x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Dan Spătaru Are chemare şi glasul cald al bunicului

Are chemare şi glasul cald al bunicului

de Carmen Anghel    |    01 Feb 2010   •   00:00
Are chemare şi glasul cald al bunicului

Muzica lui Dan Spătaru este iubită, este căutată, iar vocea sa caldă, care dădea fiori a fost moştenită de Maria, nepoata sa, pe care nu a apucat să o vadă.

Dan Spătaru şi-ar fi dorit foarte mult ca fiica sa, Dana, să urmeze calea muzicii. Dar ea, foarte orgolioasă, a spus: "Nu vreau să spună lumea că sunt fata lui Dan Spătaru şi de aceea cânt. Ori îl egalez pe tata, ori îl întrec. Altfel nu!". Şi a reununţat. Dar Măriuca, nepoata, născută după plecarea în eternul turneu a lui bunu', va fi cea care îi va împlini visul: va cânta.

MINUNATĂ ZI
Dana, fiica lui Dan Spătaru, vorbeşte cu mândrie despre fiica sa. "Maria e un copil normal, care merge la grădiniţă, se joacă, e veselă, vorbăreaţă, neastâmpărată, ştie că este foarte iubită şi profită de asta uneori pentru a primi ce-şi doreşte, dar preocuparea ei principală, chiar şi când se joacă, sunt cântecul şi dansul. Reţine foarte uşor orice cântec şi îl reproduce corect, îi place muzica ritmată, hiturile actuale, dar şi muzica românească... Evident, cântecele bunicului ei le cunoaşte cel mai bine şi le cântă foarte des."

Destinul a făcut ca Dan Spătaru să nu apuce minunata zi în care s-a născut Măriuca. Dar ea îl iubeşte. "L-a cunoscut pe bunicul ei uitându-se la filmările lui, din povestirile noastre şi din fotografii. Ştie că bunicul ei a fost un mare cântăreţ şi mai ales un om bun şi e mândră de acest lucru. Am auzit-o spunând că, dacă bunicul ar fi trăit, este sigură că pe ea ar fi iubit-o cel mai mult", spune Dana.

CHEMARE
Prima înregistrare în studio a fost şi primul succes al Măriucăi. "Prima surpriză a fost în momentul când a înregistrat în studioul compozitorului Dan Dimitriu un colaj de cântece ale bunicului, surpriza constând în faptul că a repetat doar o dată toate cântecele şi apoi le-a înregistrat, cântând corect şi respectând tonalitatea bunicului. Atunci am fost asiguraţi de Dan Dimitriu că Maria este talentată, are ureche muzicală şi o voce bună, sfătuindu-ne să o îndrumăm spre muzică, lucru pe care îl vom face în mod serios în acest an."

Şi pentru că visează la o carieră de artist, Măriuca nu învaţă doar la grădiniţă. Acasă are un pian pe care, demult-demult, l-a cumpărat bunicul său. "Între timp am observat că Maria încearcă să cânte la pianul de acasă şi, pentru a vedea dacă chiar îi place, a luat câteva lecţii de pian cu profesoara de pian de la grădiniţă şi am realizat că în două luni a învăţat notele şi la prima audiţie s-a descurcat foarte bine, aşa că va continua să studieze pianul la grădiniţă, metoda de predare fiind atractivă şi potrivită vârstei ei.

Consider că trebuie să avem grijă ca ceea ce face Maria să-i facă plăcere, să nu fie o povară. Va face muzică doar pentru că are talent şi îi place, şi nu pentru că este nepoata lui Dan Spătaru. Eu am fost lăsată de părinţi să-mi aleg cariera, şi aşa voi proceda şi cu ea."

Danei îi lipseşte tatăl, zâmbetul, voioşia, iubirea lui. "Eu mă gândesc la tata cu bucurie, pentru că ştiu că aşa şi-ar fi dorit şi el, fără lacrimi, trebuie să mergem înainte, chiar dacă deseori ne este dor şi ne lipsesc sfatul şi sprijinul lui", încheie Dana.

 

Refrene
Măriuca va face muzică, asta e sigur, spune şi doamna Sida Spătaru. "Am testat-o. Are o ureche perfectă. Cântă la pian - pentru mine a fost o surpriză, ştie refrenele toate de la melodiile lui Dan. Singură a învăţat. Ea îşi pune muzica şi ascultă, apoi cântă. Am testat-o la compozitorul Dan Dimitriu, care ne-a spus că am face un mare păcat dacă nu am da-o la muzică. Normal că trebuie să aibă talent. Nu poţi să dai un copil la muzică dacă nu are talent, îl chinuieşti.

Măriuca are chemare, cântă din suflet, a luat până şi glasul acela cald, ca al lui Dan. Şi transmite. Acesta e un har de la Dumnezeu. Unii au voce, dar nu trec rampa. Dan a fost un familist convins. A iubit-o pe Dana, fiica noastră, de nu se poate spune în cuvinte. Cu siguranţă ar fi adorat-o pe Măriuca", încheie doamna Sida, cea care i-a fost alături vreme de trei decenii celui mai iubit dintre cântăreţi.

×
Subiecte în articol: dan spătaru