x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Unul dintre cele mai provocatoare evenimente teatrale ale anului, premiera în limba română a aplicației The Walks, un spectacol-experiment realizat de celebra companie Rimini Protokoll are loc pe 1 octombrie, în co-producție cu creart/Teatrelli și în part

Unul dintre cele mai provocatoare evenimente teatrale ale anului, premiera în limba română a aplicației The Walks, un spectacol-experiment realizat de celebra companie Rimini Protokoll are loc pe 1 octombrie, în co-producție cu creart/Teatrelli și în part

de Magdalena Popa Buluc    |    23 Sep 2021   •   14:56
Unul dintre cele mai provocatoare evenimente teatrale ale anului, premiera în limba română a aplicației The Walks, un spectacol-experiment realizat de celebra companie Rimini Protokoll are loc pe 1 octombrie, în co-producție cu creart/Teatrelli și în part

Rimini Protokoll, compania germană care a revoluționat teatrul la nivel mondial, lansează și în București, alături de orașe precum Berlin, Cleveland sau Milano, cel mai recent proiect al său – „The Walks", un adevărat experiment teatral, o aplicație care constă într-o serie de plimbări audio concepute și create pentru diferite spații urbane, propunând o nouă formă de înțelegere a unei activități umane esențiale în contextul pandemiei: mersul pe jos ca scenariu teatral.Coordonarea artistică a proiectului în limba română este semnată de Vlaicu Golcea. Versiunea în limba română a aplicației online va fi accesibilă, începând cu 1 octombrie, atât publicului din România, cât și celui din afara țării, fiind realizată în co-producție cu creart/Teatrelli și în parteneriat cu Goethe-Institut București.

 

Din 1 octombrie, publicul din întreaga țară va avea parte în premieră de unul dintre cele mai revoluționare evenimente teatrale ale anului: proiectul „The Walks”, realizat de celebra companie germană de teatru Rimini Protokoll, care conectează oameni de pe întreg mapamondul printr-o apropiere atât locală, cât și individuală, prin intermediul unei acțiuni umane esențiale – mersul. Poveștile și universul sonor al performance-urilor audio din cadrul proiectului vor fi accesibile în limba română, pe întreg teritoriul României, dar și în afara țării.

„The Walks” este o colecție de scurte spectacole audio concepute pentru anumite locuri specifice din oraș, precum supermarket, teatru, parc, stradă etc., fiind o invitație de a redescoperi împrejurimile și de a interacționa cu ele. Textul și regia producției sunt semnate de Helgard Haug, Stefan Kaegi și Daniel Wetzel, cei trei regizori care au fondat în anul 2000 celebra companie de teatru Rimini Protokoll din Berlin. Ideea și dramaturgia îi aparțin lui Cornelius Puschke.

Pentru a face o plimbare audio sunt suficiente 20 de minute. Publicul poate începe plimbarea oricând vrea. Poate decide câte plimbări dorește să facă și în ce ordine. Ceea ce propune spectacolul-experimenteste o recontextualizarea mersului pe jos în spațiul public, care a căpătat un nou sens odată cu pandemia, tematizând, totodată, o serie de subiectestringente ale momentului. Un ritual străvechi și cotidian a devenit o componentă de bază a noii normalități: oamenii se întâlnesc, se plimbă, umblă prin cartiere, se joacă în natură și își redescoperă vecinătățile cu fiecare plimbare. „The Walks” înțelege mersul pe jos ca pe un scenariu teatral: o plimbare audio-ghidată prin parcuri, o plimbare pusă în scenă în supermarketuri sau interacțiuni cronometrate pe malurile apelor. În fiecare oraș, vocile, sunetele și muzica transformă, pas cu pas, locuri familiare în decoruri și diferite peisaje în scene de teatru, prin narațiuni, dialoguri, explorări coregrafice sau variațiuni muzical-ritmice ale mersului. Titlul fiecărei plimbări indică locul sau modul în care se va desfășura plimbarea: „La cimitir”, „Pe malul apei” sau „În sensul giratoriu”.

Versiunea în limba română a producției „The Walks”este coordonată artistic și editată audio de Vlaicu Golcea, unul dintre cei mai reprezentativi, avangardiști și complecși artiști în ceea ce privește experimentul în zona universului sonor din domeniul artelor performative și nu numai. Cele nouă plimbări audio-ghidate reunesc vocile a 13 performeri: Cătălina Bălălău, Vlad Bîrzanu, Nicholas Cațianis, Paul Dunca/Paula Dunker, Carmen Ghiurco, Nicoleta Lefter, Georgia Măciuceanu, Conrad Mericoffer, Mela Mihai, Gabriela Pîrlițeanu, Alina Rotaru & fetița Maria Bărbulescu. Regia tehnică și înregistrare voci: Alexandru Andrei, asistent coordonare artistică: Carmen Ghiurco, traduceri: Ondine Cristina Dascălița și Adina Olaru, grafică: MihaiPăcurar, trailer: Bogdan Botofei și Alina Calotă.

Lansarea în România va beneficia și de un dialog extraordinar live online cu doi dintre regizorii și fondatorii Rimini Protokoll – Helgard Haug și Stefan Kaegi – moderat de criticul de teatru Octavian Saiu și difuzat concomitent pe paginile de Facebook Teatrelli, Rimini Protokoll și Goethe-Institut București. Dialogul va avea loc în data de 1 octombrie, de la ora 19.00, în limba engleză și va fi disponibil gratuit.

Pentru a avea acces la versiunea în limba română a aplicației, începând cu 1 octombrie, poate fi achiziționat de pe platforma Eventbook.ro un cod de activare + taxe de ticketing, valabil pentru toate cele 9 plimbări. Aplicația „The Walks” este disponibilă atât pentru IOS, cât și pentru Android.

 

 

×