x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Aurelian Andreescu Un om intre "Oameni"

Un om intre "Oameni"

17 Sep 2007   •   00:00

Marius Ţeicu i-a dăruit lui Aurelian Andreescu ceva magic: melodia care a fost cea mai apropiată sufletului interpretului.


Marius Ţeicu i-a dăruit lui Aurelian Andreescu ceva magic: melodia care a fost cea mai apropiată sufletului interpretului.

Â

Nu intotdeauna valoarea e recunoscută imediat. "In 1973 am participat pentru prima oară la un festival in calitate de compozitor. Se intămpla la «Mamaia» şi creasem nu mai puţin de cinci piese, bucuros de faptul că in acea perioadă puteai să bagi in concurs căte doreai. Sistemul era simplu: compoziţiile erau insoţite de căte un motto şi abia apoi, după audiere, se deschidea plicul şi se vedea cui aparţine melodia. Din cele cinci piese, in competiţie mi-au fost acceptate trei: «Chemarea dragostei», interpretată de Romcescu, şi incă două piese, dintre care una căntată de Anda Călugăreanu şi Mihai Constantinescu, «Tineri». Cu acestea două am şi căştigat, de altfel. Una dintre piesele respinse la preselecţie a fost «Oameni». Mi s-a explicat ulterior de ce n-a intrat: avea aceeaşi factură compoziţională ca şi «Chemarea dragostei», iar comisia a spus că e suficient să fie o singură piesă cu acele caracteristici", spune Marius Ţeicu.

Â

COPLEŞIT DE EMOŢII. Chiar dacă inceputul ei nu a fost promiţător, piesa "Oameni" i-a adus pănă la urmă o mare satisfacţie compozitorului. "A fost căntată şi răscăntată şi se mai căntă şi acum, după 34 de ani. Mi-aduc aminte prima oară cănd i-am prezentat piesa lui Aurică. Venise in vizită, iar eu aveam mari emoţii, pentru că era puţin mai in vărstă ca mine şi, pe deasupra, deja cunoscut. Eu făceam primii paşi in carieră, iar el devenise deja un nume. I-a plăcut extraordinar de mult piesa, am simţit că i se lipise de suflet. A căntat-o cu o plăcere enormă, iar apoi nu a existat vreun turneu sau recital unde să nu farmece auditoriul cu ea."

Â

JUMI-JUMA. S-a intămplat insă mai mult de atăt. "Cănd eram in turnee cu Olimpia Panciu, Mihai Constantinescu, Margareta Păslaru, Corina Chiriac, Marina Voica, Angela Similea, mergeam să măncăm seara la restaurant. Iar acolo, dacă exista un solist, nu se putea să nu interpreteze şi «Oameni», ca să-mi facă plăcere. Piesa a fost căntată la diverse festivaluri, chiar şi de către interpreţi străini. Ţin minte că la o emisiune tv eram la pian şi piesa a fost interpretată, alternativ, la două voci: jumătate de Aurelian şi jumătate de un solist sărb (in limba lui de baştină) care o căntase şi la «Cerbul de aur». Ce interesant a sunat alăturarea asta!", rememorează compozitorul.

Â

VIBRATO. "I-am admirat mereu calităţile vocale. A fost pentru toţi un prieten deosebit, un om haios, mereu pus pe bancuri şi poante. Vocea lui rarisimă «suferea» de un vibrato inconfundabil şi de un timbru unic. In plus era capabil de o interpretare magică, o frazare frumoasă, iar acestea izvorau, pe lăngă talentul lui nativ, şi dintr-o enormă sensibilitate. Avea strănse la un loc toate caracteristicile pe care şi le-ar dori un compozitor, de aceea toţi dădeau, pur şi simplu, năvală peste el", incheie Marius Ţeicu.

Â

"Era capabil de o interpretare magică, o frazare frumoasă, iar acestea izvorau, pe lăngă talentul lui nativ, şi dintr-o enormă sensibilitate. Avea strănse la un loc toate caracteristicile pe care şi le-ar dori un compozitor, de aceea toţi dădeau, pur şi simplu, năvală peste el"

Marius Ţeicu

×