x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Adrian Pintea Prietenul Haiduc

Prietenul Haiduc

16 Iul 2007   •   00:00

Haiduc a inceput să sape, pentru a ajunge la stăpăn. Are inimă de căine şi suferă.

Haiduc a inceput să sape, pentru a ajunge la stăpăn. Are inimă de căine şi suferă

Ion Haiduc, haiducul Adrian Pintea şi patrupedul Haiduc: trei prieteni - unul mai credincios decăt celălalt. "Mi-a dat telefon şi mi s-a lăudat: «Băi, mi-am luat un căine şi l-am botezat Haiduc. Te superi?»… Acum căteva zile am vorbit cu Lavinia şi imi zicea că s-a dus cu Haiduc la cimitir, şi acesta a inceput să sape. Voia să ajungă la stăpănul lui! Impresionant", spune Ion Haiduc.

Ca orice artist mare, Adrian Pintea era şi foarte, foarte generos. "Erau momente cănd eu luam mai multe aplauze, dar nu l-am surprins un moment să găndească rău", mărturiseşte fostul coleg de scenă.

Â

APLAUZE. Adrian Pintea a fost un actor care s-a construit in permanenţă, care şi-a croit destinul artistic. "Pe lăngă coroana pe care i-a dat-o Dumnezeu, in permanenţă a pus căte o steluţă pe ea. Acest lucru nu se intămplă cu noi toţi", spune Haiduc.Â

In panoplia artelor există şi artişti nedreptăţiţi. Nu toţi au parte de aplauzele meritate in timpul vieţii. "Van Gogh a murit sărac. Acum, dacă ar trăi, Donald Trump s-ar uita de foarte de jos la el. Din acest punct de vedere, arta actorului are de la Dumnezeu o derogare. Actorul se poate bucura de succesul lui in timpul vieţii. Nu există glorie postumă in actorie! Inefabilul insoţeşte prestaţia de geniu. Pintea il avea. Nu oricine il are. Inefabilul este precum desenul de pe aripa fluturelui: ai pus măna, s-a şters", mai spune actorul.

Â

O PAGINĂ DE AUR. Lupta impotriva uitării este cea mai mare luptă a omului. Pintea a făcut suficient ca să nu fie uitat. Şi-a construit din timpul vieţii un soclu destul de serios. "Sunt convins că nu va fi uitat. Pagina scrisă de el in istoria teatrului şi a filmului romănesc este una de aur! Păcat că nu s-a născut in ţara in care ar fi meritat şi in timpul in care ar fi meritat!", trage cortina Ion Haiduc.

Â

"Un om este ca o casă. Are bucătărie, sufragerie, dar şi closet. Dacă tu cauţi in closetul lui, n-ai decăt să găseşti ceea ce se găseşte de obicei in closet. Cred că e mai bine să te duci in sufragerie, pentru că asta il reprezintă pe om"

Â

"In vara asta urma să-mi fie naşâ€¦

De căte ori ne vedeam, vorbeam ardeleneşte. Uneori mai vorbeam ungureşte, băgănd boala in colegi: «útia iar ne bărfesc»… Ar trebui să ne purtăm cu mai multă atenţie cu «prestatorii» de servicii cultural-artistice pentru populaţie"

Ion Haiduc actor

×
Subiecte în articol: haiduc