x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Florian Pittiş Florian, omul soare

Florian, omul soare

13 Aug 2007   •   00:00

Camelia Stănescu şi Florian Pittiş.Au fost colegi la radio şi prieteni atăta timp. Şi acum i-au rămas doar amintirile şi căteva fotografii cu Moţu.

Au fost colegi la radio şi prieteni atăta timp. Şi acum i-au rămas doar amintirile şi căteva fotografii cu Moţu.

Camelia Stănescu şi Florian Pittiş. Emoţiile de la inmormăntarea artistului probabil că au afectat-o foarte tare pe fosta realizatoare de emisiuni radiofonice, pentru că-şi freacă braţul stăng şi ne roagă să o iertăm pentru starea in care o găsim. "Nu mi-am revenit incă. Pentru noi a fost un şoc imens. Nici prin gănd nu ne-a trecut faptul că Florian ar putea fi intr-o stare atăt de gravă. Iar vestea morţii lui pur şi simplu ne-a lovit".

DAR AMINTIRILE INCEP SĂ CURGĂ… In 1973, la 13 august, Florian Pittiş a devenit prezentatorul Clubului Curioşilor. "A fost, poate, cea mai inspirată idee a mea", spune Camelia Stănescu. O dată pe săptămănă se intălneau in faţa microfonului. Cu incăntare. Erau tineri şi aveau o calitate in comun: entuziasmul debordant, de nestăvilit. "Pănă in 1973, şeful meu de atunci, Eduard Jurist, işi exprima mereu ne-mulţumirea faţă de «Clubul Curioşilor». «Nu e in regulă - trebuie să descoperi o identitate a emisiunii, altfel prea seamănă cu «De toate pentru toţi». Versiunea lui Pittiş a inseamnat descoperirea unui stil de radio şi emisiunea, dintr-una banală, a devenit captivantă, seducătoare. Tocmai terminasem cu 10 Facultatea de Limba şi Literatura Franceză şi Moţu mă necăjea spunăndu-mi mereu că repetentele au mai mult farmec. Că lui repetentele ii plac. Că au mai multă personalitate. Sunt mai adevărate".

"La radio trebuie să vorbeşti precum respiri", ii spunea Moţu ei. "Totul trebuie să fie natural. VIAŢĂ Camelia, VIAŢĂ". Personalitatea lui complexă, farmecul, spontaneitatea, arta dialogului - "pe care o cunoştea ca nimeni altul" - dar şi inegalabila lui rostire - "Moţu are voce de violoncel", spunea Gelu Colceag - au făcut ca emisiunea să devină una dintre cele mai ascultate. Avea 4 milioane de ascultători, "record absolut, care i se datora in bună măsură".

"Rolurile pe care le-a interpretat au fost nenumărate, dar cel mai important era insă rolul Florian Pittiş. Generos, inteligent, cu simţul umorului, cultivat, dorea ca această emisiune să fie cu amprentă, cu ambianţă sonoră specifică. Şi nici nu se putea să fie altfel cănd era ilustrată de prieteni de-ai lui ca Mircea Florian, Sorin Chifiriuc şi alţii".

Rubricile lui muzicale se numeau "Disco - enciclopedie" şi erau o istorie vie, bine documentată a muzicii rock, a muzicii pop şi folk, a hard rock-ului "pe care l-a ascultat la intensitate maximă de vibrau pereţii cabinei de emisie". In 1996 după ce emisiunea "Clubul Curioşilor" s-a desfiinţat, Camelia Stănescu a inceput să adune cu perseverenţă de "arhivar" interviuri cu Florian Pittiş. Versuri interpretate magistral, roluri de-o diversitate impresionantă. "O ascultătoare mi-a definit, odată, importanţa emisiunii pentru ascultători: «Ne păstrează viu optimismul». Era meritul lui"…

"Rolurile pe care le-a interpretat au fost nenumărate, dar cel mai important era insă rolul Florian Pittiş. Generos, inteligent, cu simţul umorului, cultivat"

Camelia Stănescu,realizatoare tv

A fost şi Pittiş Show

Rubrica muzicală din "Clubul Curioşilor" avea doar 10-15 minute, ceea ce pentru Moţu era frustrant. "După 1980 mi-a spus: «Aş vrea ca Disco - Enciclopedia să devină altceva, o emisiune in direct. Cu durată de o oră, sau chiar două. S-ar putea numi «Pittiş Show». Ce zici?". Ideea a fost aprobată, iar succesul emisiunii a fost fabulos. "Ani de zile dulapul meu gemea de muzică pe care o aducea de acasă, care era copiată pe bandă magnetică şi apoi difuzată cu comentariile lui". După 1990, cei doi au lucrat impreună la emisiunea "Declaraţii de iubire", de la Romănia Cultural.

"Va fi bine, Camelia! Va fi bine…"

"Ultima dată l-am văzut in luna iulie, cu căteva zile inainte de a se interna. Venise la cabinetul medical pentru o injecţie, eu eram acolo pentru o reţetă… Mi-a povestit despre radio3net. Ştia in ce măsură consider acest radio un radio de avangardă, un miracol, la nivelul de performanţă la care fusese Programul III, la vremea cănd s-a lansat in 1973. In final, fără legătură, mi-a spus: «Va fi bine Camelia, va fi bine…»". Alte amintiri ii vin in minte. "Nu mai ştiu exact cănd anume s-a intămplat ceea ce am să vă povestesc. A venit la radio şi după ce am terminat emisiunea mi-a spus: «Am făcut o boacănă. La Club A am citit, ai idee ce!? Fragmente din Cartea Drepturilor omului!». O asemenea indrăzneală pe vremea aceea putea fi foarte periculoasă. «Eşti nebun de legat. Tu nu-ţi dai seama, poţi s-o păţeşti». A zămbit, s-a uitat lung la mine, uşor compătimitor şi mi-a spus. «Ce trist miracol s-a petrecut: din privighetoarea radioului ai devenit brusc ciocănitoarea Woody»".

Seamănă cu vocea lui Istrati

Era in 1984. După o documentare serioasă, Camelia Stănescu a făcut un scenariu radiofonic despre Panait Istrati. "Surpriză, după difuzarea emisiunii, mă trezesc la Radio cu o minunată scrisoare de la Margareta Panait Istrati, văduva marelui scriitor. Scrisoarea, emoţionantă, imi dezvăluia o personalitate deosebită, atentă ascultătoare a Radioului. Cănd am vizitat-o la ea acasă in Calea Moşilor, m-a rugat ca ori de căte ori voi mai face scenariul despre Panait, negreşit să-i incredinţez acest rol lui Florian Pittiş. «Seamănă la voce cu Panait», mi-a spus cănd am vrut să aflu de ce. «Şi mai e ceva», a continuat ca visătoare. «Panait avea dreptate: pe lumea asta sunt oameni pietre şi oameni sori - Florian Pittiş al dumitale este un om soare»".

×