x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Spirit liber

de Mihai Stirbu    |    Ramona Vintila    |    31 Mar 2008   •   00:00

Înzestratul actor şi regizor Dan Puric l-a cunoscut pe Benone Sinulescu prin intermediul televizorului: “Eram puştan când el cânta.” Mai târziu, au făcut cunoştinţă şi personal şi au interacţionat perfect.

Dan Puric i-ar sfătui pe alţi artişti să-l ia ca model pe Beni.

 

Înzestratul actor şi regizor Dan Puric l-a cunoscut pe Benone Sinulescu prin intermediul televizorului: “Eram puştan când el cânta.” Mai târziu, au făcut cunoştinţă şi personal şi au interacţionat perfect. Cel care a fost şi este un ambasador al culturii româneşti peste hotare îşi găseşte cuvintele cu uşurinţă când i se cere să dea o definiţie artistului popular: “Beni este o lacrimă de cântec românesc autentic, cu o voce senină şi caldă precum cerul din pânzele lui Grigorescu şi un suflet pe măsură. Are o minte dezinhibată, un spirit liber şi dovadă că el nu este supus îmbătrânirii. O inteligenţă... Ar fi model pentru mulţi artişti, că n-a «îngheţat».”

 

MOMENT. S-au aflat de câteva ori pe aceeaşi scenă: “Când am mai crescut, ne-am întâlnit prin spectacole în care el cânta, iar eu făceam pantomimă şi pe muzică populară. Chiar şi de ziua lui de anul trecut i-am făcut un cadou cu pantonimă pe muzică populară care l-a zăpăcit de râs. Era fericit.” Deşi recunoaşte că nu se văd la intervale regulate, s-au iubit ca şi cum ar fi copilărit împreună. Aceşti doi artişti au în comun gingăşia sufletească, generozitatea, o lumină în suflet şi o nădejde creştină. În încheiere, Dan Puric ne îndeamnă să ne molipsim de altruismul lui Beni şi de felul lui de a fi.

 

ADUCERI AMINTE… Lui Zaharia Stancu îi plăcea lirismul interpretului Benone Sinulescu. După ce a asistat la un spectacol unde Benone a interpretat un cântec rusesc, Zaharia Stancu a spus: “M-ai uimit cum ai putut să treci cu atâta uşurinţă de la genul adevărat, cântecul popular românesc, la ăsta rusesc. Şi ca pronunţie, şi ca melodie, ai fost rus veritabil. Bine”. Totodată, scriitorul Marin Preda l-a invitat pe artist la sărbătorirea unei aniversări. “Mi-aduc aminte cu plăcere că toată lumea bună a fost acolo. A fost pentru mine emoţionant şi totodată onorant să fiu alături de toată crema literaturii româneşti. Pentru mine a fost de-a dreptul uluitor, mai ales că eram doar un tânăr”, povesteşte Benone.

 

O voce copleşitor de sinceră

Ion Băieşu îşi aminteşte: “Pe vremea când fratele meu se afla în armată, mama asculta un cântec care se numea «Militar, milităraş» şi ofta de ţi se rupea sufletul. Atunci am cunoscut pentru prima oară vocea lui Benone Sinulescu, atât de limpede şi sensibilă, copleşitor de sinceră şi am iubit-o pentru totdeauna.”

Nicolae Stoian despre Benone Sinulescu: “Textele sale litarare ca şi melodiile ce le înaripează ni-l recomandă ca pe un artist de un real rafinament, cu o matură capacitate de a sesiza valorile intrinsece ale comorilor pe care le redă celui ce le-a creat: poporul”.

 

O persoană tonică şi foarte specială

Creatoarea de modă Liza Panait îşi aduce aminte: “Sunt 12 ani de când îl cunosc pe Benone Sinulescu. Am fost invitaţi undeva, şi el a venit cu soţia sa, Leni, o persoană extraordinară. Sunt o familie de oameni adevăraţi. Noi nu mai suntem tineri şi în general avem prieteni de când aveam 20 de ani. La noi este o relaţie de prietenie longevivă. Sunt relaţii pe care ţi le faci când eşti tânăr. Aşa s-a întâmplat cu familia Sinulescu. Fiind invitaţi la masă, m-a rugat să-i fac o cămaşă. Acum câţiva ani, la nunta fiicei mele, el a venit să cânte, să susţină un program. Este o persoană foarte tonică şi foarte specială. Nu ştiu ce s-a întâmplat, probabil că a încurcat datele. În ziua respectivă trebuia să se ducă şi la Constanţa. La noi a ajuns la miezul nopţii şi, cel mai amuzant, a fost că a cântat şi a dansat patru ore în continuu. Cred că muzica lui Benone nu s-a îndepărtat foarte mult de ceea ce înseamnă folclorul autentic. Orice melodie de-a lui are undeva o rădăcină. Întotdeauna a ştiut să fie o tulpină foarte bună pentru folclorul nostru”.

 

Să cânte cât mai mult

“Omul Benone Sinulescu, cel din afara scenei, este un om bun, foarte sufletist, un om cu o frumuseţe interioară extraordinară, de o calitate excepţională. Este ceea ce eu numesc un om adevărat, un om de valoare şi la propriu, şi la figurat. Noi, familia Panait, îl iubim foarte mult şi îi dorim să fie sănătos. Orice întâlnire cu el este o mare, o mare bucurie, suntem alături de el, îi dorim să cânte cât mai mult, să ne vedem şi la a 80-a aniversare şi la a 90-a aniversare. Vom fi alături de el tot timpul!”, încheie Liza Panait.

×