x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Corina Chiriac Lumea Euterpei

Lumea Euterpei

19 Noi 2007   •   00:00

Doru Popovici consideră că artista Corina Chiriac a colaborat cu limpezimile de infinit ale cerului.

Doru Popovici consideră că artista Corina Chiriac a colaborat cu limpezimile de infinit ale cerului.

Â

Eminentul compozitor, muzicolog şi scriitor are aproape 80 de ani, dar işi termină activităţile profesionale seara tărziu. Ne-a intămpinat la Radiodifuziunea Romănă, punăndu-ne, sufleteşte, chezaşi ai unei imense admiraţii. "Numele Corinei Chiriac este acela al unei muziciene de o nobilă calitate, formată in casa tatălui său, distinsul compozitor Mircea Chiriac, şi a mamei sale, o profundă profesoară de pian. Corina Chiriac este şi o autentică artistă de teatru, formată la şcoala răscolitoare de inimi, generată de cei mai dotaţi artişti din dramaticul «Ev aprins», de care ne-a vorbit cu atăta patos Nicolae Labiş. Ne-a atras atenţia prin vocaţia pentru «teatrul total», pornind de la sensul profund al cuvintelor, după care arta este «ecoul dumnezeirii din noi, ce ademeneşte veşnicia să poposească pe pragul casei noastre». A făcut enorm pentru punerea intr-o lumină torenţială a melodiilor create de compozitorii romăni, ştiind că lumea Euterpei este o artă internaţională, ceea ce nu inseamnă că artistul nu are o Patrie!"

Â

O LUPTĂ TERIBILĂ. Nu este uşoară viaţa unui artist. Ii trebuie forţă pentru a răzbate printr-o existenţă deloc facilă. "Corina Chiriac, in toate apariţiile ei, ni s-a infăţişat ca o femeie optimistă, plină de temperament, conştientă fiind că, trecănd peste urăciunile vieţii, după o luptă teribilă cu exponenţii lumii răului, inima, prin bătăile ei regulate, asemeni unei risipe de luceferi, omagiază existenţa! Iubeşte tot ce-i frumos şi, in acest fel, colaborează cu cerul, cu limpezimile lui de infinit. Compoziţiile sale ar putea avea ca moto aforismul sublim: «Dragostea şi melodiile, cu enesciene virtuţi consolatoare, fac, chiar şi pe un căine, să cănte, nu să latre»", incheie Doru Popovici.

Â

"O căntăreaţă mi-a reproşat că am scris frumos despre Corina. Apoi mi-a spus: «Ea ştie boabe, şi de aceea căntă rece! Eu nu ştiu boabe - adică note - şi de aceea emoţionez mulţimile!» Ca apoi, să continue: «Eu nu am studii făcute in Conservator, eu am doar studii «localnice» (se referea la localuri). No comment..."

Doru Popovici


"Corina Chiriac, in toate apariţiile ei, ni s-a infăţişat ca o femeie optimistă, plină de temperament, conştientă fiind că, trecănd peste urăciunile vieţii, inima, prin bătăile ei regulate, omagiază existenţa!"

Doru Popovici

×
Subiecte în articol: corina chiriac 19 noiembrie 2007