Cea mai veche întâlnire din lume; fără un “mâine”, în majoritatea cazurilor. La capătul nopții însă, totul ia o întorsătură neașteptată. Tranzacția nu este cea pe care o bănuim. O poveste intimă străpunge suprafața violentă și sordidă a schimbului și caută un epilog dincolo de “a doua zi”.

Xavier Durringer, dramaturg, scenarist și realizator de teatru și film francez, conduce o companie de teatru, La Lézarde, pentru care scrie și regizează spectacole. Este un obișnuit al Festivalului de la Avignon, unde este invitat an de an, cucerind publicul încă de la primele spectacole prezentate.

Durringer scrie într-o limbă orală, fizică, instinctivă și face minuni în monologuri sau dialoguri scurte, ale unor personaje la limită (tineri, șomeri, imigranți), povești de dragoste complicate sau portrete de femei și bărbați în toată fragilitatea lor. Publicarea textelor sale dramatice la Éditions Théatrales, încă din 1994, permite numeroase puneri în scenă, în toată Franța.

În străinătate, piesele lui Durringer se bucură de un larg ecou, fiind traduse și jucate în peste treizeci de țări, în teatre dintre cele mai prestigioase: MaMa – New York, Deutsches Theater și Maxim Gorki Theater – Berlin etc.

Regizorul Tudor Ţepeneag, traducător și jurnalist, este stabilit actualmente în Franța. A regizat spectacole la Teatrul L.S. Bulandra (Slugile de Jean Genet), la Teatrul Național București (Parcul de Botho Strauss și Povestiri din zona interzisă - Tchernobyl după Svetlana Alexievici), la Teatrul Nottara (Retro de Alexander Galin), la Teatrul Act (Psychose 4:48 de Sarah Kane), la Teatrul Radu Stanca din Sibiu (Față în față după Xavier Durringer și Saviana Stănescu), la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște (Deșteptarea primăverii de Frank  Wedekind).  

O NOAPTE PE DOS de Xavier Durringer este primul spectacol pe care Tudor Ţepeneag îl pune în scenă la Teatrul de Artă București.  

Bilete pentru avanpremiera din 12  și premiera din 13 noiembrie se pot achiziționa online, din rețeaua Eventim – www.teatruldearta.ro/bilete, sau de la Teatrul de Artă București – rezervari@teatruldearta.ro.

×