x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Angela Similea Regina muzicii uşoare

Regina muzicii uşoare

03 Dec 2007   •   00:00

Intre Marius Ţeicu şi Angela Similea s-a legat o prietenie verificată in timp.

Intre Marius Ţeicu şi Angela Similea s-a legat o prietenie verificată in timp.

Â

S-au cunoscut cu ani in urmă. Marius Ţeicu termina Conservatorul şi devenea profesor la Şcoala Populară de Artă. Era anul 1968. Angela Similea lua lecţii de canto la clasa reputatei profesoare Florica Orăscu, iar Marius Ţeicu ii era corepetitor, pianist. "Atunci vocea ei se şlefuia, dar se simţea calitatea pe care o avea din naştere, cu multe armonice", spune compozitorul Marius Ţeicu. Impresia pe care i-a lăsat-o atunci tănăra domnişoară s-a menţinut de-a lungul colaborării lor şi pe alte planuri: compozitor-interpretă sau in duet. "Toată activitatea ei a fost marcată de seriozitate, de multă pasiune pentru muzică, de corectitudine, de rezistenţă la studiu, că nu toţi au răbdare să studieze. Mai apoi, pe lăngă aceste calităţi s-au adăugat experienţa şi meticulozitatea cu care pregăteşte orice apariţie, incepănd de la alegerea piesei, dacă i se potriveşte sau nu."

EMOŢII. Dacă ii numărăm piesele Angelei, ne dăm seama că majoritatea au fost lirice, deci piese lente, de dragoste, in care şi-a arătat vocea şi sensibilitatea. "De aceea a fost şi foarte iubită şi a fost denumită de multe ori «Regina muzicii uşoare romăneşti»", este de părere compozitorul. "A căntat melodii frumoase, pe care le-a interpretat cu mare naturaleţe, dragoste şi respect faţă de public." Dar care erau etapele pănă la inregistrarea melodiei? Se intălneau şi lucrau impreună piesa. Fiecare işi spunea părerea asupra interpretării. Cădeau la un acord intotdeauna şi nu era greu deloc, pentru că simţeau piesa aproape la fel. După aceea urma imprimarea in studio. "Ea era foarte cooperantă şi cu inginerul de sunet, cu toată lumea. Amabilă, drăguţă şi pretenţioasă, nu se lăsa pănă nu scotea un lucru deosebit, nu se grăbea niciodată cănd era vorba de calitate. Dacă nu ai aceste calităţi, nu poţi să fii vedetă şi să fii iubită atăţia ani."

DEDICAŢIE. Marius Ţeicu a compus foarte multe melodii pentru Angela Similea. Majoritatea au devenit şlagăre şi au căştigat premii importante. Iată poveştile cătorva compoziţii: "Iubeşte-mă mereu", pe versurile lui Eugen Rotaru, a fost lansată in cadrul unui show făcut de Titus Munteanu in urma unui filmuleţ muzical in care Angela era protagonista principală şi pentru care domnul Ţeicu a scris mai multe piese: vestita melodie "Nu-mi lua iubirea, dacă pleci", "E la modă sau nu e", "O dată in viaţă"şi "Iubeşte-mă mereu". "A prins foarte bine, pentru că este o piesă mişcată", spune compozitorul. "Căntec pentru mama", pe versurile poetei Teodora Popa Mazilu, e o piesă pe care a compus-o după ce a primit textul. "Versurile şi melodia sunt dedicate tuturor mamelor, căldurii pe care o ai in faţă in ochii mamei, de cănd te naşti şi pănă cănd această fiinţă nu mai există pe pămănt, pentru că ea continuă să fie in sufletul nostru." O poveste aparte are şlagărul "Nu-mi lua iubirea dacă pleci": "Am primit poezia «Nu-mi lua iubirea, dacă pleci», pe versurile Teodorei Popa Mazilu, am venit acasă şi foarte rapid, am fost inspirat şi am compus melodia. Nu am avut răbdare şi am zis că asta trebuie să fie pentru Angela Similea neapărat. I-am dat telefon: «Angela, vreau să-ţi cănt piesa!», «N-am timp!», mi-a spus. «Nu se poate! Trebuie să iţi cănt piesa, altfel o uit», «Nu pot, pentru că trebuie să merg la aeroport să-l conduc pe băiatul meu, care pleacă la studii», «Trebuie să mă asculţi!». Şi in final a fost de acord. S-a pus pe scaun, şi după aceea mi-a povestit că a plăns cănd a ascultat-o. A impresionat-o extraordinar de mult. Un lucru absolut autentic legat de noi doi". In cele trei minute şi jumătate-patru, atăt căt durează piesa "Trăiesc", compozitorul crede că se exprimă crezul de artist al Angelei.

Un moment emoţionant

"Am fost impreună in turnee in Germania. La Stuttgart, cănd dădeam autografe,

a venit cineva la noi: «Aş vrea să imi daţi autografe pe un obiect special».

Mă găndeam: ce poate să fie asta, că de-a lungul timpului am dat autografe pe cămăşi, buletine, carnete, cozoroace... Şi ne-a povestit: «La sfărşitul anului ’80, eu şi cu soţia mea am fugit din Romănia pe Dunăre, cu o barcă. Am luat cu noi strictul necesar, printre care şi discul cu dumneavoastră!». Aveam un disc Angela Similea-Marius Ţeicu. Abosolut impresionant!", povesteşte Marius Ţeicu emoţionat.

Angela innobilează tot ce căntă

"Angela Similea este o Regină a căntecului: ea innobilează tot ce căntă. Ea transformă intr-o sărbătoare gestul subtil şi inimitabil de a transmite sensibilitatea unui căntec. Atentă la nuanţe, la rostirea melodiei şi a versurilor - ceea ce in căntec mi se pare că se intămplă foarte rar - Angela s-a născut cu darul de a fi o mare artistă", ne spune poetul Aurel Storin. "«Să mori de dragoste rănită» este un căntec pe care mi l-a propus Marcel Dragomir. L-am scris cu deosebită plăcere şi am fost incăntat să aflu că va fi interpretat de Angela Similea. A fost mai simplu de compus decăt se crede, dar, uneori, din lucrurile simple ies căntecele frumoase. Am ascultat-o interpretănd căntecul şi am fost impresionat ca intotdeauna cănd o ascult, pentru că mi se pare o profesionistă de prim ordin. E foarte greu să spun care este melodia secolului trecut, e foarte greu să spun şi care este melodia zilei de azi, dar pot să spun care sunt căntecele frumoase care imi plac şi care cred că fac plăcere ascultătorilor. E mai important decăt orice referendum muzical. Căntecele frumoase rămăn. Dovadă că şi «Să mori de dragoste rănită», care are şi el o oarecare vechime, incă rezistă", incheie poetul Aurel Storin.

Zăna din "Rămăşagul"

"Angela a mai jucat intr-un film la care am scris muzica. Se cheamă «Rămăşagul» şi a fost regizat de Ion Popescu Gopo după «Punguţa cu doi bani». Acest film muzical a rulat foarte mult pe ecranele Romăniei, a luat şi Premiul II la Chicago pentru Cel mai bun film muzical. Ea a jucat rolul Zănei", aminteşte Marius Ţeicu. "Am avut cu ea un succes acum doi ani. «Te-aş alege mereu» se cheamă piesa. A obţinut locul I la Radio Actualităţi din partea ascultătorilor. Mai avem planuri impreună..."

×