x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Regal teatral

Regal teatral

de Maria Sârbu    |    04 Apr 2008   •   00:00
Regal teatral

FESTIVAL ● Shakespeare, încoronat pe plaiul mioritic
Marii regizori Robert Wilson, Declan Donnellan, Robert Sturua, Lev Dodin vor veni la Craiova şi la Bucureşti ca invitaţi ai Festivalului Internaţional Shakespeare. Publicul de teatru va avea marea revelaţie şi la spectacolele celebrilor Peter Brook, Eimuntas Necrosius sau Silviu Purcărete.


FESTIVAL ● Shakespeare, încoronat pe plaiul mioritic
Marii regizori Robert Wilson, Declan Donnellan, Robert Sturua, Lev Dodin vor veni la Craiova şi la Bucureşti ca invitaţi ai Festivalului Internaţional Shakespeare. Publicul de teatru va avea marea revelaţie şi la spectacolele celebrilor Peter Brook, Eimuntas Necrosius sau Silviu Purcărete.


Programul ediţiei din acest an a Festivalului Shakespeare, păstorit de inimosul om de teatru Emil Boroghină de la Craiova, include spectacole memorabile, publicul din România având acum marea şansa să le vadă. O mai mare izbândă în domeniu nici că se putea, deoarece la noi lipseşte un program coerent, în afară de festivaluri, prin care s-ar aduce spectacole ale marilor creatori.

Emil Boroghină, care organizează o dată la doi ani Festivalul Shakespeare (extins de la ediţia precedentă şi la Bucureşti), este considerat în lumea teatrului un brand. Marca Teatrul Naţional din Craiova, pe care l-a condus vreme de vreo zece ani, s-a lipit de inima spectatorilor din întreaga lume. Faima de atunci se întoarce, spre Bănie venind acum regizorii lumii.


SPECTACOLE. Între 1 şi 9 mai, la Craiova, şi între 29 aprilie şi 16 mai, la Bucureşti, sunt programate, sub genericul "Mari regizori, mari spectacole, mari teatre ale Europei şi ale lumii", montări semnate de Eimuntas Nekrosius (trilogia shakespeariană – "Hamlet", "Macbeth" şi "Othello" – a companiei Meno Fortas din Vilnius), Declan Donnellan ("Troilus şi Cresida", producţie a prestigioasei companii londoneze "Cheek by Jowl"), Robert Sturua ("A douăsprezecea noapte", Teatrul Şota Rustaveli din Tbilisi), Lev Dodin ("Regele Lear", Malîi Teatr din Sankt Petersburg), Silviu Purcărete ("Măsură pentru măsură", Teatrul Naţional din Craiova).

Va fi prezentat, în afara programului shakespearian, spectacolul lui Peter Brook "Marele inchizitor", după Dostoievski, de la Teatrul "Bouffes du Nord" din Paris.

Programul de la Bucureşti include un număr mai mare de spectacole, la cele amintite adăugându-se producţii româneşti semnate de Alexandru Tocilescu – "Eduard al III-lea" (Teatrul Naţional din Bucureşti) sau Felix Alexa – "Doi tineri din Verona" (Teatrul de Comedie).


ATELIERE, LANSĂRI DE CARTE. Festivalul va avea alte câteva componente esenţiale, printre care atelierul de teatrologie, atelierul teatral internaţional de arta actorului, organizat de Catedra UNESCO – Institutul Internaţional de Teatru, cu sediul în România, la care participă zece şcoli de teatru din lume. De asemenea, vor fi lansate mai multe volume, între care şi cel despre întâlnirea celebrilor Robert Wilson şi Heiner Müller (tradus şi publicat de Fundaţia Culturală Camil Petrescu – Teatrul Azi).

Important de notat şi faptul că va fi lansat DVD-ul "Hamlet", cu spectacolul antologic înregistrat de la Teatrul Bulandra, în regia lui Alexandru Tocilescu, cu Ion Caramitru în rolul titular.

Deşi Peter Brook va lipsi fizic de la festival, prezenţa sa va fi simţită şi prin proiecţia video a montării "Tragedia lui Hamlet", pe care a realizat-o pe aceeaşi scenă – Teatrul Bouffes du Nord din Paris.

Festivalul este organizat de Fundaţia Shakespeare şi Teatrul Naţional din Craiova. Evenimentele din Capitală se desfăşoară cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti.


PASIUNE
"Eu văd teatrul ca formă artistică, asemenea unei umbrele sub care încap toate. Scena închide cercul sălii. În sală se găsesc cei mai diverşi oameni, cu cele mai diferite convingeri politice, cu niveluri de educaţie diferite, de diverse extracţii sociale. Această diversitate trebuie să se reflecte şi pe scenă"
Robert Wilson


Spectacol autohton

Spectacolul "Măsură pentru măsură", regizat de Silviu Purcărete, a fost produs de Teatrul Naţional din Craiova şi Fundaţia Shakespeare tocmai pentru a fi reprezentat în ediţia 2008 a Festivalului Shakespeare. Premiera a avut loc la 1 martie, cronicile fiind favorabile acestei creaţii. În festival, spectacolul este programat la 4 mai, ziua când la Craiova vor fi cei mai mulţi dintre membrii Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, invitaţi şi pentru sesiunea de shakespearologie (3 şi 4 mai), dar şi personalităţi marcante ale regiei mondiale, precum şi reprezentanţi din zece şcoli de teatru din lume – membre ale Catedrei UNESCO a Institutului Internaţional de Teatru. La Bucureşti, spectacolul lui Purcărete va fi jucat la 16 mai, la Sala Mare a Teatrului Naţional. "Măsură pentru măsură" este, potrivit lui Mircea Cornişteanu, directorul Naţionalului craiovean, cea mai costisitoare producţie de teatru a acestei instituţii în ultimii opt-nouă ani. Decorurile şi costumele poartă semnătura Silviu Purcărete şi Gabriel Marinescu, iar muzica a fost scrisă de Vasile Şirli.

Din distribuţie fac parte Ilie Gheorghe, Valentin Mihali, Sorin Leoveanu, Adrian Andone, Valeriu Dogaru, Angel Rababoc, Valer Dellakeza, Tudorel Petrescu, Ana Ularu, Cerasela Iosifescu, dar şi Constantin Cicort, Nicolae Poghirc, Ion Colan şi Romaniţa Ionescu. Toţi actorii sunt din trupa craioveană, în afară de interpretele rolului Isabela – Ana Ularu şi Valentina Popa (joacă alternativ), selecţionate de Silviu Purcărete în urma unei audiţii la care s-au prezentat circa 40 de tinere interprete. Mircea Cornişteanu şi Emil Boroghină speră ca acest spectacol să fie invitat la alte manifestări de gen de pe mapamond, atuul principal fiind "marca Purcărete".

×