x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Compact Mircea Rusu,solist la Compact

Mircea Rusu,solist la Compact

17 Dec 2007   •   00:00

Fostul solist al trupei Compact işi aminteşte: "Nu mai vreau să cănt in deschidere pentru nimeni! Asta a fost prima, ţăfnoasa şi tănăra mea replică la intrebarea lui Costi..."

Fostul solist al trupei Compact işi aminteşte: "Nu mai vreau să cănt in deschidere pentru nimeni! Asta a fost prima, ţăfnoasa şi tănăra mea replică la intrebarea lui Costi... Căzusem de acord cu mine că lungul meu anonimat trebuie să ia sfărşit. In adăncul nopţii citeam, ascultam tone de muzică, scriam versuri, compuneam căntece şi in ascuns speram să-i dau gata pe toţi. Arsesem o etapă lungă de boemie şi muzică folk şi eram pregătit să intru intr-o alta... «Dar nu in deschidere te chemăm noi să cănţi, Mircea dragă» - il aud pe Costi la celălalt capăt al firului. Paul a rămas in State şi vrem să-l inlocuieşti. La care ii răspund «Io??? Ce dracu, mă Costi...» - mă vedeam in multe culori glorioase, in visele mele, dar să-l inlocuiesc pe Paul la Compact mă depăşea categoric. Pe de altă parte, cum să zici nu la aşa ceva? Am ajuns la Cluj a doua zi şi mi se părea că toată lumea recunoştea in silueta cu mers avăntat pe noul solist vocal de la Compact. Băieţii dădeau semne uşoare de nervozitate cănd, in sfărşit, am intrat in sala de repetiţii, pentru prima oară şi cu o intărziere de circa patru ore! «Mircea, noi ştim piesele, pentru tine suntem aici, pentru tine repetăm, ca să le-nveţi» - aşa m-a intămpinat Costi a doua zi, după o intărziere asemănătoare. «Ce chestie... deci aşa stă treaba la Compactu’ ăsta» - punctualitate, repetiţii ore in şir, in fiecare zi..."

COMPACT C. "Aşa am inceput cei cinci ani petrecuţi in Compact, aşa am invăţat munca in echipă, aşa am inţeles că muzica iţi dă căt ai să-i dai. La Vişeu, cănd am păşit pentru prima oară pe scenă sub sigla Compact, orăşelul maramureşean era impănzit de afişe mari şi din mersul autocarului am văzut cum din ele imi zămbea Paul! Erau dintr-un set mai vechi şi parcă anume puse să-mi taie picioarele... Am fost ani la rănd in mijlocul unui succes plăcut ameţitor: turnee, filmări, imprimări, interviuri, inconjurat de atenţie şi prietenie de dimineaţa pănă seara... In ’92 am editat un prim album «Vin vremuri noi?», iar in ’95 «Transilvania»... Din spiritul muntos al unor băieţi ardeleni a izvorăt un fluviu devenit legendar, ramificat o vreme in Compact B şi Compact C. Apele s-au adunat şi el curge maiestuos in neuitare. Sunt fericit să-i fi fost in marea-i trecere un strop."

×
Subiecte în articol: compact compact 17 decembrie 2007