x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Elvis Presley Muzică şi stil

Muzică şi stil

06 Aug 2007   •   00:00

In urmă cu 51 de ani, cel supranumit "Regele Rock’n’Roll-ului" apărea pentru prima dată la Ed Sullivan Show. Mass-media consemnau audienţa-record, de 82,6%, pe care starul o inregistrase cu toate că fusese filmat de la talie in sus in semn de protest faţă de mişcările mult prea lascive pentru anii ’50.

Elvis Presley a contaminat imaginarul colectiv o dată cu apariţia televizată la spectacolele lui Ed Sullivan.

SEPTEMBRIE, 9, 1956. In urmă cu 51 de ani, cel supranumit "Regele Rock’n’Roll-ului" apărea pentru prima dată la Ed Sullivan Show. Mass-media consemnau audienţa-record, de 82,6%, pe care starul o inregistrase cu toate că fusese filmat de la talie in sus in semn de protest faţă de mişcările mult prea lascive pentru anii ’50.

A mai existat o ultimă tentativă de cenzură in cazul Regelui la ultima sa apariţie la Ed Sullivan, cănd a performat melodia evanghelică "Peace in the Valley", ultimul căntec interpretat in cadrul acestei emisiuni.

VETERAN. Tănărul Presley, care işi lansase deja trei hituri number-one, nu era un novice in apariţiile televizate. Fusese prezent de şase ori la emisiunea fraţilor Dorsey, in ianuarie şi martie 1956 şi in cea a lui Milton Berle, la 13 aprilie. După a doua reprezentaţie susţinută la Berle, la 5 iunie, mai mulţi jurnalişti şi-au exprimat făţiş repulsia faţă de ceea ce New York Journal numea "mişcări fizice primitive şi greu de exprimat in termeni corespunzători intr-un ziar decent". De asemenea, New York Daily relata: "Elvis a avut o apariţie exhibiţionistă şi vulgară, uşor animalică, potrivită bordelurilor", in timp ce San Francisco Chronicle il socotea "de prost-gust". Cu toate aceste reacţii din partea ziariştilor şi sprijinit mai tărziu de marele Ed Sullivan, Elvis şi-a continuat apariţiile la televiziune.

FĂRĂ PRECEDENT. Din cauza controverselor stărnite in jurul lui Elvis, Ed Sullivan refuzase să il aibă invitat in emisiunea sa. Cu toate acestea, cei 50.000 de dolari, sumă fără precedent in show-ul lui Sullivan, l-au făcut pe acesta din urmă să accepte trei apariţii ale starului. Avea să fie o apariţie de maximă importanţă in cariera "Regelui", show-ul lui Sullivan fiind catalogat drept cel mai longeviv program de varietăţi din istoria televiziunii (23 de ani) şi cel mai urmărit la vremea respectivă.

Debutul căntăreţului a coincis cu prima emisiune din sezonul de toamnă, insă cei doi protagonişti lipseau de la faţa locului. Elvis era la Hollywood, filma primul său lungmetraj, iar Ed se recupera după un grav accident de maşină. In aceste condiţii, locul moderatorului a fost luat de Charles Laughton, care a intitulat ediţia "La Hollywood pentru a-l intălni pe Elvis". Pe acorduri de chitară, starul a anunţat că prezenţa in emisiune "este poate cea mai mare cinste din viaţa lui" şi a inceput să interpreteze "Don’t be cruel". Filmat de la talie in sus şi cu o apariţie cuminte, Elvis a fost aclamat de spectatori.

TENDINŢĂ. In cea de-a doua emisiune insă, in timpul melodiei "Hound dog", starul s-a impus cu mişcările caracteristice. Din acel moment cenzura devenise irelevantă. Cu toate că ordinele erau precise in privinţa incadrării de cameramani, publicul spectator nu mai putea fi "păcălit". Se spune chiar că de la apariţia in emisiunea lui Sullivan a căpătat statutul de "Rege". La finalul reprezentaţiei, Sullivan a replicat: "Este chiar o persoană decentă. Niciodată nu am avut o experienţă mai plăcută cu o vedetă in această emisiune (…)".

INCERCARE. A mai existat o ultimă tentativă de cenzură in cazul "Regelui" la ultima sa apariţie la Ed Sullivan, cănd a performat melodia evanghelică "Peace in the Valley", ultimul căntec interpretat in cadrul acestei emisiuni. Criticii consideră că cele trei apariţii au reuşit să căştige respectul publicului pentru Rege şi să refacă prăpastia dintre prima generaţie rock’n’roll.

×