x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Doina Badea O apariţie stranie

O apariţie stranie

de Costin Anghel    |    14 Ian 2008   •   00:00

O imagine originală, o voce de invidiat. Dida Drăgan. O reali­zatoare tv care a lucrat cu mul­tă bucurie ală­turi de interpretă.

O imagine originală, o voce de invidiat. Dida Drăgan. O reali­zatoare tv care a lucrat cu mul­tă bucurie ală­turi de interpretă.

 

Când apărea, pe scenă sau la televizor, tu, spectatorul, trebuia să te aştepţi la un spectacol total. De la apariţie, la cântece, la mesaj, la urmări. Da, la urmări! Aurora Andronache, realizatoare de televiziune, ştie cel mai bine ce efecte avea apariţia Didei în faţa publi­cului. Dânsa spune că “Interpret” este cel care reuşeşte să transmită publicului o anumită stare, un sentiment ieşit din comun. “Dida Drăgan a reuşit asta. Este cea care a reuşit asta poate cel mai bine, are un glas excepţional cu o întindere foarte mare. Are o interpretare de îţi saltă părul pe tine. Dida a avut admiratori nebuni şi oameni care au urât-o. «De ce apare asta în negru? Ce-i asta?». Ei, la ea totul a mers ca să-ţi creeze o stare care te punea pe gânduri. Unii nu doreau asta, voiau doar să se distreze. Ea mergea foarte adânc în exprimarea unor stări. Ea a reuşit să stârnească nişte stări cum nu mulţi au reuşit. Sunt mulţi care cântă frumos, dar doar de suprafaţă, îţi dau senzaţii uşoare. Dida merge până în străfunduri. Din această cauză a avut şi melodii puţine. Ea şi le alegea doar pe cele pe care simţea ea că poate să le interpreteze în maniera ei specială. Nu ştiu dacă la ea a fost ceva premeditat, cred că mai degrabă a fost o chestie înăscută. Pe Dida, ori ai iubit-o, ori nu ai plăcut-o. Foarte mulţi au fost înnebuniţi după ea, cu apariţia ei stranie, care nu era prefabricată, aşa era ea. Dida e ca o floare rară, eu aşa am văzut-o întotdeauna.”

 

PROBLEME DE LA CENTRU. Despre apariţia scenică a Didei Drăgan, doamna Andronache poves­teşte că “a generat multe probleme tot timpul. Nu pot să repet ce mi se spunea legat de această problemă. Mai încercam şi eu să-i îndulcesc această apariţie, mă rugam de Dida să vină şi altfel îm­bră­cată, să fie altfel. Eu am fă­cut două videoclipuri cu Dida înainte de ’89, după care am fost suspendată 3 luni... şi ea la fel. Nu era cine ştie ce. Piesa se numea «Singurătate în doi». Era o tablă de şah, iar Dida îşi muta singură piesele. Intra printr-o oglindă pe tabla de şah. Li s-a părut subversiv. Nu ştiu ce a fost aşa de subversiv, bine ei în toate vedeau aşa ceva, dar am fost suspen­date trei luni! Noi mai făceam slalom printre reguli şi reu­şeam să o scoatem la capăt”. Despre Omul Dida, realizatoarea de televiziune crede că este la fel de excepţional ca şi cântăreaţa Dida. “Nu se aventurează în relaţii şi prie­tenii, dar de câte ori era ne­voie îşi dădea ajutorul ei. Eu ştiu un lucru despre ea, pe vremuri, ea având concerte în afara ţării, în special în Germania, ea aducea medicamente pentru copiii bolnavi de aici. Venea încărcată cu medicamente şi niciodată nu lua bani pentru ele”.   

×
Subiecte în articol: dida doina badea 10 septembrie 2007