x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Elton John Discuri pe bandă

Discuri pe bandă

de Alex Revenco    |    Adriana Paduraru Vaduva    |    12 Iun 2010   •   00:00
Discuri pe bandă

Până acum, Elton John a vândut peste 450 de milioane de albume în întreaga lume şi a "colecţionat" peste 50 de hituri, intrate în Top 40.
După marele succes avut cu "Don't Go Breaking My Heart", (locul 1 în SUA şi UK), spre surprinderea tuturor, Elton John anunţă (în noiembrie 1977) retragerea de pe scenă. Taupin a început să colaboreze cu alţi artişti, iar John a continuat să înregistreze câte un album pe an. Pentru "A Single Man" (1978), John a colaborat cu un alt textier, Gary Osborne, dar niciunul dintre single-urile extrase n-a ajuns să se claseze în Top 20 dinStatele Unite. În 1979, acompaniat de Ray Cooper, Elton John devine primul star occidental care "vizitează" Uniunea Sovietică
şi Israelul. Acest an marchează şi reluarea colaborării cu Taupin, dar şi revenirea în topurile americane, "Little Jeannie" situându-se pe locul 2 în USA. Anul următor, Olson şi Murray se întorc în Elton John Band, trupa susţinând un concert gratuit în faţa a 400.000 de fani în Central Park din New York.

PERIOADA NEFASTĂ
În 1985, alături de mulţi alţi artişti, participă la Live Aid, unde cântă "Bennie and the Jets" şi "Rocket Man" şi apoi "Don't Go Breaking My Heart" cu Kiki Dee, pentru prima oară după mulţi ani. Anul următor e marcat de o întâmpare nefericită, când îşi pierde vocea în timpul unui turneu în Australia. La scurt timp după incident a suferit o intervenţie chirurgicală la gât, prin care i-au fost îndepărtaţi câţiva polipi (necanceroşi) de pe corzile vocale. Rezultatul? De acum încolo, vocea lui va "suna" altfel. În 1988 Elton John a avut cinci concerte sold-out la Madison Square Garden din New York, totalizând 26 de spectacole cu casa închisă la celebra arenă, depăşind astfel recordul deţinut de faimosul grup american Grateful Dead (cu 25). Anul 1990 înseamnă pentru Elton John primul number 1 în Marea Britanie cu o compoziţie proprie 100% (muzică şi text).

Este vorba de "Sacrifice", care va staţiona pe prima poziţie timp de şase săptămâni. În 1992 a fost lansat "The One", iar John şi Taupin au semnat un contract de 39 de milioane de dolari cu Warner/Chappell Muzic, pe o perioadă de 12 ani. Un an mai târziu Elton John a lansat "Duets", un album realizat în colaborare cu cincisprezece artişti, printre care Tammy Wynette, RuPaul, Kiki Dee şi Eric Clapton. În 1994, Elton John şi Tim Rice au scris coloana sonoră pentru filmul de animaţie Disney "The Lion King", care a devenit cel mai bine vândut desen animat. Totodată, trei titluri de pe coloana sonoră a acestuia s-au numărat printre cele cinci nominalizări la Oscar pentru cel mai bun film. Câştigătoare a fost desemnată melodia "Can You Feel the Love Tonight".

DISCUL DE DIAMANT
După lansarea albumului cu coloana sonoră din Lion King, acesta a fost prezent în clasamentele Bilboard timp de nouă săptămâni, în noiembrie 1999 RIAA acordându-i lui Elton Discul de Diamant, pentru vânzarea a 15 milioane de exemplare. Au urmat albumele "Made in
England" - 1995 şi "Love Songs" - 1996. Un an mai târziu, după moartea Prinţesei Diana, Taupin modifică versurile la "Candle in the Wind", iar noua versiune devine cel mai bine vândut single din toate timpurile: 5 milioane de unităţi vândute în UK, 11 milioane în SUA şi 33 de milioane în toată lumea.

În 1998 colaborează cu Tim Rice la musicalul "Elaborate Lives: The Legend of Aida", ce a avut premiera la Alliance Theatre din Atlanta. Cooperarea dintre John şi Rice continuă şi în 2000, când au lucrat pentru desenul animat "The Road to El Dorado", dar şi la o adaptare pentru Broadway a produţiei "The Lion King". Elton John a compus, de asemenea, şi muzica pentru "Aida", pe versurile lui Tim Rice. Colaboarea lor a fost distinsă cu un Tony Award pentru Cel mai bun cântec original. 1999 este şi anul apariţiei unei noi compilaţii live - "Elton John One Night Only - The Greatest Hits", cu imagini din timpul show-ului susţinut la Madison Square Garden. A câştigat cinci premii Grammy : Best Pop Performance by a Duo or Group with Vocal pentru "That's What Friends Are For" (1987), Best Instrumental Composition - "Basque" (1991), Best Male Pop Vocal Performance - "Can You Feel The Love Tonight" (1994), Best Male Pop Vocal Performance - "Candle In The Wind" (1997), Best Musical Show Album - "Aida" (2000).

×
Subiecte în articol: elton john