x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Timbru unic

de Roxana Vintila    |    15 Iun 2009   •   00:00
Timbru unic

"Un artist care a căutat melodia cu... melodie, dar şi versul care să spună ceva", este de părere Cătălin Crişan.

În 1988, Cătălin Crişan l-a întâlnit pentru prima dată pe maestrul Alexandru Jula, când acesta a organizat un turneu. Apreciatul interpret consideră că în tot acest timp a reuşit să înveţe de la Nea' Sandu câteva dintre secretele acestei meserii: " Nea' Sandu, cum îi spun prietenii, nu este doar un mare artist, este şi un suflet mare. Nu se enervează, este un om de echipă, când nu-i place ceva se retrage fără a face valuri. Este foarte modest şi un mare prieten."

RESPECT PENTRU PUBLIC
Pe vremea aceea, în anii '80, artiştii îşi făceau singuri promovarea spectacolelor, iar Alexandru Jula era şeful lor, atent la ce şi cum făceau, lăudându-i sau certându-i, atunci când era cazul. "Alexandru Jula... o voce cu un timbru unic în peisajul muzicii uşoare româneşti, patriotism muzical total, având în vedere că toată viaţa a căutat să păstreze amprenta românească în ceea ce înseamnă muzica", spune Cătălin Crişan.

"A căutat melodia cu... melodie, dar şi versul care să spună ceva. Are o atitudine firească pe scenă, care include respect faţă de public, bunătate, talent şi ceea ce este cel mai important şi extrem de rar: transmite tot ceea ce cântă."

MELODII DE SUFLET
"Când îl ascult mă liniştesc, sunt mândru şi onorat că am stat pe aceeaşi scenă cu acest om şi în acelaşi timp sunt "invidios" când cântă o melodie de suflet care mi s-ar fi potrivit şi mie...", glumeşte Cătălin Crişan! "Melodiile nu sunt ceea ce mă impresionează cel mai mult la acest om. Repet... vocea lui, timbrul acestuia şi mai ales bucuria de a cânta... Acestea sunt câteva dintre elementele pe care trebuie să le apreciezi la Alexandru Jula."

Pentru Cătălin Crişan, maestrul Jula rămâne unul dintre ultimii artişti care nu încearcă să fie "modern", nu copiază pe nimeni şi nu are senzaţia că tot ce vine de afară este mai bun, dimpotrivă. "Unul dintre puţinii artişti români care mai încearcă să păstreze amprenta românească din muzică. A înţeles demult că nu există muzică veche sau muzică nouă, există doar... muzică bună şi muzică proastă. Poate vor auzi cei ce trebuie să audă şi învaţă ceva din această realitate....!"

×