x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Piese consacrate, în luna ianuarie, pe Lipscani

Piese consacrate, în luna ianuarie, pe Lipscani

de Maria Coman    |    21 Ian 2016   •   19:48
Piese consacrate, în luna ianuarie, pe Lipscani

Horaţiu Mălăele, alături de fiul său Bogdan, Adriana Trandafir şi Magda Catone vor putea fi văzuţi pe scena Teatrului de pe Lipscani, luna aceasta, în trei piese care au fost jucate cu mare succes până acum şi care aduc în faţă actori din noua generaţie.

Pe 28 ianuarie, la Sala Mare a Teatrului de pe Lipscani, se mon-tează piesa „Pasărea măiastră – Maria Tănase”, cu Adriana Tran­dafir în rolul prin-cipal. Spectacolul a fost un real succes încă de la premiera sa din 1988, de la Teatrul Odeon. Piesa a fost scrisă de George Sbîrcea şi prezintă detalii mai puţin cunoscute din viaţa artistei. Titlul evocă denu­mirea pe care sculptorul Con-stantin Brâncuşi i-a dat-o Mariei Tănase. „Când te ascult cum le zici, Mărie, aş fi în stare să dăltu­iesc pentru fiecare cântec de-al nostru o Pasăre Măiastră”, îi scrisese artistul.

Din 30 ianuarie, teatrul pre-zintă piesa „În valea cu parfum şi zumzet de albine”, scrisă de Horaţiu Mălăele şi care îl are pe Horaţiu Mălăele în rolul principal. Actorul urcă pe scenă alături de fiul său, Bogdan şi de tânăra actriţă Meda Victor, protagonista lungmetrajului „Nunta mută”.

Pe 31 ianuarie se montează piesa „Ultimul Crăciun la Paris”, cu Magda Catone în rolul prin­cipal. La Paris, în seara de Ajun, doi săriţi de pe fix sunt de serviciu la un centru de preve­nire a sinucide­rilor. Peste ei nă-vălesc alţi patru ţăcăniţi, printre care un Moş Cră-ciun cu sacul plin de belele.

Teatrul de pe Lipscani este cel mai mare teatru independent din România, punând în scenă texte dramatice, atât ale unor autori clasici şi consacraţi, cât şi drama­turgie contemporană universală.

Genurile cuprinse în repertoriul teatrului sunt diverse, publicul putându-se bucura de comedii spumoase, dar şi de drame impre­sionante. Nu în ultimul rând, Teatrul de pe Lipscani şi-a atribuit şi misiunea de a educa un public tânăr şi foarte tânăr, realizând, astfel, şi spectacole de teatru pentru copii, dar şi lecţii de actorie. Copiii pot învăţa aici actorie, dans sau mişcare scenică. Cursurile sunt disponibile şi pentru adulţi.

Un alt atu al teatrului este echipa artistică, instituţia atrăgând nume precum Horaţiu Mălăele, Adriana Tran­dafir, Magda Catone, Valentin Teodosiu, George Ivaşcu, Mihai Călin, Lucian Iancu sau Mihai Ciucă. Alături de toţi aceştia, se află şi actori tineri, dar deja îndră­giţi de publicul bucureştean: Dan Rădulescu, Meda Victor, Lari Giorgescu şi Pavel Ulici.


×