x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Magicianul

09 Iul 2007   •   00:00

Gheorghe Zamfir a reprezentat cap de afiş pentru numeroase publicaţii in anii ’70. Naiul şi Zamfir cuceriseră intreaga lume, fascinată de acest minunat şi nemaiintălnit sunet:"Gheorghe Zamfir din Romănia, un vrăjitor al naiului...", aşa se vorbea despre marele muzician in anul 1973.

"Gheorghe Zamfir din Romănia, un vrăjitor al naiului...", aşa se vorbea despre marele muzician in anul 1973.

Gheorghe Zamfir a reprezentat cap de afiş pentru numeroase publicaţii in anii ’70. Naiul şi Zamfir cuceriseră intreaga lume, fascinată de acest minunat şi nemaiintălnit sunet. "Naiul este, poate, briza sau zefirul trecănd prin trestii, adică o voce a naturii. Zeul Pan a venit după, şi, după el, Gheorghe Zamfir", nota La croix du midi in Franţa, in 1971. De asemenea, The New York Times aprecia doi ani mai tărziu că "ansamblul romănesc de foclor al lui Gheorghe Zamfir este cel mai uimitor grup folcloric pe care ascultătorii l-au auzit vreodată". L’impartial, in Elveţia, in 1971, era de părere că "talentul fără pereche al lui Gheorghe Zamfir ii permite să recreeze instantaneu melodii miraculos echilibrate", in timp ce Le Figaro, din Franţa, in acelaşi an, aprecia că "Zamfir se exprimă in sunete ascuţite şi stridente sau, din contră, naiul său magic modulează sunete de o linişte abia auzibilă, iar publicul pare vrăjit de muzica sa. Zamfir posedă o putere magică...". Sunt doar căteva extrase din miile de articole care i-au fost dedicate de presa străină.

ARTIST COMPLET. Despre Gheorghe Zamfir se poate spune că este un artist complet, in adevăratul sens al cuvăntului. Chiar dacă muzica ii ocupă cea mai mare parte a timpului, fiind instrumentist, solist vocal şi dirijor, totuşi, maestrul găseşte timp pentru a se ocupa şi de alte pasiuni, precum pictura şi scrisul. Gheorghe Zamfir a publicat trei volume de versuri, două volume de eseuri, un prim volum al unei lucrări autobiografice, in curănd urmănd să vadă lumina tiparului şi cel de-al doilea. Totodată, a avut şi căteva expoziţii de pictură in ţară şi in străinătate.

In cartea sa autobiografică, "Binecuvăntare şi blestem", publicată la Editura Mirador din Arad in anul 2000, Gheorghe Zamfir prezintă in aproape 600 de pagini povestea vieţii sale. O poveste care continuă şi va fi completată cu cel de-al doilea volum, care cuprinde peste 700 de pagini

×
Subiecte în articol: gheorghe zamfir