x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Impecabil

24 Sep 2007   •   00:00

Cunoscutul prezentator Octavian Ursulescu vorbeşte cu mult drag despre Dan Spătaru.

Cunoscutul prezentator Octavian Ursulescu vorbeşte cu mult drag despre Dan Spătaru.

Â

Prin forţa lucrurilor, debutănd in prezentare către sfărşitul anilor ’70, Octavian Ursulescu a fost alături de mai toate marile valori ale muzicii uşoare romăneşti. Ce il leagă de Dan Spătaru? "De exemplu, de Aurelian Andreescu mă leagă faptul că m-am ingrijit de singurul album Electrecord apărut in timpul vieţii sale. De Dan Spătaru mă leagă faptul că am bătut foarte mult ţara impreună in turnee. Nu stătea departe de mine şi mă doare inima că străduţa pe care a locuit nici pănă in ziua de astăzi nu a căpătat numele lui."

Străbăteau ţara cu maşina: "Ori il luam eu cu Dacia mea, ori mă lua el cu Lada Niva (de această maşinuţă era foarte măndru). Să ştiţi că am făcut turnee şi-n comune, şi-n sate, şi-n cămine culturale. Pentru Dan nu conta că erau 50 de oameni simpli de la ţară intr-un cămin cultural, cu pămănt pe jos. Venea tot in frac cu papion şi pantofi de lac. Era impecabil".

Deprimat. Semăna cu Gianni Morandi? "A preluat o serie de şlagăre italieneşti pentru că era un admirator al acestui gen. Care i se şi potrivea. A imprumutat ceva din eleganţa căntăreţilor italieni, dar era unic." După 1990, Dan Spătaru a fost foarte deprimat. "Pentru că el, ca un mare lider al generaţiei sale, a constatat cu stupoare că nu-l mai invită nimeni! Nici la radio, nici la televiziune, nici in spectacole. Definitoriu este faptul că nu a fost niciodată solicitat pentru a susţine un recital la Mamaia sau la Cerbul de Aur!", spune domnul Ursulescu. "Chiar imi zicea cu amărăciune: «Măi Tavi, mai bine fugeam şi eu inainte de ’89 şi mă dădeau şi pe mine acum la televizor. Am stat, am căntat in frig, in toate condiţiile, să aduc bucurie oamenilor necăjiţi şi acum sunt marginalizat»".

Spera că lucrurile se vor schimba, că-l vor invita şi pe el. N-a fost aşa...

Fantasio, un punct comun

La inceputurile carierei, Dan Spătaru a fost angajat al Teatrului Fantasio din Constanţa. Din păcate, nici teatrul, nici artistul nu mai există. Amintirea lor comună nu dispare insă. Despre Fantasio şi Dan Spătaru ne-a vorbit dl Aurel Manolache, fost director al instituţiei. "Prima colaborare cu Dan Spătaru a inceput in 1967, cănd abia se afirmase in calitate de căntăreţ şi cănd a lansat impreună cu Margareta Păslaru căntecul «Ale tale»." Pe o perioadă de vreo şase ani şi jumătate a fost angajat ca solist al Teatrului Fantasio. Incepănd din ’74-’75 pănă in ’81-’82. Aici a cunoscut-o pe soţia lui, Sida. Ea era componentă a teatrului de balet. La Fantasio s-au căsătorit. "Cănd i s-a născut fiica, Dan era in turneu cu noi. Dan Spătaru a mai făcut turnee cu Teatrul Fantasio şi in Egipt, in Polonia, unde s-a bucurat de un mare succes. Cănd era pe afiş Dan Spătaru, publicul venea, umplea sălile. El era un artist pedant. Venea intotdeauna cu o oră inainte la spectacole, avea mereu grijă de costume, de recuzită. Iubea foarte mult copiii şi la toate spectacolele Dan Spătaru primea flori", spune dl Aurel Manolache.
×
Subiecte în articol: spătaru dan