x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Adrian Pintea Fostele iubiri din amintiri

Fostele iubiri din amintiri

16 Iul 2007   •   00:00

Un bărbat carismatic stărneşte pasiuni şi gelozii… Cine e femeia pe care a iubit-o cel mai tare?De care dintre ele a fost iubit cel mai mult? O fi fost, măcar o dată-n viaţă, indrăgostit definitiv? "Păi, definitiv m-am indrăgostit de multe ori. Toată viaţa m-am indrăgostit definitiv", mărturisea intr-un interviu.

Un bărbat carismatic stărneşte pasiuni şi gelozii… Cine e femeia pe care a iubit-o cel mai tare?

De care dintre ele a fost iubit cel mai mult? O fi fost, măcar o dată-n viaţă, indrăgostit definitiv? "Păi, definitiv m-am indrăgostit de multe ori. Toată viaţa m-am indrăgostit definitiv", mărturisea intr-un interviu. Cert e că a iubit mult. Căt şi cum au ars iubirile lui se ştie prea puţin, se vorbeşte prea mult…

ŢIE. Poetul indrăgostit Adrian Pintea scrie in poezia "Ţie": "Cum să mă-nfăţişez mai bun iubirii?/Tată şi frate-ntăi, apoi bărbat?/Să ştiu că drumul l-am bătut curat,/Cum să mă-nfăţişez mai bun iubirii?/Cum să-i arăt că dorul meu de ea l-am primenit ca pe un prunc in scaldă?/Că păinea vrerii mele este caldă?/Că singur am gustat intăi din ea/In faţa ta, să ştii că e curată,/Ca-n faţa voievodului - un şerb?.../ Cum să m-arăt iubirii fără pată, neliniştit şi splendid ca un cerb?/Cum să mă-nfăţişez mai bun iubirii?/Poate-n cămaşa ce o ţese mama,/Visănd că doar cu ea voi trece vama,/ Visănd că e cămaşa nemuririi...//".

PRIMA DRAGOSTE. Cine a fost prima dragoste a lui Adrian Pintea? Dintre colega de clasă, profa de chimie şi campioana de scrimă Katy Feniesz, vorbeşte, măngăind cuvintele, Cristina: "Eram atăt de tineri, atăt de nesimţit de tineri in toamna anului ’74, un soi de remake al acelor ani de «Peace and Love» importaţi cu o uşoară intărziere intr-o lume in care ne mişcam inconştienţi, fără prejudecăţi, cu acea insoutenable legerté de lâ€™Ãştre; ne-am cunoscut intr-o zi de toamnă blăndă, cănd soarele te alintă pe gene şi-ţi şopteşte că in curănd frunzele vor cădea şi vănturile se vor abate peste tine.

Aveam 19 ani şi nu ştiam că vom deveni pentru un timp un soi de Romeo şi Julieta ai anului. Dacă cineva ne-ar fi spus că intr-o zi vom deveni maturi şi responsabili şi plini de frici şi că vom muri prea timpuriu, am fi sărit ca doi cai nărăvaşi, incălecănd voiniceşte lumea noastră de vise.

A fost un film la modă, ii zicea «Love story», eroii filmului eram noi, adierea unei aripi de pasăre n-avea loc intre noi, degetele nu ni se dezlipeau niciodată in viaţă, decăt atunci cănd rolurile trebuia jucate pe scenă, actori pe scenă, iubiţi in viaţă".

TIME TO SAY GOOD BYE. "Degetele ni s-au dezlipit atunci cănd poeziile, căntecele şi votca au incetat să ne mai minuneze. Cănd poveştile nu mai fermecau nopţile frumoasei doamne, am plăns uşor in poale, un plăns ca o ploaie de vară, şi ne-am şoptit că it’s time to make a change. Am stins incet jarul rămas, era mult jar, căci focul a fost năprasnic.

In ultima seară, inainte de a-mi lua zborul spre singuratice şi indepărtate orizonturi, Adi mi-a mai scris un ultim rănd după zecile de rănduri din zecile de nopţi fără somn: «Fii bună şi dreaptă, te-am iubit pentru că in tine trăieşte un om curat, cinstit şi puternic, in stare de orice şi ales de Dumnezeu. Ajută-ţi singură şi, cănd ţi-e greu, adu-ţi aminte. De unde sunt iţi zămbesc şi iţi spun: POŢI!». Adrian, Romănia 1978. Şi am putut".

IUBIRE NECONDIŢIONATĂ. Silvia şi-a păstrat mult timp, cu măndrie şi duioasă aducere-aminte, numai a ceea ce-a fost frumos, numele de Pintea. Acum se numeşte Silvia Oostven şi este, ca şi atunci cănd a fost prietena, iubita şi soţia lui Adrian Pintea, o arhitectă renumită, un prosper om de afaceri. O femeie frumoasă, inteligentă, plină de viaţă şi de bune intenţii, generoasă, a cărei clipă de nebunie - care a durat 13 ani - s-a numit iubire necondiţionată pentru Adrian Pintea.

"Soţia mea este un caz absolut stupefiant de cumul de calităţi", o descria pe vremea cănd erau căsătoriţi Adrian pe Silvia.

In marea lor dragoste şi-a făcut loc o altă iubire: cea a Laurei Jianu (stranie coincidenţă!), studenta la actorie care, de dragul lui Adrian, la inceputul anilor ’90 a dat doi ani intr-unul ca să fie mai aproape de el. Fostele iubiri…

"Eram nesimţit de tineri şi de indrăgostiţi şi lumea era a noastră şi trăiam din songuri cu Dylan şi cu Cohen, din versurile unui poet pe nume Păunescu, din poezii scrise pe un colţ de masă la «Cina» cu un ultim pahar de votcă, trăiam din cafea, votcă, ţigări, poeme şi iubire"

Cristina,fostă iubită, despre Adrian

"M-am căsătorit intr-un moment de mare noroc, dar şi de mare cumpănă a vieţii mele, cu un om care m-a ajutat extrem de mult. Soţia mea m-a scos la timp dintr-o nebuloasă foarte, foarte periculoasă, dintr-un moment de criză existenţială, sufletească şi fizică greu de trecut"

Adriandespre Silvia, prima soţie

"Căsnicia noastră a insemnat iubire, putere şi luptă. Am fost şi cu ingerii, şi cu demonii lui Adrian. Ne-am cunoscut in ’85, intr-un cerc de prieteni. Din ’89 pănă-n ’98 am fost căsătoriţi. Am păstrat şi mai păstrez aura de mister din jurul lui Adrian"

Silvia,despre Adrian, fostul soţ

O femeie absolut superbă

"Am cunoscut in tinereţe o femeie absolut superbă (al cărei nume nu-l voi dezvălui), mult mai in vărstă decăt mine, care mi-a servit lecţiile exacte de inhibare şi distrugere a propriului meu egoism", spunea Adrian cu ceva ani in urmă. Dacă tot e mister (şi de-o parte, şi de cealaltă), nu putem decăt să bănuim că-i vorba despre o persoană specială. Inteligentă, cultă, rafinată, talentată. Un alter ego feminin al lui. Şi-au intretăiat destinul ca bărbat şi femeie şase ani de iubire, durere, pasiune şi o ruptură inecată in chinuri greu de imaginat. Destinul in plan terestru a fost curmat - am crezut noi - la 8 iunie, cănd el a spus discret adio. O zi mai tărziu, marea actriţă, premiată la Gala TIFF pentru intreaga carieră, i-a dedicat lui Adrian Pintea, "actorul care ar mai fi avut foarte multe de spus şi de făcut, amara bucurie de astă-seară". Doamnelor şi domnilor, doamna Irina Petrescu.

"Adrian a fost artistul generos. Nimeni nu-l va putea ajunge şi egala. A dat mereu tot ce a avut, fără urmă de parcimonie, fără urmă de calcul. A plecat, lăsăndu-ne pe noi toţi, care l-am iubit, invăluiţi de zămbetul lui ingăduitor şi tandru"

Irina Petrescu,despre Adrian Pintea

×
Subiecte în articol: cănd pintea adrian