x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Anda Calugareanu Fata cu păpuşi

Fata cu păpuşi

03 Sep 2007   •   00:00

Anda a fost descoperită din intămplare. Se juca şi cănta căt era ziua de lungă. Dar destinul bătea la uşă...

Infiinţată in anii ’60 de Cornel Fugaru, formaţia Sincron s-a bucurat de mare succes. Compozitorul era atunci in căutarea unei voci feminine. "Pe Anda am descoperit-o in urma unei discuţii intre prieteni. Un amic, actor la Teatrul din Piteşti, mi-a spus: «Dom’le, cunosc o fată la mine in cartier, care căntă franţuzeşte toată ziua». Asta mi-a plăcut, pentru că pe atunci erau la modă Adamo, Aznavour şi alţi mari şansonetişti. Am fost acolo şi am descoperit-o, se tot maimuţărea cu păpuşile, chipurile le punea şi pe ele să cănte. Am rugat-o: «Ia căntă-mi şi mie ceva!»", povesteşte acesta.

FĂRĂ INTĂRZIERE. "Apoi i-am zis: «Merge, nu e rău deloc! Trebuie să inveţi, să te şlefuieşti»", mai spune Cornel Fugaru. "Am luat-o cu noi şi aşa a inceput ascensiunea ei. Era foarte receptivă şi avea o disciplină de fier. Cu alţi căntăreţi am avut probleme legate de intărzieri, dar cu ea niciodată. Anda a fost in primul rănd o interpretă extraordinară, iubea camera, avea un fel unic de a transmite orice."

PANTOFII IREVERENŢIOŞI. Deşi aveau succes, toţi artiştii au gustat din plin rigorile comunismului. "Perioada aceea plină de cenzură a fost catastrofală pentru noi", spune Cornel Fugaru. "Cineva m-a ameninţat odată că nu voi intra pe post, pentru că aveam pantofi «ireverenţioşi». Vă imaginaţi ce vremuri trăiam. Mă bucur că le-am impărţit cu un om ca Anda, capabilă să facă viaţa frumoasă doar prin simpla ei prezenţă."

REFUZUL SUPERFICIALITĂŢII

"Cu totul surprinzător pentru unii, in plină glorie, Anda va refuza conformismul şi superficialitatea impuse de statutul de vedetă de muzică uşoară, retrăgăndu-se pe scenele ceva mai mici ale muzicii folk, mult mai puţin compromise şi mai adecvate talentului şi sensibilităţii sale. Căţiva ani mai tărziu apare şi un album cu cele mai reuşite dintre piesele sale la Electrecord", afirmă Nelu Stratone. (Silvana Chiujdea)

DE LA PRIMA APARIŢIE SEDUCE INIMILE CELORLALŢI

"«Naşul» Mircea Crişan i-a sugerat numele de scenă Anda Călugăreanu. Cel care-o descoperise era de fapt Cornel Fugaru, un june solist vocal care la acea vreme făcea săli arhipline alături de formaţia Sincron. Succesul a venit aproape de la sine. Regretaţii realizatori de emisiuni tv, Alexandru Bocăneţ şi Tudor Vornicu, sunt şi ei impresionaţi de talentul tinerei soliste, astfel că o vor solicita să apară intr-un număr important de show-uri tv.

In acelaşi interval de timp, a efectuat numeroase turnee şi a inregistrat mai multe discuri alături de formaţii prestigioase, precum: Orchestra Electrecord dirijată de Alexandru Imre, Orchestra Radio - Televiziunii, dirijată de Sile Dinicu, formaţiile Sincron - condusă de Cornel Fugaru, Ion Cristinoiu, Paul Ghentzer, Richard Oschanitzky, Gelu Solomonescu sau Adalbert Winkler", consemnează Nelu Stratone. (Silvana Chiujdea)

AMBIŢIE ŞI MODESTIE

"Anul 1984 avea să ne prezinte o altă faţetă a talentului Andei Călugăreanu, atunci cănd este distribuită intr-unul din spectacolele de mare succes ale Teatrului Mic, un musical scris de Nicu Alifantis, "Mitică Popescu", in care il avea ca partener de scenă chiar pe… Mitică Popescu. Era de fapt inceputul unei noi cariere", consideră Nelu Stratone. "Cu acelaşi talent, sinceritate, ambiţie şi modestie, devine o eminentă studentă la actorie, la Academia de Teatru şi Film, pe care-o absolvă ca şefă de promoţie", adaugă acesta la final. (Silvana Chiujdea)

×