x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Compact Leo puştiu’

Leo puştiu’

17 Dec 2007   •   00:00

Căntă "rock arădean serios" cu Pacifica, după ce opt ani a fost solistul vocal de la Compact.

Căntă "rock arădean serios" cu Pacifica, după ce opt ani a fost solistul vocal de la Compact.

Leo Iorga incepe să cănte la 14 ani ca toboşar in formaţia Liceului "Ioan Slavici" din Arad, iar in 1982, impreună cu Teofil Boar, pune bazele grupului Pacific, unde este solist vocal timp de patru ani. Urmează un an de colaborare cu Adi Bărar la grupul timişorean Cargo, după care ajunge celebru ca vocalist la Compact intre 1988 şi 1996. Căntă alături de Adi Ordean in grupul Schimbul 3, iar in 2003 işi face propriul grup, Pacifica, alcătuit dintr-un "nucleu" arădean - Teo Boar, Cristi Iorga, Lacke Mihăilescu - şi altul "bucureştean": Leo Iorga & Vlady Cnejevici.

TURNEE. Leo işi aminteşte: "In vara lui ’88 căntam cu Cargo in Costineşti. Intr-o seară au venit la noi la terasă Vladi cu Teo şi Leluţ, care m-au racolat la Compact, Paul Ciuci tocmai trebuia să plece in State, urmăndu-şi nevasta. După repetiţii intensive am avut primul turneu cu gaşca in Moldova, pe atunci sovietică, turneu continuat şi in ţară. A fost un an de cotitură, pentru că intre două turnee m-am şi-nsurat, ba chiar şi luna de miere tot in turneu am petrecut-o. Toţi eram ardeleni «fugiţi» de-acasă la Bucureşti, aşa că n-am avut probleme cu integrarea in formaţie, unde eram două tabere: Vladi, Emil şi eu - «puştii», Adi, Teo şi Leluţ - «cotoarbele». In 1990, colaborarea Compactului cu Migas Real a-ntărit poziţia trupei in «teren», avănd studio profesional şi cea mai tare instalaţie de sunet din ţară, la acea vreme. Formaţia suna bine de tot, astfel incăt Moţu’ Pittiş, Dumnezeu să-l odihnească, şi mulţi alţii au catalogat-o drept «formula de aur a Compactului». Verile le căntam la mare, unde aveam mare succes cu piesele noi, care repede au devenit hituri, piese pe care mai apoi le-am căntat şi in proiectul Schimbul 3 şi le cănt şi acum cu trupa mea Pacifica. Au urmat turnee impreună cu Iris, Holograf şi Direcţia 5, apoi o perioadă de pauză, cu muzica dance la putere. In iarna ’95-’96 căntam in Poiana Braşov (constrăns de responsabilităţi de familie) cănd am primit, in mod indirect şi fără prea multe explicaţii, vestea că trupa Compact renunţă după opt ani la colaborarea cu mine. Oricum, anii aceia inseamnă mult pentru mine. Este de fapt consacrarea mea ca artist, iar creierul este setat să reţină fazele faine şi să le şteargă pe cele naşpa..."

"In vara lui ’88 căntam cu Cargo in Costineşti. Intr-o seară au venit la noi la terasă Vladi cu Teo şi Leluţ, care m-au racolat la Compact, Paul Ciuci tocmai trebuia să plece in State. După repetiţii intensive am avut primul turneu cu gaşca in Moldova, pe atunci sovietică"

Leo Iorga

Moment total neprielnic

Numele formaţiei, Schimbul 3, a fost ales de Florian Pittiş. Ordean işi aminteşte: "Ideea infiinţării grupului mi-a venit in studio, privind şi inregistrănd instrumentişti extrem de talentaţi, dar pe care nu prea ii văzuse lumea. Aşa că mi-am zis că ar fi bine să adun in jurul lui Leo, care era liber, băieţi ca: Bobiţă Stoica, George Pătrănoiu, Pampon, Marius Ticlea etc. Păcat că trupa s-a născut intr-o perioadă neprielnică total... Dar acum se pare că lucrurile se indreaptă spre bine".


Turnee şi festivaluri in ţară şi străinătate

Cu Leo Iorga solist vocal, formaţia Compact susţine un recital la Festivalul Căntecului de la Berlin (1989) şi trei turnee in Republica Moldova (1988, 1990, 1992). In 1990, grupul bucureştean participă la turneul British Rock for Romania, alături de grupurile Crazyhead, Jesus Jones şi Skin Games, cu concerte la Timişoara, Bucureşti şi Braşov. In 1991, la sugestia lui Ordean, formula grupului se completează cu Emil Laghia (chitară). In acelaşi an, formaţia e invitată in recital la Festivalul Mamaia şi lansează albumul "Cine eşti tu oare?". In anul următor, formaţia este invitată să participe la Festivalul Rock ’92, alături de două nume celebre ale rockului mondial, Uriah Heep şi Ian Gillan, iar in 1993 susţine două concerte, la Brasov şi Sofia, alături de legendarul grup Nazareth. Vara lui 1994 găseşte formaţia Compact alături de Holograf şi Direcţia 5 in turneul Marlboro Music, iar toamna, pe scena Festivalului Skip Rock ’94, unde va concerta alături de o altă legendă a rockului mondial: Jethro Tull.

Amintiri de la Chişinău

Ordean povesteşte cum a fost intălnirea cu Emil: "Eram la Chişinău şi băieţii erau adunaţi in camera lui Leluţ, care cumpărase nişte căciuli ruseşti de care era foarte măndru şi pe care voia să le comercializeze in Romănia. Cănd am intrat cu Emil in cameră, Leluţ, in slip, era urcat pe dulapul de haine şi ii injura pe Vladi, Teo şi Leo, care jucau fotbal cu căciulile lui. Am zis că el e chitaristul de care vorbeam să vină la noi, Leluţ l-a intrebat pe Emil dacă fumează, bea şi ii plac femeile. Răspunzănd afirmativ, i-am spus bine ai venit la Compact, după care «meciul» a continuat. Şi injurăturile".

×
Subiecte în articol: compact compact 17 decembrie 2007