x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Vestul singuratic, cu lupii tineri ai Nottara

Vestul singuratic, cu lupii tineri ai Nottara

de Maria Coman    |    29 Mai 2015   •   14:20
Vestul singuratic, cu lupii tineri ai Nottara
Sursa foto: nottara.ro

O piesă cu nume mari ale generaţiei tinere de actori - Florin Piersic jr, Vlad Zamfirescu, Andi Vasluianu, Ioana Calotă şi Corina Dragomir. Pe scurt, este despre relaţia stranie, construită din conflicte, dintre doi fraţi care şi-au pierdut tatăl în urma unui „accident” cu o armă de foc.

Schimburile de replici sunt sclipitoare, iar personajele par să calce apăsat şi zgomotos pe o coardă deja mult prea întinsă.

Unul dintre ei, Valene, interpretat de Vlad Zamfirescu, colecţionează statuete religioase, iar celălalt, Coleman, şi-a făcut un obicei din a merge la înmormântări, în principal pentru mâncarea servită. Colivăresele noastre, ale lui George Călinescu, transpuse însă într-o cu totul şi cu totul altă lume.

Preotul catolic al satului, interpretat de Andi Vasluianu, încearcă să medieze conflictul dintre cei doi frați, dar este el însuși copleșit de apăsătoarea atmosferă a satului, cu morți neexplicate și nemărturisite la spovedanie, și cu o populație total supusă zeului alcool.

Piesa este scrisă de Martin McDonagh, unul dintre cei mai importanţi dramaturgi contemporani irlandezi şi, de asemenea, un foarte apreciat scenarist şi regizor de film.

Având origine şi cetăţenie dublă (mamă britanică şi tată irlandez), este singurul scriitor de texte dramatice, de la Shakespeare până azi, care a avut patru piese montate simultan pe scenele teatrelor londoneze.

Teatrul Nottara este unul dintre cele care au reuşit să armonizeze generaţiile de actori, mai ales că, aşa cum spune Vlad Zamfirescu, „sunt tineri extrem de talentaţi care nu prea au unde să se manifeste, unde să-şi practice meseria. Apar şi excepţii, oameni care sparg bariera, care ies în faţă”.

Vlad Zamfirescu a povestit, pentru Jurnalul Naţional, că sunt şi texte pe care le refuză, pentru că nu îl atrag sau întâlnirea nu s-a produs la momentul oportun. Din punctul său de vedere, important este să spui o poveste, care trebuie să fie coerentă.
 

×
Subiecte în articol: vestul singuratic teatrul nottara