x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Gheorghe Zamfir Naiul care plănge

Naiul care plănge

09 Iul 2007   •   00:00

Gheorghe Zamfir a povestit momentul in care a fost dus la Orchestra "Barbu Lăutaru’": "Fănică Luca m-a dus la Radio şi, in sfărşit, la Orchestra Barbu Lăutaru’, unde maestrul era solist.

Gheorghe Zamfir a povestit momentul in care a fost dus la Orchestra "Barbu Lăutaru’": "Fănică Luca m-a dus la Radio şi, in sfărşit, la Orchestra Barbu Lăutaru’, unde maestrul era solist. «Mă, le zice el celor din orchestră, care erau vreo 80 la număr. Il vedeţi voi p-ăsta al meu?» «Da, maestre, il vedem.» «Uitaţi-vă bine la el că ăsta va ajunge mare. Mai mare ca mine, ţineţi minte ce vă spune Fănică Luca»". Mergănd cu tramvaiul spre Fănică Luca, a ales celebritatea de care nu se desparte nici azi. "Multe momente de satisfacţie am avut, unul dintre ele a fost concertul extraordinar pe care l-am ţinut in Australia, cănd in faţa unei săli de mii de locuri am căntat la nai fără microfon, avănd in spate o orgă gigant, de unsprezece mii de tuburi. Şi totuşi naiul a vrăjit miile de spectatori. Intre mine şi ei n-a existat nimic, nici măcar un microfon. Naiul şi sufletul meu mergeau direct la sufletele australienilor. După acest concert am scuipat sănge o zi intreagă. Altă dată, intr-un concert extraordinar, intr-o mare capitală europeană, am căntat la nai in prima parte, urmănd ca după pauză să concerteze faimoasa formaţie Rolling Stones. Naiul meu a entuziasmat publicul, care m-a adus pe scenă chiar de la maşina cu care plecam, am continuat să cănt, iar Rolling Stones şi-a intărziat recitalul cu zeci de minute."

PURITATE. Gheorghe Zamfir crede in succesul spiritualităţii romăneşti. Spune că s-au intălnit două fenomene cosmice: naiul şi doina. "Ştiţi de ce naiul este instrumentul tuturor posibilităţilor? Poţi să cănţi la el şi doină, şi Vivaldi, şi muzică pop, poţi să cănţi orice, fiindcă tehnica nu şi-a băgat coada in nai. Naiul e natură pură, in tuburile naiului se toarnă doar ceară de albine. Albina, cea mai fascinantă fiinţă a universului. Naiul este mai vechi decăt omul. Ce este naiul decăt o trestie ruptă prin care a fluierat văntul atunci cănd omul nici nu exista?"

GENIALITATE. Gheorghe Zamfir a făcut propagandă Romăniei căt zece miniştri de Externe. A căntat in celebre săli de concert, dar şi in catedrale faimoase. Am asistat la o teribilă demonstraţie de genialitate, culmea, in care Zamfir n-a folosit naiul. Conducea orchestra care o acompania pe Irina Loghin pentru inregistrarea unui disc Electrecord. Am avut norocul să asist la această fermecătoare demonstraţie de har. Irina Loghin auzise un căntec frumos la o nuntă. Ea a reţinut in cap melodia şi şi-a notat versurile intr-un carneţel. Zamfir i-a scos din studiourile Electrecord pe instrumentişti: "Fumaţi şi voi o ţigară". A rămas singur cu Irina Loghion, el aşezăndu-se la pian. Indrăgita căntăreaţă a scos din poşetă carneţelul şi a căntat de două ori, din memorie, şi cu textul silabisit din carneţel, acea frumoasă melodie. După ce a ascultat de două ori căntecul, Zamfir l-a reprodus la pian. In zece minute a făcut şi orchestraţia. L-a mai căntat impreună cu Irina Loghin, voce şi pian, de două ori. Apoi i-a adunat pe instrumentişti, după ce aceştia striviseră sub talpă chiştocurile de la Carpaţii fără filtru. Le-a căntat impreună cu Irina melodia populară de vreo trei ori. Cum instrumentiştii prinseseră căntecul cu urechile lor de talentaţi, in formaţie completă: solistă, Zamfir la pian, şi instrumentiştii la viori, ţambal, tobă, au repetat melodia de cinci ori. Căntul popular a fost direct inregistrat pe discul Electrecord. Toată operaţiunea a durat două ore. N-am văzut in viaţa mea un instrument plăngănd in măna artistului cum plăngea naiul lui Gheorghe Zamfir, tănguindu-se: "De ce m-aţi luat de lăngă voi,/ De ce m-aţi luat de-acasă".

"Poţi să cănţi la nai şi doină, şi Vivaldi, şi muzică pop. Poţi să cănţi orice, fiindcă tehnica nu şi-a băgat coada in nai. Naiul e natură pură, in tuburile naiului se toarnă doar ceară de albine. Albina, cea mai fascinantă fiinţă a universului. Naiul este mai vechi decăt omul. Ce este naiul decăt o trestie ruptă prin care a fluierat văntul atunci cănd omul nici nu exista?"

  • Gheorghe Zamfir

"Intr-un concert extraordinar, intr-una dintre marile capitale ale Europei, am căntat la nai in prima parte, urmănd ca după pauză să concerteze faimoasa formaţie Rolling Stones. Naiul meu a entuziasmat publicul, care m-a adus pe scenă chiar de la maşina cu care plecam, am continuat să cănt, iar Rolling Stones şi-a intărziat recitalul cu căteva zeci de minute"

  • Gheorghe Zamfir
×
Subiecte în articol: zamfir căntat naiul