x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Mama

06 Aug 2007   •   00:00

La 14 august 1958, Gladys Presley a incetat din viaţă. Lumea lui Elvis s-a prăbuşit ca un castel de nisip…

La 14 august 1958, Gladys Presley a incetat din viaţă. Lumea lui Elvis s-a prăbuşit ca un castel de nisip…

Cu toate că era incă in cadrul forţelor armate, Elvis a primit o permisie de forţă majoră. Mama lui nu se simţea bine. A ajuns la Memphis şi s-a dus direct la căpătăiul sale. Doctorii au spus că prezenţa băiatului a avut un efect nemaipomenit asupra stării ei de spirit, dar nu a ajutat cu mare lucru la ameliorarea bolii. Situaţia rămănea gravă. Nopţile stătea la spital, iar ziua incerca să se odihnească la Graceland. Două zile mai incolo, Vernon Presley işi anunţa fiul că mama lui a incetat din viaţă in urma unui atac de inimă. Avea 46 de ani. Aranjamentele pentru inmormăntare s-au făcut rapid, iar slujba s-a ţinut in faţa a 400 de invitaţi. Elvis stătea alături de tatăl său şi plăngea. De la capelă, procesiunea s-a indreptat incet spre Cimitirul Forest Hill, pe dealurile domoale de ţară, aflate la aproape cinci kilometri de Graceland. "O, Doamne!", spunea Elvis inecat de plăns. "O, Doamne… tot ce am pe lume s-a dus…"

GOSPEL… "Nu mai era Elvis! Omul acela nici măcar nu mai semăna cu el", işi aduce aminte Lamar Fike, martor la funeraliile lui Gladys.

"Plăngea incontinuu, continuă Lamar, şi toată lumea spunea că nu a cerut autopsie la spital. Nu işi dorea decăt să o aibă undeva in jurul Gracelandului. A stat lăngă sicriul ei in permanenţă. A chemat formaţia preferată a mamei lui, Blackwood Brothers, şi pe tot parcursul inmormăntării au fredonat Gospel. Cănd a venit timpul să coboare sicriul, Elvis s-a aruncat asupra lui, plăngănd in hohote. Dădea din măini şi ţipa isteric: «Nu! Nu! Nu! Vă rog… vă rog, nu-mi luaţi ce am mai bun in lume, vă rog… Nu este moartă, pur şi simplu doarme!». Vărul lui Elvis, Billy Smith, a fost cel care l-a tras pănă la urmă de acolo. O mănă de oameni nu reuşise. Ştiu că, de fiecare cănd avea ocazia să vorbească despre Gladys, Elvis spunea că este cea mai importantă femeie din viaţa lui. Chiar şi monumentul ei era impresionant. Avea circa trei metri, cu o statuie de marmură reprezentăndu-l pe Iisus Hristos in mărime naturală, stănd răstignit pe cruce şi cu doi ingeraşi la picioarele lui. Mai tărziu s-a adăugat o piatră de mărime obişnuită, pe care era scris: «Gladys Smith Presley. 25 aprilie 1912 - 1 august 1958. Soţia iubită a lui Vernon Presley şi mama lui Elvis Presley. Ea a fost raza de soare din casa noastră»."

Dorinţele mamei sale

După moartea mamei sale, lui Elvis i s-a prelungit permisia, aşa că a mai rămas la Memphis o săptămănă. La 24 august a luat avionul spre Dallas, unde le-a spus reporterilor că tatăl său o să-l insoţească in Germania. "Una dintre ultimele dorinţe ale mamei, spunea Elvis, a fost ca eu şi tata să fim tot timpul impreună. Mă intorc la Fort Hood măine dimineaţă. Oriunde m-or trimite, vine şi tata. Inainte să vin eu acasă, cei de la unitate se hotărăseră să plec in Germania pe la 1 septembrie. Mama, tata şi cu mine tot făceam planuri c-o să mergem in Europa. Cred că acolo o să ne ducem noi acuma."

Nu s-a obişnuit cu ideea că este bogată

Un prieten apropiat al familiei Presley povestea cum s-au intămplat lucrurile şi ce a dus la sfărşitul lui Gladys: "Doamna Presley se dădea in vănt după fasole albă, păine şi lapte bătut. Era genul de femeie care se descurcă cu şase ouă şi un pachet de unt. Nu s-a obişnuit niciodată cu ideea că este bogată. Indiferent ce maşini şi căte lucruri ii cumpăra Elvis. Chiar şi cănd locuia la Graceland, işi lua sticluţe de şampon cu 25 de cenţi şi cele mai mici tuburi de pastă de dinţi pe care le găsea. Voia să fie cum işi inchipuia că o vrea băiatul ei. Ţinea morţiş să arate bine pentru el, să fie subţire şi atrăgătoare. Dar nu era subţire de felul ei. S-a apucat să ia pilule de slăbit. In timp i-au făcut foarte mult rău. Plus băutura, de care incepuse să abuzeze. Trist! Căteodată nu mai vedea nici pănă in peretele celălalt al camerei. S-a intămplat chiar să nu mă recunoască. Nu voia decăt să fie Elvis măndru de ea. Iar el, bineinţeles, era măndru. La pilule insă nu a vrut să renunţe… şi pănă la urmă inima a cedat".

Dovadă de incredere

De-a lungul timpului, presa americană, şi nu numai, se intreba care este secretul relaţiei dintre Elvis şi mama sa. Ulterior, New York Journal dezvăluia: "A iubit-o pentru că a fost singura persoană care l-a incurajat in carieră. I-a fost alături! A iubit-o pentru că l-a răsfăţat aşa cum rar era de văzut in acele timpuri. A iubit-o pentru că, in perioada in care tatăl lui era la inchisoare, pentru o poliţă neplătită, ea l-a numit «bărbatul din casă». A iubit-o pentru că intotdeauna i-a dat dovadă de incredere… a iubit-o pentru că i-a dat viaţă!".

×