x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Alexandru Jula În sufletul spectatorilor

În sufletul spectatorilor

de Catalin Pruteanu    |    15 Iun 2009   •   00:00
În sufletul spectatorilor

Tenorul Florin Georgescu este un vechi prieten al lui Alexandru Jula. "Este un mare artist", spune în câteva cuvinte, tenorul.

Florin Georgescu ne-a povestit că-l cunoaşte pe Alexandru Jula de peste 35 de ani. "Am crescut cu muzica romantică a lui. După mine, este unul dintre cei mai mari cântăreţi de muzică uşoară romantică pe care i-a avut această naţiune. A cântat numai muzică de calitate, are un ambitus foarte mare, şi-a putut permite să abordeze multe melodii care prezintă dificultăţi vocale", ne-a spus artistul.

S-au întâlnit pentru prima oară la una dintre ediţiile Festivalului "Crizantema de Aur". "Nu îmi mai amintesc anul, dar îl ştiam de la televiziune şi a fost pentru mine o sărbătoare să-l cunosc pe acest om. Alexandru Jula şi Dan Spătaru au fost pentru mine promotori ai muzicii adevărate româneşti", spune tenorul.

SUCCES
"Din păcate, avem foarte multe vedete, dar nu mai avem artişti. Alexandru Jula nu mai are loc de atâta nebunie care există în artă, de kitch-uri. Valorile se dau la o parte la un moment dat. Şi eu de multe ori am fost invitat în emisiuni şi am întrebat cine vine. Ce să caut eu cu oricine în televiziune? De bine de rău, aceşti oameni au succes.

Vedetismul are succes o anumită perioadă de timp. Şi apar tot timpul, sunt ca ciupercile după ploaie. În istorie va rămâne muzica lui Alexandru Jula, lui Dan Spătaru, a Corinei Chiriac. Acum, momentan, e această muzică apatridă, cum le spun eu manelelor, a celor fără patrie, fără ţară", afirmă Florin Georgescu.

"Melodia «Soţia prietenului meu» am înţeles de la el că e o melodie argentiniană şi cred că a atins foarte bine sufletul spectatorilor. Alexandru Jula în tinereţe a făcut şi operetă şi musical, abordând astfel şi alte genuri în afară de muzica uşoară".

UMBRIT DE TINE
Ultima dată când cei doi s-au urcat împreună pe scenă a fost în noiembrie anul trecut, la Teatrul Liric din Galaţi. "La 13 iunie avem un alt spectacol, de aniversare a carierei sale şi suntem iarăşi invitaţi, câţiva colegi de-ai lui, la Teatrul Liric din Galaţi. La spectacolul din noiembrie, unde era şi prezentator, m-a prezentat pe mine cu superlative, iar eu am spus: «Îţi mulţumesc, Alexandru Jula, că te-ai născut înaintea mea. Că nu m-am născut înaintea ta, să fi fost umbrit de tine».

El a rămas blocat, nu i-a venit să creadă. Eu îl respect, e un mare artist. Nu e cântăreţ, nu e solist, e un artist. E un om care face regie la spectacol, face scenariu, şi asta contează foarte mult. Are foarte multă experienţă scenică", afirmă Georgescu.

Alexandru Jula, crede tenorul, este un om echilibrat şi familist, care nu face excese, acesta fiind şi "secretul" carierei sale muzicale. "Este un om foarte disciplinat, un om care se respectă, care-şi iubeşte familia, care tot timpul vorbeşte despre soţie, şi asta e mare lucru, pentru că, de obicei, mai ales în muzica uşoară, sunt tentaţiile mari. Iar el a fost un om cerebral, care şi-a respectat familia şi cariera.

Acum lucrează la un nou album. Editează melodiile de altădată ale muzicii uşoare româneşti, melodiile anilor 1930-40", ne-a povestit tenorul.

 

Om de calitate
Cântăreţul Adrian Daminescu avea 13 ani atunci când l-a cunoscut pe Alexandru Jula şi ne-a povestit cum s-a petrecut întâlnirea în urma căreia cei doi au rămas prieteni. "Tatăl meu, care era dirijorul şi directorul operei din Constanţa, m-a dus la Galaţi, unde urma să aibă loc un spectacol al operei. Şi acolo s-a întâlnit cu Alexandru Jula. Şi de atunci am rămas prieteni", îşi aduce aminte Adrian Daminescu.

"Acum, cântăm în spectacole amândoi la fel de bine. Eu îl consider pe el o legendă vie, cu nişte melodii extraordinare. Ne întâlnim la televiziune la Galaţi, unde el are o emisiune, ne mai întâlnim la spectacole", spune artistul. "Are o voce distinctivă şi o carieră foarte faină. În viaţa personală e un dulce şi un haios, tot timpul pus pe şotii.

E foarte drăguţ ca om. Este un om de calitate. El mă aşteaptă de la Galaţi, unde o să mă duc, probabil, toamna, când o să se termine concertele de la mare. Nu ştiu ce fel de album face el acum, dacă este nou, dacă sunt piese vechi", concluzionează Adrian Daminescu.

×
Subiecte în articol: jula