x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Alexandru Jula Urmele timpului

Urmele timpului

de Daniela Cârlea Şontică    |    15 Iun 2009   •   00:00
Urmele timpului

Sofia Vicoveanca, bine cunoscuta interpretă de muzică populară, a fost "contaminată" de dorinţa de a trăi a lui Alexandru Jula. Când i-am cerut doamnei muzicii populare româneşti Sofia Vicoveanca să ne vorbească despre Alexandru Jula, nici nu bănuiam că o va face cu atâta bucurie.

O avalanşă de cuvinte frumoase ale marii noastre interprete rostite la adresa lui Alexandru Jula: "L-am ascultat şi l-am admirat întotdeauna cu plăcere pe Alexandru Jula, încă de pe vremea când începuse să cânte în duet cu Ionel Miron şi apoi când s-a lansat ca artist solo. Chiar înainte să îl cunosc, îl ascultam cu tot sufletul la radio. Pentru că are un glas foarte plăcut şi convingător. Noi ne-am cunoscut mai demult, suntem cam din aceeaşi generaţie, deşi cântăm melodii din sfere diferite", spune Sofia Vicoveanca.

AUDITORIU NEMAIPOMENIT
"Îmi amintesc cu mare plăcere de un spectacol de la Galaţi, unde m-a invitat alături de Gil Dobrică şi Daniel Iordăchioaie. Avea el nişte specacole împământenite în oraşul lui acolo, ceva de genul «Alexandru Jula şi prietenii», care aveau un succes enorm. La acea ediţie de care vă vorbesc ştiu că au fost foarte mulţi spectatori care au venit, dar n-au mai găsit locuri şi au plecat acasă.

Acolo, la Teatrul Muzical «Nae Leonard» din Galaţi, a fost ceva extraordinar. Invitaţii au cântat cu multă dăruire, prezentarea a fost a simpaticului Octavian Ursulescu, iar auditoriul a fost nemaipomenit. A fost ceva care mi-a rămas în suflet. Mai ales că după încheierea programului, toţi artiştii şi organizatorii cu soţiile şi soţii ne-am retras cu toţii ca între prieteni şi am petrecut clipe frumoase. Dacă mă gândesc bine, atunci l-am văzut ultima dată pe regretatul Gil Dobrică", ne-a spus artista de la Vicov.

 
"M-am întâlnit recent cu Alexandru Jula la un spectacol care a avut loc în zona Bacăului şi iarăşi m-a contaminat cu bucuria lui de a trăi. Ceea ce îmi place în mod deosebit la el este marea lui vitalitate şi faptul că nu îşi trădează vârsta, ochii lui sunt foarte vioi, toată figura lui este de o căldură omenească extraordinară. Aş vrea şi eu să fiu la fel, să păcălesc timpul, pentru că aici este secretul, să ştii să legi timpul, să îl faci să lase urme  frumoase.

Este omul care vede mereu partea bună a lucrurilor. De la Alexandru Jula acest lucru l-am învăţat şi îi mulţumesc. M-am simţit bogată că am descoperit la el atâta vitalitate şi dorinţă de bine!"

OM FRUMOS
Am mai aflat că proiectele comune cu Alexandru Jula încă nu s-au încheiat, urmând ca interpreta de minunate melodii folclorice bucovinene să lanseze în urbea de la Dunăre o carte de poezii scrise de domnia sa.

După frumoasele cuvinte care ne-au uns inima, solista - care printre două superbe melodii bucovinene cultivă flori în grădina de la Vicovul de Jos şi mai îmbogăţeşte colecţia personală de costume populare - ne-a "ţucat pe suflet" şi am rămas cu bucuria unei conversaţii venite din inima unui om frumos şi bun.

 

Vocea caldă
Doamna scenei româneşti, Draga Olteanu Matei, are numai cuvinte de laudă despre Alexandru Jula. Se cunosc de foarte mulţi ani. Atât de mulţi încât doamna Draga le-a pierdut şirul. "Dânsul a fost apreciat încă de la debut. Are una dintre cele mai bune voci din România şi merita o Ediţie de Colecţie. Cu vocea lui caldă, învăluitoare şi calină a încântat generaţii întregi de români, fie ei mai tineri sau mai bătrâni. O activitate aşa de bogată nu au prea mulţi în România", consideră Draga Olteanu Matei.

  Costin Anghel

×
Subiecte în articol: jula