x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Folk you! 2008 Mărturia faptelor

Mărturia faptelor

de Dana Andronie    |    04 Aug 2008   •   00:00

Lev Tolstoi spunea că muzica este stenografia emoţiei. Noi vă oferim un DVD care conţine stenografia emoţiilor de anul trecut din Vamă.



Lev Tolstoi spunea că muzica este stenografia emoţiei. Noi vă oferim un DVD care conţine stenografia emoţiilor de anul trecut din Vamă.


Nicu Alifantis, Alexandru Andrieş, Florin Chilian, Dinu Olăraşu, Victor Socaciu, Mircea Baniciu, Vasile Şeicaru, Zoia Alecu, Mircea Florian, Ducu Bertzi, Marius Baţu, Mircea Vintilă&Brambura, Tatiana Stepa, Maria Gheorghiu, Florin Săsărman, Heidi Schmidt, Maria Magdalena Dănăilă, Emeric Imre, Nicu Covaci sînt artiştii care apar pe genericul primului DVD "Best of Folk You! 2007". Dacă în fiecare an ne încăpăţînăm să construim un castel pe nisip, ne-am gîndit să-l facem de piatră. Adică, să se bucure de el şi cei care n-au reuşit să fie martori, lipsind de la cîntări motivat sau nemotivat. Sau, de ce nu?, şi pentru cei din generaţiile următoare.
Doar pe un suport video am putut, cît de cît, să redăm din atmosfera magică Folk You! din Vamă. Sîntem conştienţi că este doar o mică parte din regalul pe care l-am trăit împreună cu artiştii şi cu cei care, anul trecut, au venit în valuri să prindă festivalul organizat de Jurnalul Naţional (în parteneriat cu TVR2 şi Radio3net – Florian Pittiş). Fiecare a rămas cu amintirea celor petrecute în două seri auguste în buza Mării Negre, plaja devenind parcă, pe an ce trece, mai puţin încăpătoare. "Ei sînt acolo. Mă privesc. Mă aşteaptă, îi simt. Mă suspectează, mă vînează, urmărindu-mă pas cu pas, ca propria-mi umbră. Să încep major sau minor? Ce mare dilemă... S-a terminat." Acestea sînt gîndurile unui artist pe nume Nicu Alifantis. "Ghilotina de catifea îmi curmă visul – continuă el – trimiţîndu-mă din nou în viaţă. Devin iarăşi eu şi mă pregătesc s-o iau de la capăt. Cred că este foarte important să fii tu însuţi pentru a nu dezamăgi, pentru a pleca mereu de pe scenă cu sentimentul că nu ai făcut destul. După tot ce-a fost rămîne Artistul. Fir de nisip cernut cu grijă şi lăsat pe plaja pustie, printre scoici şi alge, pentru a fi găsit anul viitor."


NIŞTE NEBUNI. "Folk You! este răspunsul care ar trebui să ţină de o normalitate într-o lume profund anormală – decretează Florin Chilian. Folk You! este răspunsul unei întrebări pe care nimeni nu are curajul să o pună. Întîmplarea asta de la malul mării ţine de ambiţia unor «nebuni» de a ne dărui nouă înşine pe fiecare dintre noi. E nefirescul de mare efort de a ne reda echilibrul emoţiei la care am învăţat să renunţăm cu prea mare uşurinţă într-o lume unde totul e pus pe cîntar. Mi-e clar că Marius Tucă şi toţi oamenii care construiesc, în fiecare an, castelul ăsta de sunete pe malul mării sînt duşi cu prazul." Între 7 şi 9 august, ne vor reda echilibrul emoţiei artiştii Dinu Olăraşu, Nicu Alifantis, Mircea Vintilă&Brambura, Mircea Baniciu, Florin Chilian, Pavel Stratan, Victor Socaciu & Biroul Executiv, Mircea Florian, Vasile Şeicaru, Marcela Saftiuc, Adriana Ausch, Tatiana Stepa, Zoia Alecu, Narcisa Suciu, Ducu Bertzi & Mihai Neniţă, Poesis, Ecoul, Maria Magdalena Dănăilă, Maria Gheorghiu, Magdalena Puşcaş, Adrian Ivaniţchi, Mihai Mărgineanu, Ţapinarii, Adrian Sărmăşan, Cristian Buică, Emeric Imre, Didina Curea, Silvan Stâncel, Teodora Iacob, Dan Vasilescu, Bogdan Grosu, Tituş Constantin Cojocaru, Alina Zaharia şi Jul Baldovin.


"Dincolo de orice Vamă/ Dincolo de Da sau NU/ Dincolo de toată lumea:/ Folk You!/ Pentru că mai cred în oameni/ Şi-n mare, şi-n delfini/ Pentru că inima mea/ e o orgă de lumini/ Pentru că e mai bine contra/ Sau doar împotrivă/ Doar cămaşa la catarg/ Şi chitara în derivă/ Dincolo de orice Vamă/ Dincolo de Da sau NU/ Dincolo de toată lumea:/ Folk You!"
Dinu Olăraşu


"Folk You! este răspunsul care ar trebui să ţină de o normalitate într-o lume anormală. Folk You! este răspunsul unei întrebări pe care nimeni nu are curajul să o pună. Întîmplarea asta de la malul mării ţine de ambiţia unor «nebuni» de a ne dărui nouă înşine pe fiecare dintre noi. E nefirescul de mare efort de a ne reda echilibrul emoţiei la care am învăţat să renunţăm"
Florin Chilian

×