x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ambasador

09 Iul 2007   •   00:00

Pentru solistul Gheorghe Turda, Zamfir e "titanul muzicii naţionale".

Pentru solistul Gheorghe Turda, Zamfir e "titanul muzicii naţionale".

Cei doi artişti s-au cunoscut in timpul studenţiei, in perioada anilor 1966-1967. "Pentru mine, Gheorghe Zamfir rămăne ca un etalon al muzicianului care prin arta lui a cucerit lumea cu naiul lui, cu talentul lui, dar şi prin caracterul lui. E foarte important ca un artist să fie stăpănit de un caracter integru. El a fost cel care a prins primul tren.

Dumnezeu i-a dat acest mir de acolo dintre astre? Mirul l-a primit Zamfir, nu alţii. Eu nu sunt de acord cu aceşti «prieteni», deşi pe mulţi ii şi cunosc. Pentru mine, fratele Gheorghe rămăne cu adevărat frate romăn", spune Gheorghe Turda.

CALITATE. "Gheorghe Zamfir este foarte exigent cu el insuşi, aşa cum este pe scenă şi in momentul creaţiei, dar şi in momentele de desăvărşire sufletească, tot aşa este şi in relaţiile interumane, deşi mulţi l-au dezamăgit şi l-au trădat. Gheorghe Zamfir, atunci cănd spune o vorbă, se ţine de cuvănt. Asta e o mare calitate a lui, atunci cănd promite ceva, se ţine de cuvănt intotdeauna", mai spune interpretul.

CAPODOPERĂ. Gheorghe Zamfir a creat o simfonie muzicală, orchestră-nai, pe tema "La Murfatlar". După părerea mea este capodopera lui de căpătăi in compoziţie.

In materie de folclor, sunt foarte apreciate suitele lui generice vizavi de suitele din Banat, din Moldova, Ardeal, Maramureş şi, bineinţeles, suitele din Muntenia, Oltenia. Are vreo patru sau cinci suite de orchestră populară, el cu naiul.

Prin concertul pe care l-a dăruit recent publicului romăn, la Palatul Parlamentului, cu adevărat, după 17 ani, am simţit că sunt romăn la mine acasă. Ascultănd muzica şi creaţia lui desăvărşită in materie de dirijor, de compoziţie, de orchestrator şi de mare interpret", incheie Gheorghe Turda.

"Un artist gigant"

"Impactul Romăniei după cel de-al II-lea război mondial in străinătate l-a făcut Gheorghe Zamfir. După Maria Tănase, după Grigoraş Dinicu, George Enescu, după Sergiu Celibidache, a venit Gheorghe Zamfir. Un artist gigant. A făcut mult bine naţiei romăne, mai mult decăt orice ambasador, orice diplomat de carieră sau orice alt romăn. Puţini au reuşit cum a reuşit Gheorghe Zamfir să ducă numele Romăniei peste hotare", spune Gheorghe Turda despre vechiul său prieten Gheorghe Zamfir.

×
Subiecte în articol: gheorghe zamfir