x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Eric Clapton "Am o slăbiciune pentru muzica motoarelor cu 12 cilindri. Magnifice sunete!"

"Am o slăbiciune pentru muzica motoarelor cu 12 cilindri. Magnifice sunete!"

de Corina Andriuta    |    05 Iun 2010   •   00:00
"Am o slăbiciune pentru muzica motoarelor cu 12 cilindri. Magnifice sunete!"
5739-122542-55448.jpgEric Clapton a dezvoltat o pasiune nebună pentru maşini, în special pentru bolizii de Formula 1. La vârsta adolescenţei a visat cu ochii deschişi să devină pilot de F1, de fapt, Clapton merge până acolo încât compară "torsul" unui motor cu muzica. Iubeşte Ferrari şi iubeşte eleganţa. De aceea l-a ales pe Massa şi nu pe Schumacher.

Clapton a dat curs invitaţiei de a vizita baza Ferrari de la Marranelo. Prilejul a fost speculat de f1news.ru care i-a luat un interviu.

Dialogul cu Clapton, ca şi plimbarea prin Maranello, a început cu inspectarea halelor în care prind viaţă "căluţii cabraţi". La rând au venit muzeul cu maşini legendare şi o întâlnire cu managerul echipei, Stefano Domenicali, care i-a făcut cunoştinţă cu monopostul Ferrari F10. În fapt cu arma cu care Ferrari speră să reînnoade succesele pierdute de la retragerea lui Schumacher.

 
● Cum a apărut această pasiune pentru Ferrari?
● Eric Clapton:
Când eram copil, eram înebunit după curse. Cele mai timpurii amintiri sunt legate de vîrsta când aveam cinci sau şase ani: pe atunci răsunau pe pistă nume ca  Mike Hawthorn, Juan Manuel Fangio... , totul era atât de simplu: echipe la Cupa Mondială nu erau atât de multe - Ferrari, Alfa Romeo, Mercedes, Auto Union ... Însă ce maşini erau! Motoare immense V12, V16, cu putere solidă! În cazul în care maşina se strica, şoferii singuri încercau s-o împingă, ce să mai vorbim erau timpuri minunate. Visam să devin pilot de curse, iar maşina Nr.1 dintotdeauna , pentru mine a fost şi rămâne Ferrari. Este interesant că gîndeam aşa încă de copil, doar Ferrari a rămas singurul brand, care a trecut peste atâtea generaţii şi mai participa încă şi acum în Formula1. Unele branduri revin, de exemplu Mercedes, care o perioadă lungă  de timp nu a participat în campionat. Însă, istoria ne arată că  Ferrari dintotdeauna a fost la start şi a ramas acolo. Pentru minerămâne  Nr.1!


● Vă atrag întrecerile auto ca şi în copilărie? Mergeţi la curse?
● Eric Clapton:
Sunt fanul lui  Felipe Massa. El este pilotul meu favorit, imi place de el, pot să spun că am devenit prieteni şi chiar facem schimb, cîteodată, de e-mail-uri. Acestă prietenie s-a legat şi  datorită faptului că pilotează Ferrari. La întrecerile auto nu prea vin, pentru că nu am timp, călătoresc mult. Chiar dacă nu pot veni la Grand Prix-uri, urmăresc toate întrecerile la televizor.


● Sunteţi un muzician renumit, aţi scris numeroase piese remarcabile. Puteţi face o paralelă între compunerea unei piese bune şi crearea unei maşini? Este clar că în ambele cazuri este nevoie de talent, dar poate mai există şi altceva comun.
● Eric Clapton:
Cînd compun muzică, o interpretez, lucrez în studiou sau cânt pe scenă, eu mă orientez spre un anumit standard. Am învăţat câte ceva în toţi aceşti ani, de când mă ţin minte niciodată nu am fost mulţumit de rezultatele muncii mele. Problema constă în aceea că sunt un perfecţionist şi tot timpul doresc să ating un rezultat ideal. Cred că la Ferrari specialiştii au o atitudine similară faţă de muncă.


● Cred că prin acest lucru se explică şi nestăvilita ta creativitate...
● Eric Clapton:
Muzica trebuie să vină din inimă, trebuie să o simţi. Dacă acest lucru nu este, atunci nu mai are rost să te ocupi de ea!


● Dacă aţi avea posibilitatea să călătoriţi cu maşina timpului în trecut, aţi prefera să nimeriţi la concertul lui Robert Johnson sau la o plimbare cu maşina de curse împreună cu Tazio Nuvolari?
● Eric Clapton:
(râde) Poate împreună cu Tazio Nuvolari, şi poate vom merge la concertul lui Robert Johnson!


● La Ferrari tehnicienii se confruntă  în fiecare zi cu tehnologia modernă. Avantajul automobilelor Ferrari este că ele încorporează cele mai recente progrese tehnologice, dar tehnologia are şi un impact mare asupra muzicii. Cum te simţi în legătură cu asta? Nu ţi se pare că din cauza exceselor de tehnologie şi muzica şi maşinile pierd câte ceva?
● Eric Clapton:
Desigur, dacă cineva este posedat de tendinţa permanentă de a fi super-modern, dacă el în permanenţă vrea să inventeze ceva nou , există riscul ca muzica lui să piardă sensul său adevarat  şi aici trebuie să fim atenţi ca muzică să -şi păstreze "sufletul". Pentru mine însă este foarte simplu: desigur folosesc şi eu tehnologia informatică, dar nu prea mă descurc cu ea . Nu pot înregistra muzică pe calculator şi asta este un lucru bun, pentru că nu voi uita să cânt la chitară. Şi chiar dacă ramân într-un oarecare sens ignorant, în cazul acesta  probabil că nu este un lucru atât de rău.


● Aveţi câteva Ferrari. Cât de des vă aşezaţi singur la volanul acestor maşini?
● Eric Clapton : Foarde des, iar maşina mea preferată este un superb  Ferrari Lusso (250 GT). Am cumpărat-o de foarte mult timp, probabil, acum patruzeci de ani.. O altă maşină cu care merg des este Ferrari 612 Scaglietti. Înţeleg că mulţi nu vor fi de acord cu mine. Mulţi preferă Ferrari 599 şi această maşină se află în garajul meu şi ea îm place mult, însă prefer mai mult Scaglietti


● Inginerii noştri spun că sunetul motoarelor Ferrari se poate compara cu muzica. Puteţi fi de acord cu asta?
● Eric Clapton: Desigur! Trebuie sa recunosc, că am o slăbiciune pentru muzica motoarelor cu 12 cilindri - în opinia mea, aceste sunete sunt cele mai magnifice din lume!


● Aţi auzit ultima noastră "înregistrare"? Vorbesc despre sunetul motorului Ferrari 458?
● Eric Clapton: Încă nu!


● Când veţi face cunoştinţă cu această maşină, aş dori o părere.
● Eric Clapton: Neapărat

Traducere şi adaptare de Corina Andriuţa

×
Subiecte în articol: eric clapton