x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Corina Chiriac Soarta dirijorului

Soarta dirijorului

19 Noi 2007   •   00:00

Şi-ar fi dorit la debutul său de compozitor, in 1979, să lucreze cu Corina. Nu s-a putut. "Ea era o mare vedetă, eu un in-cepător. Ne-am cunoscut ceva mai tărziu, după primele mele participări şi premii la Festivalul Mamaia, prin ’84-’85.

Şi-ar fi dorit la debutul său de compozitor, in 1979, să lucreze cu Corina. Nu s-a putut. "Ea era o mare vedetă, eu un in-cepător. Ne-am cunoscut ceva mai tărziu, după primele mele participări şi premii la Festivalul Mamaia, prin ’84-’85. O colaborare adevărată a inceput atunci cănd i-am incredinţat piesa «Say Yeah», un reggae. Melodia a fost foarte bine primită de public", povesteşte Viorel Gavrilă.

SEVERITATE. Mai bine s-au cunoscut la Teatrul de Revistă Majestic din Ploieşti, unde interpreta a fost angajată aproape doi ani. "Corina este un profesionist, o artistă completă, un om foarte serios, căruia trebuie să-i iasă totul perfect. Inainte de un spectacol işi face foarte bine temele. Fiind o actriţă desăvărşită şi o căntăreaţă foarte bună, e severă cu ea insăşi şi pretenţioasă cu cei din jurul ei, bineinţeles că in primul rănd cu cei care ii scriu piesele", confirmă compozitorul. Şi Viorel Gavrilă s-a confruntat cu severitatea Corinei, dar "rezultatele au fost constructive. Beneficiarii contrelor noastre au fost spectatorii". Cu orchestra sa, Viorel Gavrilă Band, a acompaniat-o de multe ori pe Corina. "Şi eu sunt un tip perfecţionist şi destul de dificil. Poate pentru că şi ea e la fel, ne-a fost uşor să ne inţelegem bine din punct de vedere profesional. Din postura de dirijor, o percepeam ca pe intruchiparea siguranţei. Dacă pe scenă se află un solist foarte bun, din acel moment există siguranţă şi pentru dirijor, şi pentru instrumentişti. Iar in ceea ce o priveşte pe Corina, aceasta este una din marile ei calităţi", adaugă Gavrilă.

SURPRINS. Totuşi, cum este şi firesc in colaborarea dintre dirijor şi solist, şi lui Viorel Gavrilă i s-a intămplat de multe ori să fie surprins de turnurile pe care le dădea Corina pieselor interpretate live in faţa spectatorilor: "Este soarta dirijorului să o păţească. Mai cu seamă in secvenţele de interactivitate solist-public mi-a stat inima in loc că, in loc să inceapă refrenul sau o strofă, Corina se preocupa să cănte impreună cu sala. Dar ne regăseam apoi, fără probleme".

Compozitorul crede că artista şi-a ales cel mai bun drum in muzică, dar are convingerea că "vorbim despre o solistă polivalentă. Poate cănta in orice registru, şi a dovedit-o: de la populară pănă la piese cu influenţe jazz".

"Corina este un profesionist, o artistă completă, un om foarte serios, căruia trebuie să-i iasă totul perfect. Inainte de un spectacol, işi face foarte bine temele. Fiind o actriţă desăvărşită şi o căntăreaţă foarte bună, e severă cu ea insăşi"

Viorel Gavrilă, compozitor

×