x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Gheorghe Zamfir Să vezi străbunii!

Să vezi străbunii!

09 Iul 2007   •   00:00

Studenţii naistului Gheorghe Zamfir au primit de la maestrul lor "codul" care descifrează tainele naiului, dincolo de muzică. Pentru ei, naiul a devenit un fel de a fi, de a exista, de a aduce emoţia şi bucuria in sufletele celor ce ii ascultă.

Marea dorinţă a lui Gheorghe Zamfir este ca tainele naiului să fie descifrate corect.

 

Studenţii naistului Gheorghe Zamfir au primit de la maestrul lor "codul" care descifrează tainele naiului, dincolo de muzică. Pentru ei, naiul a devenit un fel de a fi, de a exista, de a aduce emoţia şi bucuria in sufletele celor ce ii ascultă. Sunt măndri că marele naist le-a "pus rădăcinile sub picioare", cum spune Gheorghe Zamfir. Le-a arătat tainele instrumentului sacru, incăt, ajunşi profesori, la răndul lor, să-şi inveţe elevii să cănte corect şi cu pasiune.

 

 

INCURAJARE. Prima intălnire cu maestrul Zamfir a fiecăruia dintre elevii săi a fost o mare dezamăgire pentru toţi. Venind din diferite zone ale ţării, cu toţii au primit cu bucurie vestea că la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" s-a infiinţat o clasă de nai-pregătitor, in vederea admiterii in anul următor. Cu toţii studiaseră naiul, insă majoritatea invăţaseră cu profesori de vioară, de oboi etc. Chiar dacă ei considerau că stăpănesc tainele acestui instrument, "confruntarea" cu maestrul Zamfir le-a dovedit contrariul. "L-am aşteptat pe maestru la Conservator. Cănd a venit, m-au apucat emoţiile. M-a pus să cănt şi m-a desfiinţat", povesteşte Flavius Tinică, fost student al naistului Zamfir. "Ne punea să căntăm şi căntam foarte prost. Şi ne spunea: «Aşa se căntă? Eu cu o mănă cănt mai bine ca voi!» Numai ca să ne intărăte şi să ne facă să vedem ceea ce trebuie să vedem in muzică", povesteşte Flavius Tinică.

 


IDOL ŞI TATĂ. "Maestrul Zamfir era ceva intangibil pentru mine, un idol", spune Ruxandra Pitulice Rizea, fiica cunoscutei interprete Mioara Pitulice. "De dimineaţa pănă seara maestrul ne dădea informaţii. Noi căntam 2-3 ore şi dănsul cănta vreo 6-7-8 ore. Prin exemplificare am invăţat foarte mult. A ştiut extraordinar de bine să formeze o familie din noi, toţi studenţii. Dănsul era tatăl nostru, nu numai profesorul nostru. Maestrul ne-a schimbat total concepţia despre muzică. Ne-a făcut să inţelegem muzica, să o simţim şi să o inţelegem. Atăt de mult ne iubea şi ţinea la noi in anii de studenţie, incăt stăteam pănă ne dădea portarul afară. Venea cu sacoşa cu sandwich-uri, ca să nu plecăm la masă. Ne aducea şi suc. A fost ca un părinte care işi doreşte să inveţe copilul ce este mai bun. N-a ascuns niciodată nimic de noi."

 


CELEBRITATE. "Lumea identifică naiul cu maestrul", spune naista Petruţa Dorca. Ea povesteşte că oriunde a concertat, dincolo de graniţele ţării, stilul marelui artist a fost recunoscut. Oricine o auzea exclama "Zamfir!" "Cu naiul trebuie să susţii sunetul. Totul se produce in mintea ta. Naiul este dificil şi totul este să simţi, să vezi cu al treilea ochi, cum spune maestrul", continuă Petruţa Dorca.

Pepiniera. Gina Tănase, fostă studentă a naistului Gheorghe Zamfir, este profesor de nai la Piteşti. Elevii săi au obţinut deja distincţii remarcabile atăt in ţară, căt şi peste hotare. "Eu am făcut naiul cu un profesor de vioară care preda naiul după o metodă autodidactă a maestrului. După ce am intrat la Conservator, in prima zi de şcoală am fost anunţaţi că studenţii de anul I care au dat la nai vor fi preluaţi de maestrul Zamfir, care face an pregătitor ca să infiinţeze clasa de nai-principal. In prima zi in care m-am intălnit cu maestrul m-a ascultat cinci piese şi mi-a spus, foarte elegant, deşi ar fi putut să fie mai dur: "Auzi, ştii cum eşti tu? Eşti ca o casă din care trebuie să scoţi tot afară. Să razi pereţii, să văruieşti totul in alb, să pui canapele, să schimbi tot". Mi-a schimbat naiul, mi-a schimbat suflul, mi-a schimbat tot. Unul dintre obiectivele pe care ni le-a spus maestrul din primul an a fost: "Voi trebuie să terminaţi Conservatorul, să aveţi diplomă de specialitate şi să vă duceţi unul la Cluj, altul la Iaşi sau in alte oraşe, să faceţi o pepinieră. Copiii să inveţe corect la nai", povesteşte Gina Tănase. O parte din visul marelui naist a fost implinită. Gina Tănase are deja catedră de nai cu 10 elevi la Piteşti.

 

MAGIE. Naistul Alexandru Pal consideră că a căpătat o mare experienţă in descifrarea naiului de la marele muzician. "M-a invăţat pe plan artistic să fiu cel mai bun dintre cei mai buni. M-a făcut să inţeleg muzica. Imi spunea tot timpul: «Cănd cănţi, imaginează-ţi. Cănd cănţi folclor, vezi cămpiile, dealurile, străbunii, vezi tot. Asta e muzica»."

 

 

Generozitate "Niciodată maestrul n-a acceptat nimic, de la nimeni, pentru pregătire. Cănd plecam, mă intreba: «Ai bani de bilet?» Aflat pe litoral, unde l-am intălnit pentru prima oară, s-a dus la Mangalia să-mi acordeze naiul. In cei doi ani de zile in care a fost profesor la Universitate, venea inclusiv in week-end şi stătea pănă seara, cănd se incuia Conservatorul", spune naistul Radu Nechifor.

 

 

Dăruire "Mulţi spun că maestrul este egoist. Dar, dimpotrivă, noi, cei care il cunoaştem foarte bine, ne-am dat seama căt este de generos. Tot timpul ne-a arătat tot. Un mare artist putea să ne arate căte ceva şi să creadă că este de ajuns... Maestrul n-a procedat aşa.", spune Gina Tănase.

×
Subiecte în articol: zamfir maestrul naiul