x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Costel Busuioc O şansă unică

O şansă unică

09 Iun 2008   •   00:00

Un talent nativ, o voce clară şi şansa de a deveni un mare te­nor. Acesta este, pe scurt, Costel Busuioc.


După ce a cîş­tigat con­cursul din Spania, Ro­dica Giur­giu, com­po­zitor şi profesor universitar în Timişoara, una dintre persoanele cu care “Pava­rotti din Banat” a lucrat cînd s-a înscris la Şcoala Populară de Artă, spune că a observat evoluţia lui Costel Busuioc, în ceea ce priveşte calităţile sale artistice. “A făcut studii de canto în străinătate cu profesionişti. M-a impresionat faptul că, într-un timp scurt, a reuşit să facă o asemenea performanţă. Cunoscîndu-l din Timişoara, avîndu-l ca elev, pot spune că am recunoscut calităţile native, dar îi lipsea tehnica vocală, lucru pe care l-a do­bîndit în Spania. Faptul că a lucrat cu profesionişti îmi dă speranţa că perfec­ţio­narea lui va continua din propria iniţiativă.”


SPRIJIN.
Rodica Giur­giu speră că “tenorul” va ră­mî­ne în domeniul muzicii clasice, ba, mai mult, vrea să îi ofere cadou o carte scrisă de dumneaei, volum dedicat pre­dă­rii solfegiului. “Îmi pare rău că deocamdată el este obli­gat să facă ce i se cere, în baza contractului cu firma care îl impresariază. Nu ştiu unde îşi va continua ­studiile, dar la venirea în România, dacă îşi exprimă dorinţa, eu voi lucra cu el intensiv.” Ro­di­ca Giurgiu crede în valoa­rea lui Costel Busuioc şi în pu­terea lui de a se afirma. “Îi prevăd un viitor ascendent, mai ales dacă va conta pe sprijinul familiei, avînd în vedere că problemele fi­nan­ciare au fost rezolvate.” După cum subliniază şi Rodi­ca Giurgiu, lumea este foarte entuziasmată de cîştigarea concursului din Spania şi de talentul lui Costel Busuioc, lucru care a făcut ca biletele de la viitorul concert, pe care îl va susţine în Timişoara, să fie foarte repede vîndute.

Nu va înşela aşteptările

Lucia Mihăescu, profesoară de canto de la Şcoala Populară de Artă din Timişoara, este convinsă că fostul ei elev este într-o continuă ascensiune. “Mă aşteptam să cîştige la un concurs cum a fost cel din Spania, însă mai are mult de studiat pînă să ajungă un profesionist. Trebuie să înveţe toată ziua, după partitură şi după ­rigorile muzicii de calitate.” Ceea ce predomină este, pînă la urmă, încrederea că Pavarotti al României nu va dezamăgi aşteptările: “Sînt încrezătoare în talentul lui, cred că această casă de discuri nu degeaba a avut încredere în el”.

 

Poveste cu final fericit

Calităţile şi aptitudinile lui Costel Busuioc sînt de excepţie. “Şi-a atins visul, dar trebuie să studieze în continuare şi să cîştige prin rafinament artistic, prin curaj, să-şi pună la punct emisia sunetului, expresivitatea, lucruri care nu se pot face de azi pe mîine”, spune Lucia Mihăescu. “Cînd l-am auzit la ultima etapă din concurs, la un moment dat, a fost în contratimp, nu a mai putut să urmărească negativul. Lipsa experienţei şi-a spus cuvîntul, dar lumea crede în el. Vîrsta pe care o are nu e un impediment, ba, dimpotrivă, e în plină forţă. O să merg la spectacolele lui, abia aştept. De fapt, toată lumea e entuziasmată de el, a cîntat formidabil. Ce am văzut pe posturile de televiziune a fost nemaipomenit, a lăsat impresia unui fenomen de anvergură”, ne-a mărturisit Lucia Mihăescu. “În Spania i s-au deschis drumurile. Aici nu ar fi făcut nimic. Ne-am împiedicat de faptul că nu are liceul, dar nu a avut cine să-l orienteze, a fost un copil, însă a mers cu vocea peste tot... Nu a putut să facă altceva. E o poveste cu final fericit, totuşi”, consideră Lucia Mihăescu.

 

Talent ieşit din comun

În ceea ce priveşte cariera lui Costel Busuioc, lucrurile se vor limpezi în doi-trei ani, este de părere Lucia Mihăescu. “Dacă în timpul ăsta învaţă, nu se poate să nu se pună la punct. ­Valoarea sa artistică va ieşi cu totul la lumină în cadrul spectacolelor. Merită din plin asta. Spaniolii au găsit ­persoana potrivită în care să investească, frumuseţea glasului m-a impresionat, sînt convinsă că nu e în zadar acest efort. E un talent ieşit din comun.”

×