x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Elvis Presley Primii paşi

Primii paşi

06 Aug 2007   •   00:00

Inclinaţia spre muzică l-a determinat pe Elvis să nu renunţe la dorinţa de a cănta.

Inclinaţia spre muzică l-a determinat pe Elvis să nu renunţe la dorinţa de a cănta.

După absolvirea liceului, Elvis inregistrează primul demo la Memphis Recording Service. In ziua in care a păşit in incinta Studioului Sun, de serviciu era Marion Keisker, o femeie sociabilă, trecută de 30 de ani, care fusese de mică una dintre figurile de la radio. Mai tărziu, Marion povestea in cartea lui Jerry Hopkins: "Era intr-o sămbătă după-masa, o după-amiază foarte aglomerată. Nu ştiu cum se făcuse, dar in momentul acela eram singură intr-un birou care era plin de oameni dornici să-şi facă discuri personale. Mai mult, se formase un fel de coadă."

COUNTRY. Marion continuă: "Elvis a intrat cu chitara in mănă şi a spus că vrea să inregistreze un disc. I-am făcut semn să aştepte. El a spus că e in regulă şi s-a aşezat pe scaun. In timp ce stătea la rănd am purtat o discuţie pe care nu am uitat-o nici după ani buni: «Ce cănţi?», l-am intrebat… «Cănt muzică de toate felurile.»… «Pe cine imiţi cănd cănţi?»… «Nu imit pe nimeni!»… «Country cănţi?»… «Da, cănt şi muzică country!»… «Cu cine aduci cănd interpretezi country?»… «Nu aduc cu nimeni, doamnă!», a incheiat el. Mai tărziu ne-am dus in camera din fund să inregistrăm discul de plastic, cu două melodii". Albumul conţinea piesele "My Happiness" ("Bucuria mea") şi "That’s When Your Heartaches Begin" ("Cănd sufletul te doare"). Imediat după aceea, Elvis i l-a făcut cadou mamei sale.

THAT’S ALL RIGHT MAMA

La inceputul anului 1954, Elvis inregistrează un al doilea demo la Sun Studio. In vara aceluiaşi an, la sugestia lui Marion Keisker, imprimă o serie de cinci single-uri, printre care şi celebrul "That’s All Right", impreună cu Scotty Moore (chitară) şi Bill Black (bas). Alături de aceştia obţine contracte in mici cluburi din Sud, continuănd totodată să lucreze şi la Crown Electric.

CEL MAI MEDIATIZAT INTERPRET NOU

După ce este respins la preselecţia pentru "Grand Ole Opry", fiind indrumat de organizatori să se intoarcă la slujba sa de conducător de camioane, i se oferă un contract pe un an pentru a cănta in fiecare săptămănă in cadrul programului "Louisiana Hayride" realizat de "KWKH Radioul", principalul concurent al "Grand Ole Opry". Aici il intălneşte pe Colonelul Tom Parker, promotor şi manager, cu care in 1955 va semna un contract. Colonelul Parker negociază vănzarea tuturor inregistrărilor făcute la Sun Studio de interpret contra imensei sume de 40.000 de dolari plus un bonus de 5.000 de dolari pentru Presley. Cele cinci single-uri au fost relansate de RCA, Elvis devenind cel mai mediatizat nou interpret din industria muzicală. La 10 ianuarie 1956, Elvis participă la o sesiune de inregistrări in studioul RCA din Nashville, alături de grupul back in vocals "Jordanaires", unde, printre alte piese, va lansa şi "Heartbreak Hotel". Numai in primele trei săptămăni single-ul a fost văndut in circa 300.000 de exemplare. Totodată, "Heartbreak Hotel" ii aduce tănărului primul disc de aur.

BINE AI VENIT, ELVIS!

Ne intoarcem in timp, mai precis la 5 iulie 1954… John Schorr, actualul preşedinte al Studioului de inregistrări Sun, din Memphis, ne-a mărturisit: "In ’54, Elvis a inregistrat al doilea disc la Sun Studio. De data aceasta, Sam Philips, patronul studioului, era acolo. A rămas uimit de felul neobişnuit in care arăta tănărul şi de sunetul vocii sale. După o noapte intreagă de chinuri, Sam le-a zis să ia o pauză. In glumă, Elvis a inceput să cănte blues-uri, precum Arthur Crudup. Scotty Moore şi Bill Black s-au alăturat. Sam Phillips a rămas inmărmurit. Era exact sunetul pe care il căuta! Ştia că a dat lovitura! America ura bun-venit primului grup autentic de rock’n’roll!".

×
Subiecte în articol: elvis elvis presley 6 august 2007