x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Teatrul de dupa gratii - Festival de Teatru de Camera si Underground la Arad

Teatrul de dupa gratii - Festival de Teatru de Camera si Underground la Arad

de Raluca Grintescu    |    12 Mai 2006   •   00:00
Teatrul de dupa gratii - Festival de Teatru de Camera si Underground la Arad

Peste 20 de spectacole produse de companii teatrale independente sau realizate de acestea in colaborare cu institutii de stat vor putea fi vazute, intre 15 si 21 mai, la cea de-a patra editie a Festivalului de Teatru de Camera si Underground de la Arad.

Selectia, realizata de traducatorul si criticul Victor Scoradet, cuprinde, printre altele, spectacole din Bucuresti, Cluj, Arad si Brasov, informeaza organizatorii. Aradenii vor putea vedea, de pilda, o serie de spectacole care se joaca la teatrele Act si Luni din Capitala: "4:48 Psychosis" de Sarah Kane - un one-woman show al Maiei Morgenstern, "Orasul" de Evgheni Grishkovet, cu Vlad si Florin Zamfirescu, "The Sunshine Play" de Peca Stefan, castigatorul premiului pentru cea mai buna drama de relati din partea London Fringe Report, "Alcool... Amar... Amor", in regia si coregrafia lui Florin Fieroiu, si "Sectorul S" de Emanuel Parvu. Unul dintre cele mai tinere teatre independente, Joint din Brasov, a fost selectionat cu "Aici nu se simte", in timp ce regizorul M. Nedea de la Teatrul Imposibil din Cluj participa cu "Tot ce se da" de Ioan Peter si "Fuck You, Eu.Ro.Pa!" de Nicoleta Esinencu.

TEXTE DIN PENITENCIAR. Aradenii vor putea urmari un spectacol in trafic, "Un tramvai numit Popescu", dedicat memoriei poetului Cristian Popescu. Prima reprezentatie din programul festivalului are si ea un caracter aparte: trupa Blitz a Penitenciarului de maxima siguranta Arad va prezenta un spectacol dupa texte ale detinutilor.

Majoritatea spectacolelor din festival se va juca la Teatrul Vechi, la Sala Studio a Teatrului Ioan Slavici sau in doua cluburi din oras.

WORKSHOP. Editia de anul acesta cuprinde si un workshop sustinut de Katalin Thuroczy din Ungaria, o autoare montata recent la Teatrul Odeon din Bucuresti ("joi.megaJoy", in regia lui Radu Afrim). Scopul workshop-ului este descoperirea cailor si insusirea resurselor indispensabile pentru scrierea unei piese de teatru. "In cazul scrierii unei piese de teatru, anumite parti ale acesteia pot fi invatate, sunt logice, functioneaza conform unor reguli pe care le poate intelege oricine", spune scriitoarea din Ungaria. Cel care isi insuseste aceste cunostinte poate elabora - in functie de talentul de care dispune - piese de teatru care au sanse de reusita, adica sa fie montate. Festivalul de Teatru de Camera si Underground ARAD - FUN a luat fiinta in 2003, ca program al Casei de Cultura a Municipiului.

IN MEMORIAM - "UN TRAMVAI NUMIT POPESCU"
Desi a murit in 1995, la doar 36 de ani, fiind bolnav de schizofrenie, Cristian Popescu este unul dintre cei mai importanti poeti ai anilor ’90 si unul dintre cei mai proeminenti membri ai cenaclului literar Universitas. Regizorul Gavriil Pinte a aranjat textele lui Cristian intr-un spectacol coupee inedit. Interpretarea are loc intr-un vagon de tramvai, iar spectacolul "Un tramvai numit Popescu" parafrazeaza celebrul titlu al piesei lui Tennessee Williams, "Un tramvai numit dorinta".

×
Subiecte în articol: culture club teatru