x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Frank Sinatra Dincolo de timp

Dincolo de timp

de Dana Cobuz    |    04 Mai 2009   •   00:00
Dincolo de timp

La începutul anilor '80, Frank Sinatra a înregistrat cel mai numeros public la concertul solo pe care l-a susţinut la Rio de Janeiro.

Pe Stadionul Maracana s-au îngrămădit să-l vadă şi să-l asculte live peste 175.000 de persoane. Performanţa a fost înregistrată la acel moment de Guiness Book of World Records.

"Nu mai fusesem niciodată la Rio. Ştiam că înregistrările mele se bucură de succes acolo încă din vremea când J.F. Kennedy era preşedintele SUA. Am cântat în toată lumea, dar, nu ştiu din ce motiv, niciodată nu ajunsesem în Brazilia. Mai mult, am auzit că brazilienii se foloseau de numele meu în anumite ocazii.

Când un bărbat îi făcea curte unei femei, iar ea cerea să fie luată de nevastă, el răspundea: «Când o să vină Frank Sinatra în Brazilia...». Ei bine, după ce am ajuns acolo, au fost înregistrate o mulţime de căsătorii şi în următorul an s-au născut mulţi copii!", povestea Frank.

PLOAIA BRAZILIANĂ. "În ziua concertului ploua. M-am uitat pe fereastră, întrebându-mă dacă se va însenina cerul. Ştiam că oamenii au început să intre pe stadion de la 8:00 dimineaţa şi stăteau în ploaie. Când am ajuns la stadion, încă ploua. Scena era imensă, cu şase aripi, fiecare dotată cu microfon. Trebuia să alerg de pe o aripă pe alta, de la microfon la microfon.

Ploaia s-a oprit dintr-o dată, de cum am păşit pe scenă. Am mulţumit Cerului. Concertul a mers bine, dar la mijlocul piesei «Strangers in the Night» am uitat versurile. Întregul stadion a început să cânte în engleză. Am fost emoţionat. La sfârşit, după bis, am lăsat microfonul jos. Şi a început din nou să plouă", îşi amintea Sinatra de concertul său de Cartea Recordurilor.

VOCEA SECOLULUI
În 2001, BBC Radio 2 l-a desemnat pe Frank Sinatra "Vocea secolului XX". Publicul britanic, critici muzicali şi cântăreţi l-au pus pe Sinatra în capul listei celor mai buni cântăreţi ai secolului trecut, înaintea lui Elvis Presley, Nat King Cole, Ella Fitzgerald sau Beatles.

Titlul dat de BBC nu face decât să sporească numărul aprecierilor oficiale de care s-a bucurat artistul american care, de-a lungul vieţii, a adunat 21 de discuri de aur, de platină şi multi-platină, premii speciale din partea Uniunii Americane a Compozitorilor şi 11 Premii Grammy. Sinatra are trei stele pe Hollywood Walk of Fame, iar discurile lui se află în topurile de vânzări şi astăzi, la 11 ani de la dispariţia sa.


"Prima mea intrare pe scena artistică a fost în calitate de cântăreţ şi voi ieşi din scenă tot ca interpret. Actoria s-a întâmplat între concerte. Prefer să nu-mi clasez, să nu-mi pun într-un sertar meseria, pentru că există multă actorie în muzica mea, iar cântatul m-a ajutat să fiu un bun actor"
Frank Sinatra, 1992

"Frank este un bărbat unic. Total lipsit de ipocrizie. Direct, dar încăpăţânat de loial. Sincer şi, pentru mine, simplu, în ciuda a tot ce s-a zis despre el. Este aproape înfricoşător pentru cineva să fie pus faţă în faţă cu cinstea. Principala calitate a lui Frank o constituie cinstea, adevărul. Purul adevăr, fără artificii"
Actorul Cary Grant, prietenul lui Sinatra

×
Subiecte în articol: sinatra frank sinatra