x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Două inimi gemene

de Vitalie Calugareanu    |    20 Oct 2008   •   00:00

Cristi Aldea-Teodorovici şi bunica sa, Eugenia Marin, se pregătesc de preselecţia pentru cea de-a VI-a ediţie a Festivalului-concurs "Două inimi gemene", organizat în memoria lui Ion şi a Doinei Aldea-Teodorovici.



Cristi Aldea-Teodorovici şi bunica sa, Eugenia Marin, se pregătesc de preselecţia pentru cea de-a VI-a ediţie a Festivalului-concurs "Două inimi gemene", organizat în memoria lui Ion şi a Doinei Aldea-Teodorovici.

Ce înseamnă pentru Cristi Festivalul "Două inimi gemene" şi ce viziune asupra organizării are în acest moment?

ÎN "LUPTĂ" CU BUNICA. "Pe segmentul acesta, eu mă aflu într-un fel de luptă continuă cu bunica mea. E o luptă bună, pentru că naşte idei. Eu am nişte idei mai noi, dar nu am experienţa bunicii. Eu văd uneori anumite schimbări radicale în privinţa acestui festival, bunica vede lucrurile în felul său... Eu îmi doresc genul european de festival la care vin foarte mulţi invitaţi şi toţi ar cânta piese de-ale părinţilor mei. Vreau ceva mai comercial, ceva gen MTV-music Awards. Aş vrea să facem şi premiile anuale «Ion şi Doina Aldea-Teodorovici» pentru ţările vecine în care să se dea premii pentru cea mai bună trupă rock, pentru cea mai bună trupă pop etc. Din toate ideile acestea, noi încercăm să extragem un numitor comun. Anul acesta deja am adăugat unele chestii noi – adică o trupă mai în vogă, ca Proconsul. Eu deseori îl compar pe Bodo cu tata în ceea ce priveşte interpretarea. Îmi pare un tip extraordinar şi bărbătos."

CONCERT ÎN ROMĂNIA.
Fiul artiştilor care i-au răscolit cu melodiile lor patriotice pe fraţii de pe ambele maluri ale Prutului are, la 16 ani de la plecarea din lumea aceasta a părinţilor săi, o mare mâhnire: "Mă doare faptul că în România, în tot acest timp, nu s-a organizat nici un concert în memoria părinţilor mei. Şi chiar e păcat, pentru că ştiu că ar veni foarte multă lume. Sunt sigur că, dacă ar fi invitate VIP-uri ca Tudor Gheorghe, Ştefan Hruşcă sau Vasile Şeicaru, orice sală s-ar umple până la refuz.

Părinţii mei au mai fost pomeniţi în concertele lui Adrian Păunescu, au mai fost pomeniţi pe la Piteşti prin diferite concerte, dar un concert în memoria lor acolo, în România, nu s-a organizat. Dacă există interes acolo, la Bucureşti, poate ar fi frumos să luăm legătura şi să lucrăm asupra unui concert mare. Mai ales că multe dintre piesele lor ar putea fi remixate şi eu mi-aş da acordul muzicienilor care doresc să folosească melodiile părinţilor mei ca să le dea o nouă viaţă, bineînţeles, în limitele esteticului", ne-a spus Cristofor Aldea-Teodorovici.

Un festival modern

Festivalul dedicat soţilor Aldea-Teodorovici este pentru cei din Chişinău o minune, participanţii din alte ţări cântă melodii în româneşte. Chiar şi ruşii. "Eu văd acest festival ca pe o amintire plăcută despre Ion şi Doina. Vin foarte mulţi copii şi se face o treabă foarte bună. Anul acesta avem participanţi din Nigeria şi din Orientul Îndepărtat. E un festival multinaţional care adună la un loc mai multe naţiuni care cântă româneşte. E un fenomen frumos să vezi un interpret din Rusia care cântă despre Eminescu şi limba română, iar la final îngenunchează. Mă refer la interpretul rus Ilia Trofimov, care cânta pentru limba noastră fără pic de accent rusesc şi care a căzut în genunchi la sfârşitul piesei", ne-a spus Cristi Aldea-Teodorovici.

"Mă doare faptul că în România, în tot acest timp, nu s-a organizat nici un concert în memoria părinţilor mei. Şi chiar e păcat, pentru că ştiu că ar veni foarte multă lume. Sunt sigur că, dacă ar fi invitate VIP-uri ca Tudor Gheorghe, Ştefan Hruşcă sau Vasile Şeicaru, orice sală s-ar umple până la refuz"
Cristi Aldea-Teodorovici


Doina şi Ion, la 26 septembrie 1981

×
Subiecte în articol: doina şi ion aldea-teodorovici