x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Folclor de cimitir

de Cristina Diac    |    28 Ian 2008   •   00:00

Nu-l dezgroapă pentru că: nu vor “boierii ăştia de-acuma”; nici n-a murit – tră­ieşte bine mersi în Cuba sau în Filipine sau în Iran sau...

Nu-l dezgroapă pentru că: nu vor “boierii ăştia de-acuma”; nici n-a murit – tră­ieşte bine mersi în Cuba sau în Filipine sau în Iran sau...

 

Câţiva dintre compatrioţii ce-l consideră pe Nicolae Ceauşescu bi­ne­făcătorul acestei ţări se reculeg an de an în faţa crucii din Cimitirul Ghen­cea Civil pe care stă scris numele lui. În 25 decembrie, de Sfântul Nicolae, la 26 ia­nuarie, dar şi în zile obişnuite din an, vizitatorii aprind o lumânare, pun flori sau îi privesc pur şi simplu mormântul.  

 

O LACRIMĂ ROM­NO-CHINEZĂ. Cineva – nu se ştie cine! – i-a ridicat lui Ni­­­colae Ceauşescu două cruci: una mai mică, alta mai înaltă. În legătură cu identitatea înhumaţilor, n-a avut probe să se pro­nunţe nici măcar avoca­tul urmaşilor cuplului Cea­u­şescu. În schimb nea Gică –  prezent la faţa locului, care se re­co­mandă un “vi­­zitator frecvent” al Ci­­mitiru­lui Ghencea Civil – “ştie precis”: “Crucea aia mică a fost fă­cu­tă de Electromagne­tica, iar cea mare şi roşie e fă­cu­tă de chi­nezi. Mi se pare că pe spate şi scrie ceva în chi­neză”. Verifi­căm. Spatele e de fapt faţa. Nu ştiu chineză, dar... înţeleg ce scrie sub fo­tografia lui Nicolae Ceauşescu: “O la­crimă pe mormântul tău, din partea poporului român”.

 

ALT ÎMPUŞCAT. De ce dintre toate seminţiile pă­mân­­tului, tocmai chinezii s-au milostivit să-i înalţe o cruce? “Păi nu era el prieten cu ei?”, in­­tervine în discuţie o doamnă în­­cotoşmănată că de-abia i se ză­­resc ochii, ce făcuse servicii de ghid prin cimitir până la apa­riţia atoateştiutorului nea Gică. “Şi nu s-a zis la televizor atunci, la Revoluţie, că a fugit în China sau în ţara aia unde-a fost el ultima dată, că nu mai ţin minte? Eu cred că nici nu s-a întors de-acolo, ce, era prost să se mai întoarcă, el nu ştia că vine Revoluţia?”. Procesul şi exe­cuţia prezentate de Televiziunea Română liberă, crede “coana Aurica”, au fost aşa, de ochii lumii. Doamna susţine că l-a văzut la televizor pe unul de era “leit el”. “Au împuşcat pe altul în locul lui, asta-i.”

 

CUBA, COLŢ CU FI­LI­PINE. În timp ce conver­săm, altă doamnă cu tinere­ţea-n amintire se interesează tot de mormântul lui Ceau­şes­cu. Se îndreaptă apoi cu paşi mărunţi şi nesiguri în­tr-aco­lo, abia ţinându-şi echilibrul pe pă­mântul îngheţat şi acoperit de zăpadă. Stă câteva clipe şi se înapoiază victorioasă, exact la timp ca să audă că Nicolae Cea­­­­uşescu nu s-ar fi în­tors ni­cio­dată din Iran, unde poate com­plotează şi acum împotriva “im­perialiştilor”. Ştie sigur că s-a întors şi că a plecat mai ­târ­­ziu în... Cuba, la ­­”comuniştii lui”. De ce în Cuba, nu era mai aproape la ruşi? “Păi, de-aia, că e departe, cine să-l caute la mama naibii, tocmai în Cuba? Cuba asta e pe lângă Filipine, nu? Am văzut la televizor pe unul care spunea că l-a văzut pe nea Nicu al nostru pe stradă, în Filipine.”

 

DUMNEZEU ŞTIE! Să umble brambura prin ţări exotice? Nea Gică nu admite “su­tă-n mie”, dar nici nu ex­clu­de posibilitatea. Înclină to­tuşi să creadă că a murit, dar nu bagă mâna-n foc că e înmor­mân­tat acolo. “Se poate să fie şi în altă parte”, spune el. “Când s-a dat la televizor de la înmor­mân­tare, am văzut capela, am luat-o ca reper împreună cu în­că un monument, pentru că ştiam bine cimitirul şi am pu­tut să apro­ximez locul. Dar parcă poţi să ştii şi cu filmările astea, că se poate să fie şi câţi­va metri mai încolo, eu am lo­ca­lizat din ce am văzut la te­le­vizor numai aşa, aproximativ. Nu­mai Dumnezeu poate să ştie dacă e sau nu e.” Întrebat de ce crede că deshumarea soţilor Cea­u­şescu se tergiversează atât de mult, nea Gică este de pă­rere că “aşa vor boierii”. Care bo­ieri? “åştia de acuma, cum ca­­re bo­ieri.”

Dacă mai stăteam, sigur se găsea cineva care să susţină că Ceauşescu e la plajă-n Te­ne­rife, că şi-a făcut o schimbare de “look” precum liderii nazişti din urmă cu 50 de ani refugiaţi în America Latină sau, de ce nu, că n-a plecat nici în Cuba, nici în Coreea de Nord, ci se stre­coară neluat în seamă prin aglo­meraţia de la Romană. La câte “dezvăluiri senzaţionale” au făcut televiziunile în ultimii ani, să te mai miri că la “talk-show-ul” de la mormântul lui, cetăţenii avansează fel şi fel de variante, una mai aiuritoare ca cealaltă?

 

Oficial, Nicolae Ceauşescu trăieşte!

După trecerea celor şapte ani de la moarte, urmaşii au solicitat cimitirului aprobarea de a-şi deshuma părinţii şi au primit următorul răs­puns: “Atâta timp cât administraţia noastră nu deţine nici un fel de acte din care să reiasă că defuncţii Elena şi Nicolae Ceauşescu ar fi fost înhumaţi în decembrie 1989 în Cimitirul Ghen­cea, singura dovadă fiind doar notorietatea publică a acestui fapt, ne găsim în situaţia de a nu vă putea aproba deshumarea persoanelor din locurile identificate în teren şi pe care sunt înscrise numele părinţilor dumneavoastră”. Pentru a obţine dovada oficială, în 2005 Zoia şi Valentin au chemat în judecată Ministerul Apărării Naţionale şi Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, cerând să li se indice locul exact unde sunt înmormântaţi defuncţii. Surpriză însă! În aprilie 2007, Judecătoria Sectorului 5 a respins cererea de deshumare ca fiind neîntemeiată. Toate aceste complicaţii judiciare (şi nu numai) alimentează legende: dacă ei ar fi la locul lor în mormânt – zic oamenii – de ce nu li s-ar îndeplini urmaşilor dorinţa de a-i îngropa creştineşte?

×