x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Urmaşul lui Dracula

de Florin Mihai    |    28 Ian 2008   •   00:00

Despre membrii familiei Ceau­şes­cu s-au ţe­sut legende şi s-au spus min­ciuni şi înainte şi după 1989!

Despre membrii familiei Ceau­şes­cu s-au ţe­sut legende şi s-au spus min­ciuni şi înainte şi după 1989!

 

Oficializate încă din tim­pul procesului de la 25 de­cem­brie 1989, acuzele la adresa familiei Ceauşescu s-au înmulţit în primele luni ale anului 1990. Familia Ceauşescu s-a confruntat cu minciuni aruncate în mass-media, fie la televizor, fie în presa scrisă. Rod al manipulării, informaţiile au pătruns rapid în “folclorul” înţesat în jurul familiei defuncţilor. Recent, TVR l-a scos pe “marele cârmaci” şi din ancheta “primilor zece români”, deşi un studiu so­ciologic l-a plasat de zece ani încoace printre cele mai apreciate personalităţi istorice din România secolului trecut.

 

UNDE SUNT ROBINETELE? Televiziunea română a contribuit din plin la manipularea opiniei pu­blice după Revoluţie.

Dintre reportajele televiziunii naţionale, imediat după înlăturarea “odiosului cuplu”, mare senzaţie au pro­dus descinderile în casele de vacanţă ale lui Ceau­şescu. La Neptun, reporterii au prezentat vila Nufărul, fostă reşedinţă prezi­den­ţială, drept un monument al kitschului, garnisit cu obiecte din aur masiv: robinete, broasca de la uşa principală.

Realitatea era cu totul alta, după cum a reie­şit ulterior, când Staţiunea Neptun a transformat vila în muzeu. Vizitatorii, păcăliţi de documentarul despre vila Nufă­rul, plăteau în 1990 50 de lei să vadă cu ochii lor “mi­nunea”, subtilizând bumbi, clanţe şi obiecte “aurite”.

Scenariul s-a repetat la arestarea Zoei Ceauşescu, la 24 decembrie. Telespectatorii au “admirat” risipa metalului preţios la chei, chiuvete, tacâmuri, robinete şi, în bucătărie, un cântar masiv!

Mai târziu, Zoe a relatat adevărul despre “făcătura” Televiziunii, care filmase în casa ei cu lămpi de sodiu ce confereau obiectelor o lumină gălbuie.

Adevăraţi alchimişti, operatorii transformaseră tinicheaua şi inoxul în aur de 24 K!

Cărţile “rare” din biblio­tecă, opere esenţiale din “patrimoniul poporului român”, proveneau de fapt de la anticariat.

  

“Sentinţa dată de popor a fost executată: călăul nu mai e printre cei vii. (...) De-acum vom reinvesti adevărul în drepturile sale, învăţând ce înseamnă, cu adevărat, libertatea”

Tineretul liber, 26 decembrie 1989

 

Liber la fantezie

Presa străină, “intoxicată” de mass-me­dia liberă din România, a avansat cifre ameţitoare despre represiunea împotriva revoluţionarilor, creând imaginea unui Ceauşescu monstruos, însetat de sânge, adevărată reîncarnare a lui Dracula! La 22 decembrie, agenţiile Taniug şi France Presse anunţau opinia publică mondială că în România se înregistrau 4.600 de morţi. După trei zile, Radio Budapesta lansa în eter un “bilanţ al genocidului” din România: 70.000 de revoluţionari ar fi fost ucişi prin împuşcare, iar presa olandeză relata despre zeci de copii executaţi de forţele Securităţii! În acest timp, studiourile Televiziunii, devenite “libere”, îngrozeau populaţia României, lansând zvonuri despre apa otrăvită şi rezerve de sânge dispărute.

 

Ziare de scandal

În paginile ziarelor apăreau zilnic informaţii defăimătoare la adresa Ceauşeştilor. Într-un asemenea articol, intitulat “Baba trăgea la măsea!”, publicat la 27 decembrie 1989 în Tineretul liber, Elena Ceauşescu se făcea vinovată şi de simpatii... bahice. “Ce credeţi că se afla la piciorul patului «coanei Leana», în dormitorul vilei de la Snagov?, îşi întreabă retoric cititorii ziaristul. «O sticlă de coniac Metaxa – avea gusturi, nu?, în care mai erau doar două degete de băutură». Această informaţie a fost pusă la dispoziţia noastră de mai mulţi paraşutişti care au pătruns primii în vilă.”

×