x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Gheorghe Zamfir Sub vraja sunetelor

Sub vraja sunetelor

09 Iul 2007   •   00:00

Nicolae Licareţ, organistul romăn de excepţie, alături de care Gheorghe Zamfir a concertat foarte mult in marile catedrale ale lumii, evocă personalitatea marelui naist.

Nicolae Licareţ, organistul romăn de excepţie, alături de care Gheorghe Zamfir a concertat foarte mult in marile catedrale ale lumii, evocă personalitatea marelui naist.


Nicolae Licareţ a inceput colaborarea cu Zamfir in 1977. De atunci au susţinut impreună sute de concerte pe toate continentele.

SIMBIOZĂ. "A fost şi a rămas un star mondial, care a cucerit mapamondul atăt prin concertele lui, căt şi prin inregistrările pe discuri LP, CD-uri, DVD-uri, care s-au văndut in milioane de exemplare. Este unul dintre cei mai cunoscuţi romăni din lume", spune Nicoale Licareţ. Nenumăratele concerte şi distincţii de care s-a bucurat Zamfir pe plan extern indreptăţesc o intrebare: "Este la fel de apreciat in ţară Gheorghe Zamfir pe căt este in afara ei?". "Pe vremea cănd am colaborat cu el - povesteşte Nicolae Licareţ - a fost apreciat la superlativ. Acum turneele s-au mai rărit, vărsta işi spune cuvăntul, pentru că nu e uşor să sufli in nai de la o anumită vărstă, iar timpul nu cruţă pe nimeni. Consider insă că standardul lui profesional şi fizic se menţine foarte ridicat". Publicul şi-a mai schimbat cumva gusturile in materie de muzică? "Nu ştiu. Este posibil şi normal ca publicul să-şi mai fi schimbat gusturile, dar este la fel de posibil ca mulţi să fie saturaţi la un moment dat de atăta Zamfir căt au ascultat pe parcursul anilor lui de glorie. Cred in acelaşi timp că un procent foarte mare din acest public il ascultă in continuare cu foarte mare plăcere fie pe viu, fie in inregistrările făcute de artist", apreciază muzicianul.

Succesul celor doi căntănd impreună a fost posibil, după cum spune organistul, prin "fericita simbioză intre cele două instrumente, naiul şi orga, o combinaţie originală, care a prins foarte repede şi a făcut un succes imens. Nu numai pentru faptul că aceste concerte ale noastre aveau loc in catedrale, acolo unde erau orgile foarte bune, cu o acustică minunată, intr-o atmosferă deosebită, ci şi pentru faptul că era prezentat publicului un mariaj special, a două instrumente şi un repertoriu nou".

ARTIST ŞI OM. Despre Gheorghe Zamfir ca artist, numai cuvinte admirative. Dar şi despre el ca om, tot cuvinte frumoase: "Este un suflet foarte generos, sensibil, cu o personalitate puternică, o natură artistică vibrantă şi un mare romăn. Este greu de făcut o delimitare intre o colaborare apropiată şi de lungă durată şi o prietenie, pentru că asta m-aţi intrebat, dar suntem in relaţii foarte bune, iar ceea ce ne-a legat mult au fost muzica, scena, reacţia publicului, şi acestea te fac să respiri la unison", spune Nicolae Licareţ. Dacă are vreo amintire specială din turneele realizate impreună? "Aş zice că toate concertele şi turneele au fost la vremea respectivă speciale. Pentru că fiecare a avut o atmosferă aparte, cu farmecul său, cu impliniri şi emoţii artistice deosebite, cu un public special, recules, surprins, bucuros, entuziast şi deosebit de numeros. Dacă cineva mi-ar fi povestit că au existat in Germania sau in ţările Scandinave oameni inşiruiţi pe o distanţă de peste un kilometru la casele de bilete, probabil l-aş fi crezut mai greu. Dar trecănd pe lăngă ei, mi-am dat seama de fenomenul care avea loc, pentru ca apoi, la scurt timp, cu o parte dintre ei, cei care au avut privilegiul să găsească un loc, să ne reintălnim in catedrală sau in sala de concert şi să fim impreună sub vraja sunetelor", işi aminteşte artistul Nicolae Licareţ despre bucuriile prilejuite de muzica făcută impreună cu celebrul naist, Gheorghe Zamfir.

"Dacă cineva mi-ar fi povestit că au existat in Germania sau in Ţările Scandinave oameni inşiruiţi pe o distanţă de peste un kilometru la casele de bilete, probabil l-aş fi crezut mai greu. Dar, trecănd pe lăngă ei, mi-am dat seama de fenomenul care avea loc, pentru ca apoi, la scurt timp, cu o parte dintre ei, cei care au avut privilegiul să găsească un loc, să ne reintălnim in catedrală sau in sala de concert şi să fim impreună sub vraja sunetelor"

  • Nicolae Licareţ,artist

Amintiri din Klagenfurt

In 1973, un compozitor de jazz austriac Friedrich Gulada a invitat ansamblul Ciocărlia să cănte in cadrul unui festival care-i purta numele in oraşul Klagenfurt, intr-una dintre marile biserici de-acolo. "Au fost 11 bisuri... - işi aminteşte cu nostalgie solistul Gheorghe Palcu. La unu noaptea, Zamfir a căntat «Ciocărlia». La un moment dat a stărnit cu sunetul naiului mierlele ce stăteau in castanii din imprejurimi. A dialogat prin căntec cu păsările. Se juca cu sunetul naiului intr-un mod divin. A fost o nebunie! A doua zi, toate ziarele titrau că Zamfir a incăntat pănă şi păsările." (Gabriela Boeriu)

Nicolae Licare, stăpănul claviaturii

Nicolae Licareţ a inceput să studieze pianul la vărsta de 5 ani cu Natalia Iacobescu. Le-a avut ca profesoare pe Maria Buzelan, Muza Ciomac, Cella Delavrancea şi Florica Musicescu. După Conservator, a studiat in marile centre muzicale ale lumii, perfecţionăndu-şi interpretarea la pian, la clavecin şi la orgă. In 1968 devine membru al Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti, al cărei director artistic este din 1991. Este vicepreşedinte al Uniunii Interpreţilor Romăni şi vicepreşedinte al Fundaţiei "Solidaritatea Culturală Romănă", "ARS XXI". Din 1973 incepe o activitate concertistică bogată, in care colaborează cu mari dirijori ai lumii: Carlo Zecchi, Witold Lutoslawski, Jean Martinon, Roberto Benzi, Lawrence Foster, Igor Markevici, Cristian Mandeal, Sergiu Comissiona şi avăndu-i ca parteneri pe Henryk Szeryng, Jean-Jacques Kantorov, Lola Bobescu, Mary Fujivara, Daniel Podlovschi, Luigi Alva, Gheorghe Zamfir, Ileana Cotrubaş, Atsuko Temma, Valentin Gheorghiu, Luz Leskovitz, Mariana Nicolesco, Vladimir Orlov. Este aplaudat in concerte susţinute pe toate continentele, fiind numit "un mare pianist", "partener ideal", "un virtuoz al clavecinului", "un mare colorist al orgii". Are mai multe inregistrări la Radiodifuziunea Romănă şi la case romăneşti şi din străinătate. (Daniela {ontică)

Folclor la vatră

Solistul Ansamblului Ciocărlia, Gheorghe Palcu, şi maestrul Gheorghe Zamfir călătoreau prin ţară in căutarea folclorului pur. Se intămpla prin 1972. Palcu işi povesteşte despre un dialog intre maestru şi o căntăreaţă din comuna Padova, judeţul Suceava, Maria Surupat, "o mare creatoare". După ce a căntat, fascinat, muzicianul o intreabă pe femeie: "De unde-ţi vin căntecele astea in minte, Marie?" Femeia răspunde senin:

"Mă uit peste brazii, peste dealurile alea, de acolo. De-acolo imi vin căntecele"...

  • Gabriela Boeriu
×