x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Cristian Vasile Refren peste timp

Refren peste timp

de Catalin Pruteanu    |    23 Feb 2009   •   00:00

L-a ascultat pentru prima dată pe Cristian Vasile în urmă cu patru ani, cântând Zaraza pe fundalul sonor al unei reclame.



Dan Barbu are 17 ani, o vârstă pe care o consideră "nepotrivită pentru acest tip de muzică". Asta nu-l împiedică să asculte artişti români ca Jean Moscopol, Titi Botez, Gheorghe Ionescu Gion, Dan Spătaru, Constantin Drăghici, Mirabela Dauer şi, preferatul său, Cristian Vasile, care se deosebeşte de ceilalţi cântăreţi din perioada sa prin vocea şi stilul interpretării cântecelor. "Din primul moment când l-am auzit am rămas fermecat, mai ales că acel pasaj difuzat conţinea păcăniturile de patefon care îi dădeau savoare", povesteşte Dan. Cristian Vasile îi place datorită vocii "absolut superbe, de neconfundat, melodioasă, dulce". "La unele cuvinte, el nu mai pronunţă ultima literă, deseori nici nu îţi dai seama de acest mic amănunt, datorită stilului său de interpretare", spune tânărul.

MELODIILE PIERDUTE. Din momentul în care a fost fermecat de Cristian Vasile, Dan Barbu a început să caute tot mai multe informaţii. Îi e greu să spună ce melodie de-a lui Cristian Vasile este preferata lui. "Aş putea spune că «Te-am văzut aseară la fereastră» îmi place puţin mai mult decât celelalte melodii ale sale. Poate pe viitor îmi voi schimba această impresie, deoarece nu am ascultat decât 52 de melodii de-ale sale. Se spune că a înregistrat peste 300, deci încă mai caut restul de melodii pierdute în negura timpului", povesteşte Dan.

CĂUTĂRI. "Cei de la Electrecord au încercat să redea publicului o parte din cântecele sale prin seria «Melodii din Bucureştiul de odinioară», dar, după părerea mea, insuficiente ca număr pentru «Răsfăţatul cântăreţ al publicului român» din perioada interbelică. Aşa că am încercat chiar eu să găsesc mai multe cântece. Primul lucru a fost prin internet, dar nu a fost un succes prea mare, doar vreo zece cântece în plus faţă de ce apărea pe seria menţionată mai sus. Aşa că am început să caut eu singur discurile originale de ebonită, care au ţinut vocea artistului în timp, în jur de 70 de ani", spune Dan.

DISCURILE. A început să caute prin târguri şi a găsit cinci discuri de patefon, produse de Columbia, ale lui Cristian Vasile. Le-a salvat în format digital şi le-a pus pe internet pentru ca şi alţi pasionaţi de Cristian Vasile să le poată asculta. "În ceea ce priveşte calitatea, discurile de patefon au fost un suport revoluţionar în acei ani, dar care  «tăia»  frecvenţele înalte şi adăuga fâşâit, spre deosebire de discurile vinil, care sunt şi în ziua de azi cel mai bun suport audio. Dacă acel disc era şi ascultat pe patefon, datorită acului foarte mare, după circa 20 de ascultări se distrugea discul. Nu cred că voi mai găsi discuri care să fi fost cel puţin o dată ascultate pe patefon. În concluzie, melodiile care se vor mai găsi se vor afla în stare bunicică, dar această stare ne spune că au fost cântate acum 70-80 de ani", spune Dan.

×