x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Dor de Ducu

de Alina Toma    |    04 Aug 2008   •   00:00

Nu se poate Folk You! “Fără ea”, (melodia) şi nici fără el, cel care o cîntă: Ducu Bertzi!

Nu se poate Folk You! “Fără ea”, (melodia) şi nici fără el, cel care o cîntă: Ducu Bertzi!


Dacă anul trecut a făcut echipă cu Marius Baţu, la ediţia a patra Folk You! Ducu Bertzi va cînta împreună cu Mihai Neniţă. Omul cu chitara şi cel cu vioara vor aduce melodiile pe care am dori să le ascultăm “De mii de ori”.

“Cînd s-o împărţit norocu’/ Fost-am eu dus la lucru...”, spune artistul. Şi la toţi (admiratorii) le-a dat “cu caru’” sentimente, emoţii, trăiri, aduceri-aminte, tot ce te poate ridica “mai presus de nori şi stele”.

ÎNTRE PRIETENI. “Îmi aduc aminte de-o poveste veche..” Aşa am putea prefaţa, cu un vers al artistului, începutul începutului.
“În urmă cu patru ani, Moţu Pittiş îmi spunea de proiectul Jurnalului Naţional, folk pe plajă. Ulterior, i s-a spus Folk You! Au trecut trei ani în care Marius Tucă i-a oferit folkului ceea ce avea nevoie: susţinere mediatică puternică. Aşa am ajuns la cea de-a patra ediţie, care a confirmat ce se întîmplă în muzică în ultimii ani. O creştere în audienţă atît ca număr de public, cît şi ca participare a artiştilor. Folkul se cîntă între prieteni şi, cu cît sînt mai mulţi, cu atît e mai bine”, spune Ducu.

Mai sînt şi unii care-l întreabă dacă mai există folk. În opinia lui Ducu Bertzi, asta denotă ori neştiinţă, ori rea-voinţă. “Cu ajutorul Jurnalului Naţional şi susţinerea sa, s-a ajuns de la cîteva festivaluri pe an la numărul zecilor. Şi nu numai numărul festivalurilor a crescut, ci şi numărul spectatorilor.

“Organizatorii n-ar face aceste spectacole dacă n-ar avea public. Folk You! a spart tiparele învechite şi a deschis un nou drum, demonstrînd că nu doar concertele ce amestecă genurile muzicale au succes, ci şi cele care merg pe un anume segment de public. Iar Folk You! a demonstrat că are prietenii şi publicul lui”, precizează artistul.

FĂRĂ PORŢI ŞI FĂRĂ ZIDURI. Ce ne va mai aduce pe lîngă “Floare de lumină vie”?, vorba cîntecului. “Visul”, o melodie lansată la cea de-a doua ediţie a festivalului Folk You!, şi o surpriză pe care nu vrea s-o deconspire încă. De obicei, artistul nu vine cu playlist-ul de-acasă, ci îl realizează pe loc, în funcţie de public şi de ce-i transmite acesta.


POFTIŢI! Dacă publicul reacţionează mai bine la cîntecele din zona Maramureşului, le oferă, cu inima sa mare şi cu sufletul deschis. Dacă publicul doreşte melodiile lui de dragoste sau pe cele mai soft, le oferă pe acestea. Totul e să poftiţi la o porţie de folk adusă de Ducu Bertzi, însoţit la vioară de Mihai Neniţă.


“Sînt convins că va fi o sărbătoare a muzicii folk, va fi prezentă cea mai mare parte a reprezentanţilor genului şi tare mă bucur că voi fi acolo. Dacă ni s-au închis porţile la alte sărbători, Folk You! ne aşteaptă la întîlnirea cu publicul şi de această dată. Lucrurile sînt în permanentă schimbare. Folkul merge mai departe”
Ducu Bertzi


Ca pe un val de mare

“În seara în care am participat cu bunul meu prieten, Marius Baţu, la ediţia de anul trecut, a fost o atmosferă extraordinară. Veneam după o săptămînă extrem de grea, în care am rămas fără Moţu Pittiş, şi toate acele seri care i-au fost dedicate m-au copleşit. Nu trecuse nici o lună de cînd cîntasem împreună la Mediaş, în ultimul lui spectacol, pe 14 iulie. Lucrurile frumoase nu se vor uita niciodată. Ne-a fost foarte greu şi am încercat să depăşim momentul. Ne-a ajutat şi publicul foarte mult şi ne-a purtat ca pe un val de mare. Ne-a fost de mare ajutor. Am cîntat «Pe cine şi cîte cărări», «Suflet fără chei», «Şi de-ar fi», «Cînd s-o împărţit norocu’», «Floare de colţ», «M-am îndrăgostit numai de ea», «De unde vii?», «Omul pădurii». Aş fi vrut să cînt şi o piesă de Esenin, o melodie care îmi este foarte dragă, dar, sincer, n-am putut. Această piesă se numeşte «Nu regret, nu mă jelesc, nu strig»“, ne-a povestit Ducu.

×