x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Thomas Kyd, coautor cu Shakespeare la Eduard a III-lea

Thomas Kyd, coautor cu Shakespeare la Eduard a III-lea

14 Oct 2009   •   00:00

Un exeget britanic al lui Shakespeare a folosit un program informatic pentru identificarea cazurilor de plagiat din universităţi pentru un experiment mai puţin obişnuit, reuşind să demonstreze că Shakespeare a scris "Eduard al III-lea" cu ajutorul unui dramaturg din acea epocă, Thomas Kyd.



Programul informatic Pl@giarism, realizat de Universitatea Maastricht, este folosit pentru a descoperi cazurile de plagiat din lucrările studenţilor. Profesorul Brian Vickers a folosit acest program pentru a demonstra că Shakespeare a scris "Eduard al III-lea" cu ajutorul unui dramaturg din acea epocă, Thomas Kyd.

"Eduard al III-lea", publicată în 1596, când Shakespeare avea 32 de ani, a fost comparată prin intermediul programului informatic cu alte opere din acea perioadă. Programul identifică fraze de trei sau mai multe cuvinte din lucrarea unui autor cunoscut şi le caută perechile în alte lucrări neatribuite. În operele unor autori distincţi pot fi găsite până la 20 de fraze asemănătoare, deoarece majoritatea sunt de uz comun, însă în cazul "Eduard al III-lea" au fost descoperite 200 de fraze pereche care fac parte din patru scene, reprezentând 40% din operă. În restul scenelor au fost identificate fraze tipice ale altor opere scrise de Kyd.

Ideea că Shakespeare este co-autor al operei "Eduard al III-lea" a fost subiect de dezbateri timp de un secol şi jumătate. Unii cercetători refuză să ia în considerare ideea că un geniu precum Shakespeare ar fi colaborat cu alţi dramaturgi, însă Brian Vickers nu are îndoieli. "Când sunt găsite 200 de fraze pereche poţi fi sigur. Toată lumea poate vedea că anumite scene din Eduard al III-lea sunt vizibil shakespeariene, notează Mediafax, însă nimeni nu înţelegea de ce sunt versuri care sigur nu îi aparţin. Există o mare diferenţă de calitate între autori", subliniată Vickers.

Paternitatea piesei "Eduard al III-lea" a fost pusă la îndoială, deoarece la publicarea acesteia, în 1956, numele autorului nu a fost menţionat. Abia în secolul al XVIII-lea a început să fie luată în considerare ipoteza potrivit căreia piesa, sau o parte a acesteia, este opera lui Shakespeare.

În ultimii ani, mulţi cercetători specializaţi în opera lui Shakespeare au intensificat cercetările cu privire la piesă şi au concluzionat că unele pasaje din ea sunt la fel de sofisticate precum cele scrise de autor în operele sale timpurii. În plus, anumite pasaje din piesă sunt citate directe din sonetele lui Shakespeare, iar analiza stilistică a evidenţiat de asemenea că cel puţin anumite scene au fost scrise de acesta. prima editură care a scos o ediţie a piesei atribuită lui Shakespeare a fost Cambridgre University Press. De atunci şi o ediţie a "Riverside Shakespeare" a inclus piesa.

×
Subiecte în articol: teatru