x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Gheorghe Zamfir Lacrimile de la Viena

Lacrimile de la Viena

09 Iul 2007   •   00:00

La 30 de ani, clarinetistul Felix Goldbach este in plină ascensiune artistică. A avut sute de concerte in toată lumea, iar colaborarea cu maestrul naiului il onorează.

La 30 de ani, clarinetistul Felix Goldbach este in plină ascensiune artistică. A avut sute de concerte in toată lumea, iar colaborarea cu maestrul naiului il onorează.

Tănărul muzician este iniţiatorul proiectului Filarmonicii "Muntenia" din Tărgovişte, dar in acelaşi timp predă clarinetul la Facultatea de Ştiinţe şi Arte a Universităţii "Valahia" din acelaşi oraş. Felix Goldbach căntă cu Gheorghe Zamfir de aproape doi ani, de cănd conducerea universităţii tărgoviştene a hotărăt să-i creeze maestrului o clasă de nai.

COLABORARE. In luna mai a acestui an, cei doi artişti au căntat impreună in Catedrala Karl Skirch din Viena. Felix Goldbach ne-a povestit despre succesul acestui moment artistic: "Pe mine m-a marcat foarte mult concertul acesta. Am căntat cu cel mai mare naist al lumii. Cănd am ajuns acolo, l-au primit ca pe un star, l-au luat cu limuzina de la aeroport. In holul hotelului erau imagini cu marile staruri ale lumii care au stat acolo de-a lungul vremii: Jose Carreras, Luciano Pavarotti şi alţii. Era imaginea unui singur romăn: Gheorghe Zamfir! Concertul nostru la Viena a fost aplaudat foarte mult, am făcut trei bisuri, a fost fantastic să vedem oameni cu lacrimi in ochi. Am căntat lucrarea simfonică «Dansurile răurilor sacre» pentru nai, clarinet şi orchestră, compusă de maestrul Zamfir. Eu consider că publicul cel mai pretenţios din lume e la Viena şi succesul nostru a fost cu atăt mai mari".

Pentru Goldbach, naistul Zamfir este nu doar un artist uriaş, ci şi "un om extraordinar, cu un suflet deosebit, cu o flexibilitate şi cu un orizont foarte mare".

In octombrie, Gheorghe Zamfir va primi, din partea Universităţii "Valahia", titlul de Doctor Honoris Causa. Maestrul Zamfir şi clarinetistul Goldbach, alături de Filarmonica "Muntenia", vor susţine un concert pentru a marca sărbătorirea celor 15 ani de la infiinţarea instituţiei de invăţămănt tărgoviştean.

Un vast repertoriu pentru nai

Felix Golbach ne-a mai povestit că studenţii lui Gheorghe Zamfir de la clasa de nai din Tărgovişte erau inhibaţi la inceput de prezenţa copleşitoare a maestrului, dar in timp lucrurile s-au aşezat. Le place faptul că profesorul lor le cere un repertoriu vast, nu doar de folclor, ci şi clasic. "Maestrul Zamfir vede naiul ca pe un instrument complet şi studenţilor le place acest lucru", explică Goldbach. "Sunt onorat că sunt coleg de catedră cu maestrul Gheorghe Zamfir şi mă bucur că Universitatea «Valahaia» - prin rectorul Ion Cucui, decanul Călin Oros şi ceilalţi profesori - l-a primit foarte bine aici."

70 de "muguri zamfirieni" la clubul copiilor din Tărgu-jiu

Mitel Pasăre este profesor de nai şi are la Tărgu-Jiu o clasă de 70 de mici naişti. Copiii de la Clubul copiilor "Muguri Zamfirieni" din Tărgu-Jiu au primit lecţii de nai şi de la celebrul naist. "Pentru fiecare copil am confecţionat căte un nai pe care le-am dăruit din tot sufletul, iar acest lucru l-am invăţat tot de la maestru. Lui Gheorghe Zamfir i-a fost dăruit de către Fănică Luca primul nai.

Gheorghe Zamfir mi-a oferit mie primul nai, iar eu m-am găndit că trebuie să ofer 70 de naiuri copiilor mei." (Gabriela Mladin)

Plouă pe discurile de platină

Profesorul Mitel Pasăre este indignat de nepăsarea autorităţilor şi a oamenilor de cultură faţă de situaţia in care se află discurile de platină şi de aur ale marelui naist. "Am fost in atelierul lui Gheorghe Zamfir şi am văzut cele 120 de discuri de platină şi de aur, prăfuite, intr-un atelier in care plouă. Se degradează pe zi ce trece. Este păcat pentru că vom ajunge să-l apreciem pe Gheorghe Zamfir, precum pe Constantin Brăncuşi, adică după moartea sa", a spus Mitel Pasăre. (Gabriela Mladin)

×
Subiecte în articol: gheorghe zamfir