x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Gabi Luncă De mînă cu iubirea

De mînă cu iubirea

de Loreta Popa    |    23 Iun 2008   •   00:00

La 26 de ani, Gabi Luncă se căsătoreşte cu Ion Onoriu, originar din Fîntînele, de unde se trag cei mai buni lăutari.

La 26 de ani, Gabi Luncă se căsătoreşte cu Ion Onoriu, originar din Fîntînele, de unde se trag cei mai buni lăutari.


Anii au trecut, viaţa le-a oferit şi succese, dar şi eşe­curi. “Eu şi soţul meu ne cunoşteam demult, spune Gabi Luncă, dar la 26 de ani m-am căsătorit cu el, el avea 27, mai fusese căsătorit şi avea doi copii.”


CREDINŢ
Ă. Cunoscuta interpretă recunoaşte că viaţa lîngă omul Ion Onoriu a fost una foarte frumoasă. Au cîştigat bani cît alţii în zece vieţi. O dată, la o nun­tă, au primit chiar şi 70.000 de lei. Cît o Dacia. Dar la ce bun! Avea 32 de ani şi nici un copil. Nu reuşea să rămînă însărcinată. “Şi viaţa fără copii cum să fie bună?”, întreabă ar­tista. Chiar în acea pe­rioadă a început să frecventeze cultul penticostal. Într-o zi, s-a încuiat în came­ra ei, a îngenuncheat şi s-a rugat cu toată credinţa de care s-a crezut în stare: “Dacă exişti, Doamne, dă­ruieşte-mi un copil. Şi ca să cred în semnul tău, pruncul să fie de parte bărbă­tească”. La două luni după această rugăciune, Gabi Luncă îşi aminteşte că a venit la ea un proroc din Suceava, Pe­trică Dăbacă, şi i-a spus: “Pentru că te-ai ru­gat în că­măruţa ta, iată că Domnul a ascultat ruga ta şi-ţi va dă­rui un prunc de parte băr­bătească. Dar trebuie să faci ce ai promis”. Cu alte cu­vinte să se po­căiască defi­nitiv.


COPIII.
Dumnezeu a fost generos cu binecunoscuta interpretă. I-a dăruit patru copii: Emanuel, 37 de ani, care a terminat Facultatea Teologică a cultului penticostal, a ieşit păstor şi are cinci copii, Estera, 32 de ani, căsătorită, trei copii, Sara, de 31 de ani, căsătorită, doi copii, şi Rebecca, de 26 de ani. După revoluţie, fami­lia Ion Onoriu şi Gabi Luncă avea în curte nu mai puţin de nouă maşini. De comun acord cu soţul ei, din 1992 nu mai cîntă muzică lăută­rească, ci doar religioasă. Familia a avut rolul cel mai important, iar nepoţii atît de numeroşi nu pot decît să aducă bucurie în sufletul bunicii Gabi Luncă, ai cărei ochi amintesc de fetiţa care a crescut fără mamă. După ce Ion Onoriu a încetat din viaţă, interpreta nu s-a recăsătorit. Cum şi mai ales cine ar fi putut să înlocuiască personalitatea cu totul remarcabilă a virtuozului acordeonist? Gabi Luncă a fost invitată special de fostul dictator Ceauşescu să-i binedispună pe uriaşii mo­mentului şi îşi aminteşte artista cîntecul “Un părinte poate creşte/ 7-8 copii sau 10/ Dar 10 copii cu minte nu pot ţine un părinte” a făcut-o pe Elena Ceauşescu să nu-şi poată stăpîni lacrimile.


“Gabi Luncă rămîne ca un exem­plu de mare talent, o stea de aur a muzicii de gen. Din nefericire însă, imediat după evenimentele din 1989, ea s-a integrat în cadrul unui rit re­ligios penticostal, şi de ­atunci nu mai cîntă pentru lume. Nici la petreceri, nunţi, botezuri sau alte evenimente. Consider că este o mare pierdere pentru mu­zica lăutărească românească”
Mădălin Voicu

×
Subiecte în articol: copii gabriel lunca