x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Fair-play

17 Sep 2007   •   00:00

Intre Andreescu şi Romcescu era o diferenţă foarte mare. De 14 ani. Cu timpul insă, această diferenţă a inceput să devină din ce in ce mai mică.


Intre Andreescu şi Romcescu era o diferenţă foarte mare. De 14 ani. Cu timpul insă, această diferenţă a inceput să devină din ce in ce mai mică.

Â
La inceput i-a zis domnul Aurelian. Anii au trecut, iar domnul Aurelian a devenit prietenul lui. "Aveam 23 de ani cănd am inceput să fim apropiaţi. Gaşca era formată din Cornel Constantiniu, Aurică şi eu. Mergeam impreună in concerte prin ţară. Am impărţit cu el aceeaşi cameră de hotel. Pentru mine, Aurică va rămăne pe veci cel mai fidel prieten. Niciodată nu l-am auzit criticănd pe cineva din gaşca noastră", spune Adrian Romcescu. "Aurelian parcă venea din altă lume", continuă acesta. "In tot ce e frumos pe lume/ Te văd pe tine…" - incepe Romcescu să fredoneze un vers dintr-o melodie căntată odinioară de Andreescu. Se opreşte din căntat pentru a relua amintirile. "Tom Jones şi Engelbert Humperdinck ne-au incăntat adolescenţa. Am avut acelaşi idol: pe Tom Jones. Apelam la aceeaşi manieră de abordare şi evident că apăreau similitudini. Numai că Aurică ştia foarte bine, cel mai bine, că nu aveam de gănd să-l imit pe el. Ne respectam. Intre noi a fost un fair-play absolut unic."

Â

SĂ ŢINEM MINTE! "Vă rog să notaţi că eu, Aurelian Andreescu, afirm in cunoştinţă de cauză că Adrian Romcescu nu imită glasul meu. Mai mult, este singurul căntăreţ care-mi place, căci căntă cu dăruire, cu suflet şi cu glas. După Romcescu trebuie să pun punct. Nu am remarcat nici un alt nume. Concursurile nu sunt edificatoare, iar şcolile populare de artă nu prea au eficienţă. Din păcate, căştigătorii, aşa cum apar, tot aşa dispar. Meserie grea…", spunea Aurelian Andreescu in anul 1986. Aşadar, ştia cine este el şi cine este Adrian Romcescu in comparaţie cu el. De altfel, era conştient şi de faptul că, in anumite perioade, cariera sa a fost umbrită de doi prieteni, de Dan Spătaru (care era extrem de iubit) şi de Mihai Constantinescu. "Intotdeauna zicea in glumă că doi colegi de-ai lui au avut intotdeauna succes mai mare decăt el, care le era superior din punct de vedere vocal. Nu era un tip care să alerge după bani. I-a plăcut să fie mai retras. Era mereu cu zămbetul pe buze, incuraja şi ajuta pe toată lumea", confirmă Adrian Romcescu.

Â

DRAMATIC. "L-am ajutat foarte mult in concerte. Ii cunoşteam repertoriul şi repetam eu in locul lui cu orchestrele din diferitele oraşe, ca să meargă treaba bine şi repede. Prima dată cănd am făcut acest lucru, Aurică a fost impresionat. Pentru mine, Aurelian a insemnat şi incă mai inseamnă cea mai importantă voce pe care a dat-o muzica pop romănească. Lui i s-au oferit, din partea compozitorilor, piese extrem de dificile, de sensibile. El a ştiut să refuze ceea ce nu-i pica bine pe maniera sa. N-a făcut compromisuri. Niciodată nu o să auzi pe cineva să interpreteze piesa «Copacul» atăt de dramatic ca el. De fapt, aşa s-a născut. Dramatic."

Â

"Cu două luni inainte de a mă lansa la Mamaia cu piesa lui Marius Ţeicu «Chemarea dragostei», am participat la o emisiune de-a lui Titus Munteanu cu «Un fluture şi-o pasăre», scrisă de Florin Bogardo. N-aveam altceva de căntat. Nimeni nu-mi scrisese ceva original"

Adrian Romcescu

×