x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Cesaria Evora Sanctuarul sufletelor

Sanctuarul sufletelor

de Anca Alexe    |    26 Oct 2009   •   00:00
Sanctuarul sufletelor

Deşi a început să cânte din copilărie, Cesaria a înregistrat primul mare hit abia în jurul vârstei de 50 de ani. Cize - cum îi spun prietenii - este fără îndoială cea mai cunoscută cântăreaţă de morna.

Vocea sa poartă amprenta locurilor de unde vine, multă vreme punct important al comerţului cu sclavi şi al sărăciei. Din timbrul ei dulce a răsunat "Sodade". Termenul "saudade" caracterizează muzica din Insulele Capului Verde şi se referă la o varietate de emoţii - de la dor de casă şi nostalgie până la tristeţe şi regrete.

Abia către sfârşitul anilor '80, Cesaria a recâştigat terenul pierdut. Au apărut pe rând "La Diva Aux Pieds Nus" (Diva Desculţă), "Mar Azul", "Miss Perfumado", "Cesaria", "Voz d'Amore" şi "Rogamar", cel mai recent album, lansat în 2006.

Este supranumită "Diva Desculţă" pentru că apare pe scenă în picioarele goale, în semn de solidaritate cu femeile şi copiii săraci din ţara sa. La începutul acestui an, artista a fost decorată la Paris cu Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincţie civilă a Franţei, se arată în informaţiile prezente pe site-ul Insulelor Capului Verde, caboverde.com.

DISC DE AUR
A colaborat de-a lungul timpului cu nume celebre: Grupo Compay Segundo, Oum Kalsoum, Goran Bregovici, Erykah Badu, dar şi cu mai tânăra artistă poloneză Kayah (pentru hitul Embarcacao, din 2001).
Are peste patru milioane de albume vândute în întreaga lume, zeci de Discuri de Aur, cinci premii Grammy, precum şi premii BBC şi UNESCO pentru "Cea mai bună artistă africană din toate timpurile".

Încărcate de parfumul coladeras-urilor, "La diva aux pieds nus", "Distino Di Belita" (1990), "Mar azul" (1991) şi "Miss Perfumado" (1993) au condus-o spre primul mare triumf repurtat la Sala Olympia din Paris şi spre primul mare turneu internaţional.

Un an mai târziu, în 1994, Cesaria Evora a semnat un contract cu BMG, iar compilaţia "Sodade, les plus belles mornas de Cesaria" a apărut sub egida celebrei case de discuri. Următorul album, "Cesaria", a obţinut un "disc de aur" în Franţa şi o nominalizare Grammy.

Madonna, David Byrne şi Brandford Marsalis au fost entuziasmaţi de concertul pe care Cesaria l-a susţinut la Bottom Line, iar Goran Bregovic a invitat-o să înregistreze cântecul "Ausencia", pentru coloana sonoră a filmului lui Emir Kusturica, "Underground".

Cesaria Evora şi-a petrecut anul 1995 în turneu: Franţa (40 de concerte), Elveţia, Belgia, Brazilia, Germania (11 concerte), Hong Kong, Italia, Statele Unite (30 de concerte), Canada, Senegal, Coasta de Fildeş, Anglia.

UN NOU ALBUM
În pauzele dintre turnee au apărut "Cabo Verde" (1997) şi apoi "Café Atlantico" (1999 - pregătit în timpul turneului din 1998, care a purtat-o din Grecia în Japonia, din Israel în Portugalia, din Indiile de Vest în Liban).

Înregistrat la Havana, cu muzicieni brazilieni şi cubanezi, acest ultim album nu se îndepărtează de temele tradiţionale din cântecele Cesariei Evora. Dimpotrivă, este un album cu rezonanţe adânci în istoria imperiului colonial portughez, plin de dragoste şi nostalgie, aşa cum de altfel o demonstrează şi titlurile pieselor: "Carnaval de Sao Vicente", "Beijo de Longe", "Cabo Verde manda manthenha", "Roma Criola", "Paraiso de Atlantico".

"Café Atlantico", spaţiu imaginar unde oamenii se ascund de furia oceanului bântuit de furtună, este un sanctuar al sufletelor măcinate de griji, tristeţe şi singurătate. Magia acestui loc le va aduce mult râvnita linişte.

Discografia completă a Cesariei Evora cuprinde albumele: "La Diva aux pieds nus", "Distino di Belita", "Mar Azul", "Miss Perfumado", "Sodade, Les Plus Belles Mornas De Cesaria", "Cesaria", "Cabo Verde", "Cafe Atlantico", "Sao Vicente de Longe", "Cesaria Evora Anthology", "Live in Paris" (DVD), "Club Sodade", "Voz D'amor", "Club Sodade", "Live D'Amor" (DVD) şi "Rogamar". Dar Cesaria nu se opreşte aici. Aflată deja în Franţa pentru înregistrări, artista se pregăteşte de lansarea unui nou album: "Nha Sentimento". Site-ul oficial al artistei menţionează că acesta apărea la 26 octombrie, prin intermediul unui concert privat susţinut la France Inter.

×
Subiecte în articol: cesaria evora editie de colectie