x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Parteneriate pe termen lung în teatru

Parteneriate pe termen lung în teatru

de Maria Sârbu    |    14 Mai 2009   •   00:00
Parteneriate pe termen lung în teatru
Sursa foto: /International Stanislavsky Foundation

Organizarea în acest an în România a oricărui eveniment cultural de importanţă naţională sau internaţională depinde de finanţe. Lumea implicată se agită invocând latura cu pricina, căci să faci cultură fară bani este foarte greu. Un manager aflat pe cai mari spune că el se descurcă, pentru că gândeşte "parteneriate pe termen lung".



Directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac, a alcătuit pentru actuala ediţie a manifestării (28 mai - 7 iunie) un program cu multe spectacole şi evenimente colaterale, de parcă nu ar întâmpina piedici din punct de vedere financiar. Ministerul Culturii i-a dat un milion de lei (anul trecut obţinuse 2,1 milioane lei), dar bugetul ediţiei, aşa cum ne-a declarat directorul, este de 24,5 milioane lei. Desigur, s-au implicat în organizare, alături de Teatrul Naţional "Radu Stanca", Primăria şi Consiliul Local Sibiu. Sprijină festivalul şi Consiliul Judeţean. Cu toate acestea, vin invitaţi din foarte multe ţări ale lumii, vin producţii costisitoare, realizate de creatori "scumpi". Chiriac nu se plânge de bani, chiar dacă are mai puţini.

L-am contactat să-l întreb cum se va descurca. Avea răspunsul pregătit: "Festivalul nu-l organizez în ultima clipă. Proiectele pentru actuala ediţie au fost conturate acum câţiva ani, tot aşa cum am deja proiecte pentru anului 2012. M-am gândit la finanţare cu ani în urmă. Reprezentăm o structură care face parteneriate pe termen lung, aşa că identificăm liniile de finanţare din timp, chiar dacă e criză sau nu. Şi structurile japoneze, cu care avem parteneriate, sunt în criză, dar asta nu înseamnă că nu-l putem aduce pe cel mai bun artist de teatru No. Îl vom avea şi pe un mare artist de commedia dell'arte din Italia sau pe un mare artist de circ din Europa, care provine din Elveţia. Am stabilit din timp parteneriate cu ambasade ale ţărilor lumii la Bucureşti, cu centre culturale, care ne ajută foarte mult. De asemenea, avem parteneriate cu bursele de spectacol din întreaga lume".

Directorul a învăţat bine lecţia "înţelepciunii, căutând mereu soluţii". Dacă anul trecut a adus, bunăoară, pentru sezonul de stradă al festivalului spectacole mari şi costisitoare, de această dată a ales chiar mai multe astfel de montări, dar "mai ieftine şi nu neapărat mai puţin spectaculoase".

Constantin Chiriac va aduce astăzi detalii despre ediţia a XVI-a a festivalului, în cadrul conferinţei de presă pe care o va organiza la Bucureşti într-un alt spaţiu decât până acum - la Club ARTEX, un spaţiu care se inaugurează cu acest prilej.

De această dată, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu are tema "InOvaţii", venind în întâmpinarea iniţiativei Comisiei Europene, care a declarat anul 2009 "Anul creativităţii şi inovaţiei". Echipa susţine că vor fi prezentate 350 de evenimente în 40 de spaţii, fiind aşteptaţi zilnic circa 60.000 de spectatori. Se vor întâlni la Sibiu, în cele 11 zile de festival, companii mari din domeniul artelor spectacolului, regizori români şi străini, critici, operatori din turismul cultural local şi regional, operatori culturali străini. Oferta culturală a acestei ediţii cuprinde producţii reprezentative ale unor teatre româneşti, producţii internaţionale, spectacole de stradă în oraşul vechi şi în cetăţile şi bisericile fortificate medievale din împrejurimile Sibiului, precum şi spectacole de teatru-dans (flamenco, dans contemporan), spectacole de lumini, de muzică, pantomimă, dar şi ateliere, conferinţe, dezbateri, expoziţii de fotografie, de pictură.

Festivalul se deschide cu o producţie remarcabilă marca Silviu Purcărete, în care sunt implicate Teatrul Naţional "Radu Stanca", Theatre D'Esch-Sur-Alzette şi Centre Culturel de Rencontre Abbaye de Neumünster. Este vorba de "Metamorfoze" după Ovidiu, spectacol realizat la Luxemburg, în anul 2007, pentru programul celor două Capitale culturale europene - Sibiu şi Luxemburg. Distribuţia spectacolului este nouă.

De asemenea, sunt cuprinse în program alte dou spectacole regizate de Silviu Purcărete: "Faust" după J. W. Goethe (Teatrul Naţional "Radu Stanca", 2007) şi "Uriaşii munţilor" de Luigi Pirandello (Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi, 2009).

Un moment deosebit este prezenţa în festival a unui apreciat regizor de teatru pe scena internaţională - Eimuntas Nekrosius, cu "Livada de vişini" de A.P. Cehov (International Stanislavsky Foundation din Rusia şi Theatre "Meno Fortas" din Lituania).

Andriy Zholdak, cel cunoscut publicului de teatru din România pentru creaţiile sale avangardiste ajunge la Sibiu cu "Woyzeck" de Georg Büchner, spectacol adus prin Agency Culture-Europe din Ucraina. După festival, acest regizor va începe repetiţiile la Teatrul "Radu Stanca" pentru spectacolul "Prinţesa Turandot". Alături de Zholdak va lucra apreciatul scenograf Dragoş Buhagiar.

Antonio Latella de la Teatro Stabile dell'Umbria din Italia va face un "Studiu asupra Medeei" după Euripide. Zona teatru-dans va fi acoperită de  Polish Dance Theatre (Polonia) - "Carpe Diem". Compania Flamenca Adrian Sanchez (Spania) va prezeta 12 tipuri de flamenco într-un singur spectacol: "Taracea". The Suzanne Dellal Centre (Israel) propune spectacolul "Monger", coregrafia Barak Marshall, iar Nadine Bommer Dance Company (Israel), un dans umoristic inspirat de animaţie în "Manimation", coregrafia Nadine Bommer.

Spectacole de stradă, de instalaţii sau itinerante, cu elemente de circ, exploatând aerul, apa sau focul, vor anima centrul istoric al oraşului. Compania franceză Korbo vine cu o "Paradă elefantescă" de lumini, Treteaux du Coeur Volant (Franţa) - cu  miracolul tehnologiei care creează viaţă în spectacolul "Coconi", Teatro do Mar (Portugalia) va da viaţă mitului lui Faust în spectacolul "Daimonion", care îmbină teatrul, dansul şi circul. Cal Y Canto Teatro (Spania) va crea o panoramă onirică de animale fantastice care roiesc deasupra publicului în "A-Ta-Ka!", iar Compania Malabar (Franţa) va propune două călătorii fantastice cu "L'Odyssée des Saltimbanques" şi "Le Voyage des Aquarêves".

Muzica nu va lipsi nici în acest an. Se anunţă a fi impresionante două momente speciale de fado, muzică tradiţională portugheză, cu grupul Fado Português (Portugalia) şi Stockholm Lisboa Project (Portugalia/Suedia). De asemenea, grupul mexicano-american Tito & Tarantula, celebru pentru hituri precum "After Dark", "Back to the House that Love Built", "Strange Face of Love" sau "Angry Cockroaches", va concerta pentru prima dată în România, cu această ocazie.

Printre noutăţile Festivalului de la Sibiu se numără şi participarea Centrului Kantor din Polonia.

×
Subiecte în articol: arte sibiu teatru