x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Alexandru Jula Un "veteran" cu zâmbet pe buze

Un "veteran" cu zâmbet pe buze

de Loreta Popa    |    15 Iun 2009   •   00:00
Un "veteran" cu zâmbet pe buze

Octavian Ursulescu este poate cel mai cunoscut "cunoscător" într-ale muzicii româneşti... Cine ar putea să vorbească mai bine despre acest ultim romantic numit Alexandru Jula decât el...?!

Indiferent cât de mult ai încerca să-l descrii pe neliniştitul Alexandru Jula, nu vei reuşi, pentru că acum e într-un loc, în următoarea clipă este în altul. Octavian Ursulescu face parte din aceeaşi categorie, dar până la urmă a reuşit să petreacă un mic răgaz în faţa maşinii sale de scris şi să aştearnă câteva amintiri despre prietenul său drag.

"Pentru a-l cunoaşte cu adevărat pe Alexandru Jula trebuie să-i fii în preajmă la un spectacol şi să participi măcar o dată la emisiunea lui de două ore de la TV Galaţi. Cum, în cazul meu, experienţa s-a repetat de multe ori, pot povesti multe despre acest om extraordinar, a cărui conduită în viaţă şi în muzică ar trebui să servească drept model mai tinerilor confraţi, dar şi celor mai în vârstă.

Spre deosebire de aceştia - mereu revendicativi, nemulţumiţi, văzând persecuţii şi marginalizări la tot pasul, chiar dacă adesea aşa este - Alexandru Jula n-a pretins nimănui nimic, a fost modest, discret, la locul lui, cum se spune, devenind de la sine, şi nu artificial, din vedetă a provinciei una naţională. Şi asta prin cântecele sale, prin spectacole, apariţii tv şi niciodată prin extravaganţe, scandaluri şi «forţarea rândului».

Aş spune că a fost prea cuminte, din fericire şi-a consolidat cariera într-o perioadă în care contau doar vocea şi talentul. A fost fidel aceluiaşi Teatru Muzical «Nae Leonard», acolo unde colegii şi vedete din întreaga ţară au fost alături de el într-o mare gală, la 13 iunie, când şi-a sărbătorit pe scenă 55 de ani de carieră artistică! Câţi se pot lăuda cu aşa ceva?"

SUCCES
"Îmi aduc aminte că l-am prezentat pentru prima dată, la Bucureşti, în urmă cu vreo opt ani, la o extraordinară gală a Premiilor de Excelenţă acordate personal de generosul «Mareşal» - secretarul de stat la Cultură, pe atunci, Ion Antonescu", spune Octavian Ursulescu. "A fost, probabil, ultima apariţie în public a legendarului cuplu Alexandru Jula - Ionel Miron şi nu pot uita cât de cătrănit a fost Jula din cauză că un june sunetist a uitat, pur şi simplu, să «deschidă» unul din microfoane...

Apoi, după un timp, m-a sunat şi m-a invitat la spectacolul său de la Teatrul «Nae Leonard», care debutase cu mare succes cu ceva vreme înainte. Aşa am descoperit un proiect artistic fără egal în ţară, găzduit de un teatru ca o bijuterie, păstorit de tânărul şi ambiţiosul director-muzician Florin Melinte. Totul pornise - îmi spunea secretarul muzical Laura Sava - de la un spectacol aniversar Jula, unde sărbătoritul a prezentat atât de bine, succesul a fost atât de uriaş, încât pe loc s-a propus permanentizarea evenimentului sub titulatura «Alexandru Jula şi prietenii».

De atunci, aproape lună de lună, toate stelele muzicii uşoare, folclorului şi umorului au venit la Galaţi pentru a apărea într-un show pe care nici un oraş din ţară (de Capitală nu mai vorbim!) n-a reuşit să-l copieze. Aici au avut ultimele lor apariţii în public Dan Spătaru şi Gil Dobrică, aici a cântat Cornel Constantiniu imediat după operaţia de la Viena, aici şi-au lansat albumele o serie de cântăreţi invitaţi în spectacol.

De fiecare dată, modest, cum spuneam, amfitrionul cânta doar trei-patru melodii, pentru a lăsa cât mai mult timp invitaţilor. Căci aşa a fost toată viaţa artistul: generos cu colegii, ajutându-i şi îndrumându-i pe cei mai tineri şi mai ales mereu cu zâmbetul pe buze, pus pe glume şi bancuri, pe care nu o dată le spune în spectacole sau la televiziune.

De curând, în populara emisiune a Valentinei Ionescu «VINEri STAR la TVR International», am descoperit fermecat, împreună cu Ileana Şipoteanu, Dumitru Lupu şi, fireşte, Jula câteva filmări alb-negru din arhiva TVR din urmă cu 50 de ani de care nici interpretul nu-şi aducea aminte! Era slăbuţ, frumuşel foc, iar amintirile i-au înrourat ochii...

Dar mai ales emoţia, văzând ce declaraţii fierbinţi de dragoste i-au făcut admiratorii fideli din SUA, Israel, Noua Zeelandă, Germania, Franţa, Italia, Spania, Canada şi chiar... Kazahstan! Tuturor le-a dedicat tulburătorul cântec «Viaţa mea» de Dumitru Lupu - profesiunea de credinţă a unui artist care nu şi-a trădat niciodată publicul", a încheiat Octavian Ursulescu.

×
Subiecte în articol: jula