x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Dragan Muntean Drăgan a plecat…

Drăgan a plecat…

de Monalise Hihn    |    14 Apr 2008   •   00:00

“Ai rămas al nimănui/ La marginea satului, măi bade Ioane…”

“Ai rămas al nimănui/ La marginea satului, măi bade Ioane…”

 

 

La data de 12 aprilie 2002, Drăgan Muntean mergea cu maşina de la Leşnic la Deva. Îşi ducea căţelul bolnav la medic. La ieşirea din sat, a simţit că i se face rău. A tras maşina pe partea dreaptă a drumului şi a pornit avariile. Un echipaj de poliţie de la Veţel l-a găsit… Era conştient încă… A mai apucat să îi roage să îi anunţe soţia… O ambulanţă l-a transportat de urgenţă la Spitalul Judeţean din Deva… Ca o ironie a sorţii, soţia sa, Mioara, care era în acest timp acasă împreună cu sora sa, a auzit sirenele unei ambulanţe care gonea către Leşnic… “Chiar m-am întrebat oare după cine se duce? Din păcate, cîteva ore mai tîrziu am aflat…”, îşi aminteşte Mioara Muntean. Medicii au constat că suferise un accident vascular cerebral, provocat de ruptura unui vas de sînge, ceea ce i-a produs o puternică hemoragie şi era în comă de gradul patru. Cîteva ore mai tîrziu, un elicopter l-a transportat pe Drăgan Muntean, în stare foarte gravă, la Tîrgu Mureş, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale. A mai trăit opt zile… La data de 18 aprilie 2002 a împlinit 47 de ani, iar două zile mai tîrziu, la 20 aprilie, ora 14:20, inima a încetat să-i mai bată. “Nu voiam să accept ce se întîmplase, deşi, dacă stau să mă gîndesc acum, practic, era clar încă de la Deva că nu se mai putea face nimic, că era într-o stare mult prea gravă. Chiar mă gîndeam că dacă există o şansă la un milion, să vînd tot şi să îl duc acolo unde mi s-ar fi spus că ar fi posibilă salvarea lui. La început nu voiam să îi las să îl deconecteze de la aparate. Refuzam să cred că Drăgan a plecat. Medicii au făcut tot ce era omeneşte posibil, dar… atîtea zile a avut de la Dumnezeu! Unul dintre medici mi-a spus că ar fi putut să trăiască şi o sută de ani, aşa o inimă puternică a avut!”, povesteşte soţia lui Drăgan Muntean. “După ce a mai trecut un timp, m-am gîndit la ultimele zile din viaţa lui. Cu o seară înainte de accident şi-a îmbrăţişat de cîteva ori fratele, de parcă şi-a luat rămas bun de la el. Tot atunci, Veta Biriş era invitată la o emisiune la TVR Internaţional. A sunat-o în direct şi a vorbit cu ea şi nu mai încheia conversaţia. Tot de atunci îmi amintesc că ne pregăteam pentru ziua lui, iar Drăgan insista ca în acel an petrecerea să fie organizată la Căminul Cultural din Leşnic. N-a mai fost nici o petrecere pentru ziua de naştere, acolo a fost pomana”, spune Mioara Muntean. A murit la fel ca şi mama lui, care se stinsese din viaţă în anul 1983, din aceeaşi cauză. La zece luni după ce Drăgan Muntean s-a stins, şi tatăl său a plecat în lumea celor drepţi, tot din cauza unui accident vascular cerebral.

 

ÎnmormÎntarea. O întîmplare neobişnuită a fost povestită de oamenii care i-au săpat groapa lui Drăgan Muntean. Pe gropari i-a apucat seara în cimitir săpînd mormîntul regretatului cîntăreţ.

 

prinŢul pådurenilor. Ei au povestit că atunci cînd s-a lăsat întunericul, o lumină, ca un reflector, ce are menirea să îi localizeze pe artişti pe scenă, s-a coborît parcă, din cer, asupra gropii. Pe moment, oamenii s-au speriat, dar apoi au spus întîmplarea tuturor. După ce a fost adus de la Tîrgu Mureş, trupul neînsufleţit al lui Drăgan Muntean a fost depus la Deva, unde mii de oameni şi-au luat rămas bun de la cel care a fost Prinţul pădurenilor. Cortegiul funerar a traversat Deva şi a ajuns la sediul Inspectoratului de Poliţiei al Judeţului Hunedoara. S-a pornit o ploaie, care i-a udat pînă la piele pe cei care duceau sicriul. Cîteva zeci de minute mai tîrziu, cînd cortegiul a ajuns în faţa Casei de Cultură din Deva, a ieşit soarele, care a uscat în scurt timp hainele oamenilor care transportau pe umeri coşciugul. Mii de oameni s-au strîns în faţa Casei de Cultură şi, cu lacrimi în ochi, au ascultat slujba şi cuvintele rostite de apropiaţii lui Drăgan Muntean sau de oameni care i-au apreciat şi iubit glasul. Apoi a urmat slujba de înmormîntare. “Nici nu îmi mai amintesc de cîte ori a ieşit soarele şi a apărut curcubeul în acea zi”, adaugă Mioara Muntean.

Drăgan Muntean se odihneşte în cimitirul din satul Leşnic. La mormîntul său, soţia găseşte de fiecare dată fie o lumînare, fie o floare, puse acolo de oameni care l-au cunoscut şi l-au iubit pe regretatul cîntăreţ. “Nu există să merg la cimitir şi să nu găsesc acolo un semn că oamenii nu l-au uitat”, afirmă Mioara Muntean.

×